Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sir Winston Churchill

Sir Winston Churchill

Kort om den tidligere engelske presidenten Sir Winston Churchill

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.05.2000

Sir Winston Leonard Spencer Churchill, som hans fulle navn var, ble født i Blenheim Palace den 30. Nov. 1874. Moren het Jenni Jerome og var amerikansk mens faren, Lord Randolph Churchill, var derimot var en ekte engelskmann. Faren var sønn av den 7 hertugen av Malborough.

 

Churchill hadde en ganske ulykkelig oppvekst . Han tilbrakte mesteparten av sin tid på skolen. Han elsket poesi og historie. Best av alt likte han soldater og krig, han hadde allerede fra barndommen av en fotografisk hukommelse. Han begynte senere på "the Royal Miletary College" ved Sandhurst. Hvor han tok eksamen i 1894 for så like etter på bli sendt til Cuba. Etter at han hadde tjenestegjort på Cuba og i India, ble han sent til Sør Afrika for å være krigskorrespondent. Men der ble han tatt til fange av Boerne. Det tok han likevell ikke så lang tid å flykte. Da han kom tilbake til England hadde hans modige flukt gjort han til en nasjonal helt over natten.

 

Nå som han var kjent gikk det bedre for Churchill, og han ble valgt til parlamentet allerede året etter. Han likte å holde taler og ble fort kjent for sine meninger. Allerede fra 1929 advarte Churchill mot det stadig økende nazismen, og han anbefalte regjering om at de burde styrke forsvaret sitt. Etter vært når den 2. Verdenskrigen nærmet seg viste det seg at hans dystre spådommer skulle gå i oppfyllelse.

 

Neville Chamberlain gikk av, og ga plassen til Churchill, da tyskerne invaderte Benelux landene den 10 mai i 1940. Nå som tyskerne var kommet enda nærmere var det ingen som viste om Storbritannia skulle bli invadert, men Churchill sendte allikevel 1 av 2 panser divisjoner til Midtøsten, for han hadde bestemt seg for at han ville unngå det samme blodbadet som under den 1 verdenskrig. Så derfor ville han ikke gå med på å prøve og invadere selve Europa før etter at Hitler var jaget ut av Nord Afrika og Midtøsten. Churchill fikk den amerikanske presidenten, Franklin Roosevelt, til å sendte støtte i form av våpen til den britiske hæren etter at de mistet det meste av utstyret sitt ved Dunkerque. Invasjonen av Sicilia og Italia begynte sommeren 1943, for bare et år senere å bli fulgt av invasjonen av Normandie.

 

Da et valg ble gjennomført i 1945 viste det seg at Churchills regjering ble nedstemt. Da Churchill fikk høre dette lå han i badekaret og tok det helt med ro og sa: "That is democracy. That is what we have been fighting for. Hand me my towel". 6 år senere ble han, med et lite overtall, gjenvalgt som statsminister, men som følger av et hjerteattakk gikk han av i 1955.

 

Churchill skrev en god del, særlig i hans senere dager. Han har for eksempel skrevet bøker som : Lord Randolph Churchill (det er en biografi om hans far), The world crisis, My Early life og The second world war. I 1953 fikk Churchill Nobels litteratur pris. I hans siste ti år malte han litt og ga ut "History of the english speaking people", dette var den siste av Churchills mangfoldige bøker.

 

Churchill har alltid hatt en spesiell plass i hjerte til mange, særlig briter, kanskje på grunn av hans mange taler, hans mange bøker eller på grunn av at han simpelthen var et strategisk geni. Han døde den 24. Januar i 1965, 70 år på dagen etter sin far, i den ringe alder av 90.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil