Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > The Beatles

The Beatles

Det er liten tvil om at The Beatles var (og er) en betydningsfull popgruppe.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.02.2005
Tema
Rock


The Beatles er et av de mest populære bandene som noen sinne har eksistert. Bandet besto av fire gutter fra byen Liverpool i England. De het John Lennon (gitar og vokalist), Paul McCartney (bass og vokalist), George Harrison (solo-gitarist) og Ringo Starr (trommeslager). I tillegg spilte medlemmene av gruppa en rekke andre forskjellige instrumenter. John Lennon skrev sammen med Paul McCartney nesten alle sangene til The Beatles. Dessverre er både George Harrison og John Lennon døde. John Lennon ble drept, mens George Harrison døde av kreft for noen år siden.

 

<bilde>

 

John Lennon

John Lennon ble født i Liverpool 9. oktober 1940. Kontakten mellom moren hans Julia og faren Fred var ikke særlig god. Fred var til sjøs, de visste ikke hvor han var, og han hadde slutta å sende hjem penger. Julia fant seg en ny mann og ville gifte seg med han, og en tante av John, Mimi, adopterte han. Da John var fire år kom Fred til Mimi og ville ha John tilbake. Det fikk han ved å gi Mimi en sum penger. Allikevel tok det ikke lange tiden før John flyttet inn hos tante Mimi igjen, for godt.


 

I 1954 oppstod rockemusikken. En av de store idolene på den tiden var Bill Haley og plata hans ”Rock around the clock”. Noen år etter kom den legendariske Elvis Presley, som den største personen popmusikken har hatt inntil The Beatles dukket opp. Som alle andre ble også John interessert i pop- og rockmusikk. Han hadde ingen instrumenter, men fikk kjøpt seg en billig brukt gitar. John og noen venner startet gruppa ”The Quarrymen”. Gruppa spilte stort sett gratis. Da rocken ble populær prøvde nesten alle seg innen musikken. Derfor var det ikke noe problem for barer, resturanger og kafeer og skaffe underholdning. John ble etter en stund leder. Det oppstod mye krangel i gruppa, og medlemmene sluttet en etter en. Til slutt var det bare John og kameraten, Shotten igjen. Det var da Paul McCartney kom inn i bildet, noe som ble starten på musikkarieren til John Lennon.

 

<bilde>
Ti år etter at The Beatles var oppløst døde John Lennon. 8. desember 1980 ble han skutt og drept utenfor huset sitt i New York. Morderen het Mark David Chapman, og var en psykisk forstyrret mann som skjøt John bare for å bli berømt. I Central Park er det satt opp et minnemonument til ære for han, det er betalt privat av kona hans, Yoko Ono.

 

Paul McCartney

Paul McCartney ble født i Liverpool 18. juli 1942. Han var veldig god på skolen. Da han var ferdig med den første skolen han gikk på (Stockton Wood), begynte han på en skole som het Liverpool Institute. Det første året der var han faktisk best i

<bilde>
klassen. Det andre året ble han lei, og ga blaffen i skolen. Da Paul var 13 år døde moren hans, og alt ansvaret gikk over på den lite arbeidsglade faren hans. Som 14 åring kjøpte Paul seg sin første gitar. Han ble veldig glad i å spille, og de store idolene hans var Bill Haley og Elvis Presley. Han begynte å spille de kjente Elvislåtene, og til slutt gjorde han ikke annet. Så kom dagen som skulle bli en av de største dagene i Paul sitt liv. Han og kameraten Ivan skulle dra til Wooton Church for å høre The Quarrymen spille, bandet til John Lennon. Det var John som sang, og de spilte de store slagerne til Elvis. Det var ikke noen tekst til sangene, så mye måtte de ta på sparket. Det var første gang John og Paul møtte hverandre. En uke etterpå ble Paul spurt om han ville være med i gruppa, og han takket ja med en gang. I tiden som kom, var John og Paul sammen så snart de hadde litt tid til overs. Ofte skulket de skolen og dro hjem til Paul for å spille gitar. De var bare tre i gruppa, så Paul ville ha med en til. Derfor kontaktet han en gammel venn, George Harrison.

 

<bilde>
Etter at The Beatles ble oppløst fortsatte Paul McCartney å spille musikk. Etter The Beatles har han gitt ut 21 album! Noen soloalbum og noen med gruppa ”Wings”. De mest kjente sangene hans er "Band On The Run", "Live And Let Die" (James Bond tittelsang) og "Pipes of Peace”. Han har også forsøkt seg innen film. Han har blant annet laget kortfilmen ” Greatful Dead, A Photofilm”. Da kona hans, Linda, døde hadde de vært gift i 28 år og hadde fire barn. Paul McCarney lever i dag og spiller fortsatt musikk. Han skal blant annet spille i Oslo Spektrum 14. juni i år.

 

<bilde>
George Harrison

George Harrison ble født i Liverpool 25. februar 1943. Han var den eneste i The Beatles som kom fra en stor familie. George har alltid vært veldig klok. Da han var bare to år løp han ærend for moren. Da hun kom for å gi han huskelapp sa han bare at han ikke trengte. Da han kom til butikken ramset han opp hva han skulle ha. Da han var seks år begynte han på samme skole som Paul, Liverpool Institute. De første årene greide han fint å følge med, men det verste han visste var lekser! På skolen var han kjent for å ha originale klær og langt hår. På den tiden var det ikke spesielt vanlig med langt hår. Som barn var ikke George særlig interessert i musikk, men da han ble 14 år kjøpte han en gitar. Senere kjøpte han seg også sin første elektriske gitar. Han spilte ikke i band før han traff John og Paul i The Quarrymen. Etter det holdt de tre sammen helt til The Beatles ble oppløst.

 

<bilde>
George Harrison døde av kreft kl. 01.30 natt til fredag 30. november 2001 i leiligheten til kameraten Gavin De Beckers i Los Angeles. Han hadde kreft i både lungene og halsen. Han er også operert for hjernesvulst. George Harrison hadde også før dette vært døden nær. I 1999 ble han og kona overfalt og nesten drept av en psykisk forstyrret mann. Han påførte George og kona flere knivstikk fordi han mente at The Beatles representerte det onde.

 

Ringo Starr

Ringo Starr ble født 7. juli 1940 i Liverpool. Foreldrene hans ble skilt da han var tre år, og det var moren Elsie som tok seg av han. Ringo begynte på St. Silas Junior School da han var fem år. Bare et år etter ble han rammet av bukhinnebetennelse og lå på sykehuset i over ett år. Da han kom ut av sykehuset kunne han verken skrive eller lese, så han måtte starte skolen helt på nytt. Som 13 åring ble han syk igjen. Denne gangen var det noe som kunne likne på en forkjølelse, som gikk til angrep på lungene. Da ble han liggende på sykehuset i to år. Disse lange sykehusoppholdene ga han en svak kropp, og han hadde heller ikke noen utdanning, så det var vanskelig å få jobb. Ringo var aldri særlig interessert i musikk, det eneste han kunne tenke seg å spille var trommer. Da han ble 17 år, kjøpte faren et trommesett til han. Han spilte i mange forskjellige band. Det siste før han gikk over til The beatles, het The Rory Storm. Ringo begynte i The Beatles lenge etter John, Paul og George. Da Ringo begynte, hadde de andre spilt sammen i fire år.

 

The Beatles møtte en mann som het Brian Epstein, som ble manageren deres. Han mente at ”trommisen” de hadde da var for dårlig, så han kontaktet en han kjente, nemlig Ringo Starr.

Etter at Ringo hadde blitt medlem i The Beatles mottok han en rekke trusselbrev fra den tideligere trommisen, Pete Best, som mente at Ringo hadde tatt han plass i gruppa.

 

<bilde>
Da The Beatles ble oppløst, ga Ringo, som alle de andre, ut soloalbum. Disse ble ikke veldig vellykket. De mest ”kjente” er "Photograph", "Oh My My" og "You're Sixteen". Han har også vært innom filmens verden. Han spilte sammen med Paul McCartney i "Give My Regards To Broad Street". Han har hatt sitt eget program på tv, ”Ringo”, han har vært med kona, Barbara, i den lille serien "Princess Daisy". Ringo lever i beste velgående i dag.


 

 

The Beatles

I 1956 ble The Quarrymen startet. Etter hvert ble det mye krangel, og mange sluttet. I 1957 ble Paul med i gruppa. Han og John Lennon sto for alle låtene til The Quarrymen. I 1958 kom George. På den tid hadde gruppa en trommeslager som het Pete Best. Gruppa har hatt mange navn gjennom årene. En periode kalte de seg for Johnny and the Moondogs. I 1959 byttet de navn til The Silver Beetels. I august 1960 kom endelig det fantastisk navnet, The Beatles. Navnet The Beatles kom egentlig fra The Beetles, men så skulle de jo spille beat-musikk, og da ble det The Beatles.

 

På 1950-1960 tallet var det mange populære band i Liverpool som konkurrerte om publikum. Og da var det hvem som helst som fikk seg spillejobber. The Beatles var dessverre ikke så heldig. Derfor dro de til Hamburg i Tyskland for å søke lykken. Der fikk de klar beskjed om at et ordentlig band måtte bestå av minst fem personer, så de dro hjem igjen. Så fikk de med seg Stuart Sutcliffe, som spilte bass sammen med Paul. De dro tilbake til Hamburg og spilte mye der i 1961. I Hamburg møtte de også en vokalist, Tony Sherdian, som skulle lage en singel, men han hadde ikke noe band. Beatles ble med han under navnet The Beat Brothers, og kom med plata "My Bonnie". De første konsertene holdt The Beatles på The Carvern, en klubb i Liverpool. En kveld kom en mann ved navn Brian Epstein dit. Grunnen var, at en dag da han sto i platebutikken sin i Liverpool, kom det så mange og spurte etter en plate (”My Bonnie”) av et band som het The Beatles. Det hadde han aldri hørt om før, og alle snakket så varmt om det. Han fant ut at de spilte på klubben The Carvern, og han dro å hørte på dem, han likte musikken han hørte. Noen uker senere ble han manageren til The Beatles. Det er Brian Epstein vi kan takke for at The Beatles kom seg ut av The Carvern og fikk en slik stor karriere. Han mente at trommeslageren de hadde da, Pete Best, ikke var god nok. Derfor kontaktet han Ringo Starr. Dette var i 1962. Samme året døde Stuart Sutcliffe i Hamburg. Paul McCartney var nå alene om å spille bass.

 

<bilde>

Dette likner ikke mye på den The Beatles de fleste av oss kjenner til! Dette er fra da de var i Hamburg og alle ville se ut som Elvis.

 

<bilde>

Her er et bilde fra da The Beatles spilte på The Carvern.

 

I 1962 fikk The Beatles sitt store gjennombrudd med singelen ”Love Me Do”. England var nå besatt av The Beatles. De ble mer og mer populære. De dro på turne rundt i England. Singlene ”She Loves You” og “Can’t Buy Me Love” ble gitt ut. 22. mars 1963 kom LP’en ”Please Please Me”. Plata gikk til topps i England og gruppa ble mer og mer populær rundt om i Europa. Ved hjelp av Brian og produsenten George Martin, ble de etter hvert godt kjent i USA også. Med singelen ”I Want To Hold Your Hand” slo de skikkelig igjennom der. The Beatles ble spilt høyt over alle Amerikanske radiokanaler. De dro også på konsertturne til USA og ble svært godt mottatt. Gruppas plater ble utsolgt på et blunk og de var kjempe populære! 22. november 1963 kom også plata ”With The Beatles”.

 

<bilde>

Dette er forsiden på plata Abbey Road. Den kom i1969, og mange mente at dette er det beste albumet til The Beatles.

 

<bilde>

Sånn holdt damene på hele tiden. Mon tro om ikke Beatles ble slitne?

 

I 1964 kom ga de ut to album, ”A Hard Day’s Night” og ”Beatles Fore Sale. De har spilt inn flere filmer. I 1964 kom dere første film ”A Hard Day’s Night” og ”Help” kom i 1965. I 1965 dro de også ut på verdensturne, og fikk medalje og ble adlet av den engelske dronningen. På slutten av året spilte de på The Shea Stadium i New York foran 55 000 tilskuere. Så mange hadde aldri noen spilt eller sunget for før. Beatles ble så populære at de måtte slutte å holde konserter i 1966. På deres siste konsert i Candlestick Park i San Fransisco kunne man rett og slett ikke høre dem gjennom all skrikingen!

 

I 1965 endret musikken seg gradvis. Det oppsto problemer i gruppa når de sluttet å dra på turneer. Hvordan skulle de nå leve? Spørsmålene måtte de selv svare på. Det var ikke så lett. Narkotiske midler og indisk filosofi begynte å ta del i livet til gruppa. Gjennom bruk av LSD ble George Harrison og kona Pattie interessert i indisk religion og musikk. Da gruppa var i India i 1966 ble George og Pattie kjent med guruen Maharishi Mahesh Yogi og hans spesielle meditasjon. Det smittet også over på de andre i gruppa. Under hans åndelige meditasjon ble de overbevist om at dette var den riktige religionen å tro på, men det tok ikke lang tid før de offentlig nektet for at dette hadde noe innflytelse på deres liv. Allikevel hadde den indiske musikk og religion ganske stor innflytelse på musikken de lagde på den tiden. Både tekster og melodier var påvirket av indisk filosofi og de brukte ofte det indiske strenginstrumentet, sitar.

 

Mot slutten ble hver av medlemmene i gruppa mer og mer opptatt av ting på hver sin kant, men de lagde fortsatt god musikk. Dessverre ble gruppa oppløst i 1970. Dens siste album, var ”Let It Be”.

 

<bilde>

Her er et bilde av The Beatles sammen med Yogi.

 

Deres siste plate ”Let It Be”

 

The Beatles har hatt stor betydning for rockemusikkens utvikling. De snudde det som på den tid ble kalt popmusikk på hodet. De utnyttet studioteknikken på en helt spesiell måte, noe som startet en helt ny måte å spille musikk på. De påvirket ikke bare musikken, også dagens ungdom. Da Beatles startet å spille, ville alle se ut som Elvis. Hvem skulle tro at om bare noen få år så ville alle se ut som dem! De har til sammen gitt ut 13 album, men også mange samlealbum. Fortsatt gies ut nye album av gruppa og de er kjempe populære fortsatt. Det er liten tvil om at The Beatles må sies å ha vært verdens mest populære band. De er ikke mindre enn legendariske!

 

<bilde>


Ladies and gentlemen, The Beatles!!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil