Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > D-dagen

D-dagen

En detaljert beskrivelse av D-dagen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.01.2005
Tema
D-dagen


Innledning

I dag er det rundt 60 år siden invasjonen på Normandie fant sted. Det som kom til å bli den største amfibie invasjonen noensinne.

 

Jeg valgte og skrive om D-dagen for jeg visste litt om D-dagen, men det jeg har hørt har virket interessant og spennende. Så jeg håpet på og finne ut mer om denne spesielle dagen og operasjon overlord.

 

Opptakten til D-dagen

Da Tyskland var på sitt største i 1942, hadde Nazi-regimet Tyskland vunnet nesten vunnet alt som var unntatt fra i Stalingrad. Tyskland hadde holdt på og bombet Storbritannia lenge og det var rett før de skulle gi seg p.g.a. at de hadde mistet mye materielle og mange døde. Humøret var ikke særlig bra etter at mange av husene til folk var bombet til bunns, men heldigvis ga tyskerne seg noen uker før Storbritannia skulle gi seg.

 

I slutten av 1943 begynte forandringene for britene. Russerne sa at de var lei av og tape og vil gjøre en invasjon i det vestlige Frankrike. Det var da forberedelsene til D-dagen begynte.


 

Forberedelsene

Med en gang forberedelsene startet begynte England og USA å krangle om hvem som skulle lede invasjonen. Etter mye diskusjon fant de ut at Dwight Eisenhover skulle lede invasjonen på i Normandie. Mens en britisk general kalt Monty (Bernard Law Montgomery) skulle lede land operasjonen.Gaulle som skulle bli Frankrikes redningsmann fikk ikke lov og være med og diskutere forberedningene, for Roosvelt mente at Gaulle hadde gidd seg alt for fort da tyskerne hadde invadert dem.

 

Da USA og England hadde blitt enige flyttet de mange små tropper og store tropper til Sør-England. De hadde alt i alt 350 000 menn og kvinner med og planla. Operasjonene på land som ble kalt Overlord mens operasjonene på vann ble kalt Neptun. De måtte også finne ut hvilken styrke som skulle angripe de forkjellige strendene.

 

Dette er kodenavnene på strendene og hvem som skulle angripe de forkjellige strendene.

USA: måtte angripe Utah og Omaha

Kanadierne: Juno

Britene: Gold og Sword

 

Dwight D. Eisenhover:

<bilde>

5 stjerners general og leder for operasjon Overlord

 

T-time

Datoen og klokkeslette når D-dagen skulle ta plass sto t-time for. Den egentlige t-time var 1944 5. juni, men Sverre Petterssen metrologen fra Norge sa at de burde utsette invasjonen med en dag for 5. juni hadde det blitt forferdelig vær. Og Sverre reddet mange liv med dette valget. For 5. juni ble det et forferdelig vær, bølgene hadde slått inn mot stranden og båtene hadde da fått problemer. Og den endelige T-time ble 06:30 om morgenen den 6. juni 1944.

 

Operasjon Bodyguard

Hvis invasjonen på Normandie skulle lykkes måtte ikke tyskerne få vite datoen og sted, og det var ikke lett å skjule to millioner mann og tusenvis av båter. For å lure tyskerne satte de gang operasjon bodyguard. Den minnet om en genial narrestrek, men i virkeligheten reddet den hele landgangen i Normandie. Operasjon "Fortitude" lurte tyskerne vekk fra de nå berømte strendene.

 

I 1946 ble den holdt kjempehemmelig i britiske krigsarkiver. Først nå kommer det bøker og en TV-serie med de første avsløringene om denne utrolige historien. Planen oberst John Henry Bevan presenterte må ha virket vanvittig. Målet var å lure Hitler. Få ham til å konsentrere troppene lengst mulig unna D-dagens landingspunkter, i den tro at hovedangrepet skulle bli satt inn i den østlige og smaleste delen av Den engelske kanal, i Pas-de-Calais.

 

Bevan fikk laget en fiktiv "hær", for anledningen døpt Fusang (First US Army Group). Med tre- eller oppblåsbare våpen, dokkesoldater og fiktive treningsleirer. Bare et navn var reelt, general George S. Patton. Tyskerne visste at det var han som skulle lede invasjonen. Falsk informasjon ble spredd. Kontraspionasjen spilte en sentral rolle. Nøytrale journalister og/eller diplomater i London ble også brukt.

 

Amerikanske Ralph Ingersoll fant på ideen med oppblåsbare tanks. Dem husket han fra en parade i sin barndom. De laget noen prikk like Sherman-tankser som  ble laget av selskapene Goodyear og Goodrich. Om natta ble ekte tanks satt inn på sletta i England så det skulle bli ordentlige spor. Britiske veteraner fra første verdenskrig spilte rollen som RAF-flygere når det trengtes. Folk ble satt inn for å herme etter forskjellige britiske dialekter når 13.818 falske meldinger ble sendt ut i radioen. Planen lyktes og tyskerne ble lurt vekk fra  strendene. I ettertid anser ekspertene "Fortitude" som den aller beste avledningsmanøver noensinne.

 

Dagene før invasjonen bombet de allierte Normandie dag og natt og for at tyskerne ikke skulle få noe mistanke om hvor invasjonen skulle forgå. Hadde pilotene fått beskjed om for hver bombe de slapp i området der invasjonen skulle skje, skulle de sleppe 2 bomber utfor området. Flyene slapp også ut metall biter for at de tyske skulle tro det var fly da de kom på radaren.

 

Atlanter veggen

Hitler skjønte tidlig at det kom til og komme en invasjon ved den franske kysten så han bygget en svær vegg så tyskerne kunne stå oppi og skyte ned på de allierte så kom i land. Hitler satte ut mange sperrer slik det skulle bli vanskeligere for de allierte.

 

Belgiske vegger:

Jernstativ med antitanksminer på toppen. Disse minene sprengte dersom en tanks veltet den.

 

Tellerminer:

Stenger med miner på toppen.

 

Tankramper:

Tanks ble presset opp når de kjørte på disse, og de veltet, eller ble sprengt av miner som var plassert på dem.

 

Piggsvin:

Jernstativ formet som stjerner.

 

Vegger av piggtråd og landminer:

Hvis man kom om natten ved høyvann ville man gå rett på disse.

 

Bunkerser:

Bunkerser med maskingevær og kanoner.

 

De allierte lurte på hvordan de skulle greie og frakte stridsvogner og andre kjøretøyer i land på stranden i Normandie. De fant ut at de skulle lage en amfibi som kunne frakte troppene raskt til land, det som kom til og bli et viktig kjøretøy under invasjonen i frankrike. Den ble kalt Dukw. Den kunne frakte 25 mann. Det største problemet var hvordan de skulle få fraktet drivstoff till kjøretøyene, men til slutt fant de ut at de skulle lage 2 ledninger av stål som gikk 5 mil over den engelske kanalen.

 

<bilde>

Dette er bilde av en Dukw.

 

Her er noen av de kjøretøyene de brukte:

Bombefly 2000 Jagerfly 5400 stk. transportfly 2300 stk. minesveipere 100 stk.(britiske)Slagskip 7 stk. Destroyere 105 stk. andre fartøyer 3500 stk.

 

5. juni

Det var mange som ikke trodde på seier dagen før dagen.

Churchill, Englands statsminister i den tid, sa at han så  for seg elvene fulle av blod. Men Eisenhower hadde gitt beskjed, om de kom til å tape slaget skulle han ta skylden.

 

”VI VIL IKKE GODTA NOE ANNET EN FULL SEIER ”

    – Eisenhover 5.juni 1944.

 

Kl. 04.45: Eisenhower gir den endelige ordren. - Okay, let’s go.

Kl. 22.00: 5000 allierte krigsskip, troppetransportskip seiler opp i slags stilling i området som ble kalt "Picadilly Circus" utenfor kysten av Frankrike.

Kl. 23.00: Seks motorbåter seiler mot Calais med reflektorballonger for å gjøre sånn at tyskerne skulle tro at de skulle en annen plass.

 

 

D-Dagen

Den 6 juni 1944

 

Da D-dagen begynte hadde de allerede bombet 101 jernbanemål med 67.416 tonn bomber. De første som var i Normandie var fallskjermhopperne. De hadde store problemer; mange landet i vannet, piggtråd, hengende i trær og tyske kommando poster p.g.a. tåken. Det døde mange folk p.g.a. dette, men de greide oppdraget sitt.


 

Kl 00:16

Seks britiske glidefly med 1 minutts mellomrom og bomber broene Pegasus og Ranville.

Amfibi tanksene blir satt i land og skyter på det tyske forsvaret for og myke det opp til soldatene kom.

 Kl 01:15

800 fly slipper ned 13.000 fallskjerm soldater bak stranden Utah beach, men p.g.a tåke var det vanskelig og lande. Så mange landet på piggjerder, i vannet, i trærne eller i tyske kommando poster.

<bilde>

 

Kl 03:00

2000 bombe fly begynner og bombe.

Kl 06:30

3000 mann går først inn for og ødelegge strandhindringene. De ble nesten skutt med en gang av kanoner og maskin gevær fra bunkerne av men de greide og ødelegge strandhindringene.

Mange av tanksene forvinner i havet på vei inn til Omaha beach .Mange drukner før de kommer i land p.g.a at de er for tungt belastet med våpen og annet utstyr.Etter 1 min blir 12 sherman tankser og 23.000 mann satt i land. Etter at mange døde var ikke selvtilliten særlig bra , men de greide etter hvert og samle de siste kreftene og brøyte seg igjennom forsvaret og til kvelden var de ved kystveien.

Her ser du de sliter seg i land.

” Når du hørte båten slå mot sanden og rampen åpnet seg ble vi alle besøkende av helvete”  Engelsk soldat

<bilde>

Kl 07:25

Britene angriper stranden Sword. og de bryter lett igjennom det tyske forsvaret med tankser og flamme kastere greide de det på 55 minutter. Og de greier å få landsatt 29.000 mann. 1000 man døde eller ble såret under invasjonen.

 

Her ser du et bilde av de sårede:

<bilde>

 

Kl07:45

Kanadiske soldater går i land på stranden Juno, men nesten hvert tredje skip blir skutt ned av bombekastere. Til slutt greier de å kjempe seg 10 kilometer inn over stranden med 21.500 mann.

 

<bilde>

 

Her ser du alle soldatene som gikk i land på de forkjellige strendene:

Utah 23.250 stk.

Omaha 34.250 stk.

Gold 24.940 stk.

Juno 21.845 stk.

Sword 28.845 stk.

Andre steder 13.297 stk.(ca.)

 

Men det som var en av de store grunnene til at dette ble en så vellykket operasjon for de allierte var at den tyske generalen Erwin Rommel hadde reist hjem til Tyskland for og feire sin kones bursdag.

 

Dagen etterpå

Dagen etterpå handlet mest om og få resten av forsyningene av tanks og mat. Mange båter og luftskip kom det. Og de fulte bensin på kjøretøyene fra slangen som gikk under kanalen.

<bilde>

Her ser du de kommer med forsyningene

 

De allierte soldatene holdt seg i de små landsbyene de hadde tatt dagen før. Mens noen holdt på og rydde stranden før resten av styrkene kom neste dag. Resten av soldatene så etter fiendtlig bevegelse. Amerikanerne skulle ta seg ut av Omaha og Utah-strendene og angripe Cherbourg. Britene og kanadierne skulle prøve å ta Bayeux og Caen. 

 

Mens amerikanerne på Omaha-stranden fortsatt ble beskutt av tyske bombekastere og kanoner. Etter at Amerikanerne var gått i land på Omaha Beach skulle de ta en plass kalt St.lO  i løpet av få dager, men det viste seg og ta 6 uker. Og når de først kom inn var hele byen sprengt og bombardert av fly.

 

<bilde>

 

Caen

Caen var selve hovedmålet for D-dagen, men byen hadde ikke vært særlig viktig hvis det ikke hadde vært en havn der og hvis de tok byen ville tyskerne blitt tvunget sørøstover mot byen Loire. Da ville de allierte hatt fri vei fram til Paris.

 

Slaget om Caen startet 8. juli med at de allierte bombet byen med ca. 2000 tonn bomber. Og om dagen gikk britiske styrker fremover, men ble senket av alle hullene som kom fra bombene og mursteinene fra husene. Og innen 10. juli hadde de allierte tatt store deler av Caen.

 

I midten av august hadde de allierte fått i land ca 500.000 kjøretøyer og ca. 2 millioner mann. Og til slutt greier Tyskland og se at de hadde tapt slaget om Caen. Og  25. august Kl: 15:00 gir kommandanten over Paris seg, general von Cholitz. Etter dette var egentlig Frankrike frigjort. Etter dette jagde de allierte, tyskerne mot den tyske grensen. Etter hele operasjon Overlord var over så var hele 240 000 tyske soldater drept og 200 000 soldater var tatt av de allierte eller savnet. Av de allierte styrkene var 36 000 soldater drept og ca. 16 000 døde i luften.

 

D-dagen regnes som den mest vellykkede landgangs- og amfibieoperasjon noensinne. Etter operasjonen så fikk soldater alle slags premier/medaljer, men de beste og mest kjente er Medal of honor som amerikanerene fikk og Victoriakorset som britene fikk.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil