Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hinduismen

Hinduismen

En sammenfatning av hinduismen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.01.2005
Tema
Hinduisme


Hindusimen er den eldste religionen av de fire største. Hindusimen holder til i India og det er nærmere 1 milliard hinduer i verden. Det er ikke lett å si konkret hva hinduer tror på fordi religionen har så utrolig mange rettnigner og variasjoner, men her er noe av tingene de fleste Hinduer er enige i og noen fakta:

 

*Alle har vær sin personlige gud, men det finnes felles guder også, Brahaman er kjent får å være den største guden, under Brahaman er det Vishunu, Shiva og Devi som er gudinnen.

 

*Hinduene tror at universet og alt ant er skapt av Brahaman. Hinduene tror på en kraft som er i alle ting som er Brahaman, denne kraften har også universet.

 

*Noe av det viktigste Hinduene tror på er gjenfødelse, de tror på noe som heter atman som egentlig blir det samme som det vi kaller sjelen. Hvis en person eller dyr dør, dør ikke atman/sjelen, den går får en ny kropp. Oppfører f. Eks et menneske seg som ett menneske som er ”ureint” eller slemt blir atmanen kanskje født som et innsekt, avhengi av hvor god denne personen var. Dette kalles sjelevandring, denne vandringen holder på i nesten i en evighet eller helt til man får frelse.


 

Oppfører man seg som et ”gått” menneske og dør, så går atmanen over til å bli født som ett menneske neste gang også, er man et veldig gått menneske kan man også gå høyere å ”menneskerangen” dette kalles kastesystemet, det finnes 4 forsjellige kaste: Prestene som blir sett på som ”rene”, krigerne, landsbyfolket (bønder og håndverkere) og tjenerne som er den laveste, etter dette er de kasteløse. Men i virkeligheten finnes det flere tusen kaster i India. Man kan ikke klatre høyre på systemet mens man lever, man må leve et gått liv å gjøre alle pliktene den kasten innebærer, det fører til en god karma (en slags karakterbok) og man kan kanskje gå opp en kaste i neste liv.

 

De hinduene som tror mest på dette velger å gå med feiekost foran seg får å ikke drepe insekter og andre smådyr som det er en fare å tråke på, de er redde får kanskje det er en kjent avdød som har gått over til en småkryp.

 

*De fleste hinduer har frelse som mål. Frelse betyr at sjelen blir forent med den åndelige verden eller gud. Det er flere veier til frelse:

- Handlingenes vei er basert på kastesystemet, når man han er oppe på den ”reneste” kasten (prest) kan man gå videre til toppen, komme til den åndelige verden og leve med guder, med andre ord er man frelst. Kvinner kan ikke bli frelst med å ta denne veien.

- Kunnskapens vei er ikke hva som helst, men en direkte innsikt som trenger inn under tingenes overflate, et helhetssyn på hvordan tilværelsen henger sammen. Når man har forstått at Brahaman er en del av Atman. Det finnes flere skoler i India som sier de har kunnskapen om dette. Kvinner kan ikke bli frelst med å ta denne veien.

- Kjærlighetens vei gir hinduer fra lavere kaster og kvinner mulighet til å nå frelsen. På kjærlighetens vei er ikke frelsen resultatet av iherdig innsats, men en gave fra guddommen. Denne veien er særlig knyttet til tilbedelsen av Krishna.

 

*Guds hus i hindusimen er templer

 

<bilde>

Et hindu tempel i India

 

*De hellige tekster er delt opp i 2 grupper, ”det som er hørt” og ”det som er husket”

 

”Det som er hørt”, også kalt Veda, er tekster som er skrevet igjennom vise menn fra gud (Brahaman) dette er tekster om regler og hvordan alt fungerer (veien til frelse, sjelevandring osv)

 

”Det som er husket” er skreve av ekte forfattere, dette er fortellinger om guder og krig mellom guder, fortellingene har ofte et budskap.

 

*Mange tusen hinduer reiser til elven Ganges hvert år får å bli ”rene”. Å være uren er å ikke følge plikter og ikke tilber Gud, eller å spise kua (hellig). Man skal helst bare spise sau og kylling.

 

*Kvinnen har vanligvis en lavere grad av renhet enn mannen i samme kaste. Det betyr, ifølge hinduismen, at kvinner ikke kan oppnå frelsen i dette livet (unntaket er kjærlighetens vei). Dermed får vi et markert skille mellom kvinner og menn i de høyere kastene. I de lavere kastene er avstanden til frelse så stor at forskjellen mellom kvinne og mann ikke er så stor.

Kvinner er underlagt mannen i alle kastene uansett.

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil