Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Flokkdyr

Flokkdyr

Står man opp om morgenen fordi man føler seg forpliktet? Hvorfor er det så forferdelig å skille seg ut? Kan man kjøpe seg "kul"? Utgjør du en forskjell? Et noe kritisk essay om deler av dagens samfunn. Og flokkdyr.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.01.2005
Tema
Identitet


Flokkdyr
Alt hoper seg opp
sorg,
smerte
sultne på kjærlighet, matet på hat
omringet av levende døde
levende kropper, døde sjeler
Saueflokker
Normer
de lever sine liv
er glade
de får seg familie
et hus, en bil
men når de har nådd slutten og spør seg selv ”Hva har jeg oppnådd?”,
kommer hodene deres til å være tomme

- Anonym

 

 

Noen ganger lurer jeg på hvorfor alle står opp om morgenen. Står man opp fordi man har lyst eller fordi man føler seg forpliktet? Kanskje man står opp simpelthen fordi alle andre gjør det? Jeg lurer på hva slags svar jeg hadde fått om jeg hadde spurt noen. Jeg tror nok de færreste hadde sagt at de har et brennende ønske om å gjøre det, at de har så mye de rett og slett har lyst til å gjøre. Jeg tror kun et fåtall hadde svart at de sto opp av pur livsglede – og det er trist. Veldig trist. Alle kan jo skape et liv utifra hvordan de har lyst til å leve – så hvorfor står ikke alle opp fordi de har lyst? Det er nok deres egen feil at det har blitt sånn. Kanskje de har fulgt strømmen mer enn de burde ha gjort? Hermet når de burde ha tenkt selv?

En annen ting jeg aldri har skjønt meg helt på er hvorfor de fleste er så livredde for å skille seg ut. Det virker veldig viktig for mange unge i dag å være minst mulig individualist. Det kan synes som om det er en slags oppskrift på hva som gjør en ”kul”. Etter mine observasjoner er dette ofte viktig: Ha de riktige klærne. Er det ikke ganske absurd at en liten påsydd merkelapp ofte kan avgjøre dette? Altså: følg den satte kleskoden. I de fleste miljøer er det også ganske kult å røyke og drikke i en viss alder. Hvor lenge det er kult varierer. Gå helst på en del ville fester. Ikke ta skolen for seriøst, karakterer høyt over gjennomsnitt får deg stemplet som ”nerd”. Her vil jeg gjerne tilføye at jeg er veldig imot sånne nedverdigende uttrykk – spesielt uttrykket ”nerd”. Jeg synes ingen har rett til å dømme andre på den måten fordi om de velger å satse på fremtiden, eller rett og slett fordi de prioriterer annderledes.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil