Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fortellingen om Job

Fortellingen om Job

Handler om Jobs bok fra det gamle testamentet.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
11.01.2005
Tema
Kristendom

Fakta:

- Skrevet av Moses

- Den ble skrevet i ørkenen

- Den ble fullført ca. 1473 f.Kr

- Den omspenner over 140 år, fra 1657 til 1473

 

Dette er ein av de eldste bøkene i GT. Den blir ofte sitert, men det er mange som ikkje forstår den. Navnet Job betyr faktisk ”gjenstand for fiendeskap”. Boken tar da opp kvifor lider dei uskyldige og kvifor tillatar Gud ondskap på jorda? Dette er jo eit hett tema nå,med terrorimse og flodbølga. I boka får vi se på Jobs problemar og se kordan han hadde det og kvifor han hadde det slik.

 

I denne boka blir vi kjent med Job som tjenar Gud trofast. Job har eit liv verdt å leve, dei kallar han den mektigaste mannen i området. Han er svært rik,og har mange tjenera. Han har også sju sonar og har tre døtre. Men alt detta stopper ikkje han fra å være snill, han hjelper dei fattige eller dei som har det

vanskeleg. Han er ein respektert mann, Job var også som ein prest for familien og ofret dyr i tilfelle noen hadde syndet.

 

På samme tid som Job lever beskrives det ein hendelse i himmelen.

 

Gud har ein forsamling for englar og andre som styrar i himmelen, Satan er også der. Gud snakkar om at Job er ein god tjener for han, men Satan sier om Job mistar alle sine materielle ting vil han ikkje lenger tjene Gud. Med dette sagt gjør Gud og Satan eit ”veddemål” om dette, på ein betingelse; Satan kan ikkje drepe Job eller røre han. Nå starter Satan med å utsette Job med ulykkar.

 

Hans store rikdom blir stjålen av røvere, ein storm drep hans sju sønner og dei tre døtrene hans, han fe ein ondarta byllesjukdom og han mistar alle dyra sine. Men han stoppar ikkje å tjene Gud. Kona hans spurte om han fortsatt tjente Gud, "Forbann Gud å dø" sa ho, men då svarte Job ”Skal vi bare ta imot det som er godt fra Gud og ikke ta imot det som er ondt fra Gud”

 

Han får besøk av mange ”venar” som skal ”trøyste” ham, han kallar dei ''plagsomme trøstere''. Ei tid ønska han å ikkje vere født i det heile tatt. ”Venane” meinar han har det så ondt på grunn av at han har syndet, men Job veit han ikkje har gjort det.

 

Job holder mange forsvarstalar og synder ein gang da han meiner at Gud står i gjeld til ham, men Job angrar seinare. Han får tilbake dobbelt opp.. Han fekk 14 000 sauar, 6000 kamelar, 1000 kveg og 1000 eslar. Det kom mange på besøk og alle gav ham eit pengestykke og ein gullring. Han fekk tilbake sju soner og tre døtre. Og det finns ikkje vakrare døtre enn Jobs i heile landet. Så levde han lenge og til slutt døyde han, gammal og mett av dage.

 

Visdomslæren i Jobs bok

Det er skreve mange visdomsord i Jobs bok. Mange som man kan lære av i dag. Job ærer Gud i ofte i sine visdomsord. Dette handler også om gruppepress som vi har mye av i dag. Han står på sitt om at han ikke har syndet uansett om ”vennene” seier han har syndet.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil