Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > American History X

American History X

Filmanmeldelse av "American History X".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.12.2004
Tema
Filmer


American History X er et drama om kjærligheten mellom to brødre, og om hvordan noen valg er evig. Det er om et nynazistisk miljø på Venice Beach i sør California. Jeg tror det var plassert der for å illustrere det at rasisme eksisterer så å si over alt. Også i et vandlig nærmiljø. Det kunne også skje i din egen hjemby. Rasistisk oppførsel er funnet i nesten hvert hjørne av verden, men er for det meste spredt i USA. Det er derfor jeg tenker at de hendelsene i filmen ville skape større reaksjoner her hjemme i Steinkjer, enn det de gjorde i Venice Beach.

 

American History X er på en måte annerledes fra andre filmer med rasisme/nazisme som tema. Det viser ikke nynazister bare som en gruppe hvite som hater svarte folk. Denne filmen gir oss ett innblikk på aktuelle røtter og grunner for rasisme.

 

<bilde>
 

Derek Vinyard.


 

American History X gir deg et innblikk i familien Vinyard´s liv, og vi følger medlemmene av denne familien gjennom tykt og tynt. Denne familien er akkurat som en vandlig familie, som består av en mor, en storesøster, en storebror, en lillebror og en lillesøster. Det eneste som gjør denne familien spesiell er at brødrene Derek og Danny er ny nazister, noe som gjør livet deres og resten av familien veldig dramatisk.

 

Filmen begynner med Derek Vinyard, som hovedperson. I starten var han ikke en person som du kunne forbinde med en nazist. Han var en helt normal tenåring som spiste middag med familien, og var ute sammen med kamerater.


Derek er en ung mann, som er fylt av sinne og frustrasjon rettet mot fargede. Og han er ikke den typen nazist man kan le av og kalle idiot, Derek er lynende intelligent. Dette gjør han mer farlig, men det er også håp for en slik person, en person som tenker selv.

 

Danny er en lett påvirkelig person som forguder sin bror.


<bilde>
Dereks forhold til hans svarte rektor; Dr. Bob Sweeney var av den gode typen. De pratet mye sammen.

 

Faren, Dennis Vinyard fikk vite om dette, og kalte Sweeney´s ord for ”nigger bullshit”. Han syntes at svarte mennesker ble behandlet for godt, og at dette kom av at de var ”svarte” og at de brukte det for å rykke fremmover i samfunnet. Derek ble på en måte smittet av farens mening, og forandret kanskje sin mening litt.

 

Da noen svarte skjøt Dennis imens han gjorde en jobb som brannmann, forandret Derek seg fullstendig. Han begynte å leve på en annen måte, og Cameron Alexander var den personen som dro Derek inn i nazimiljøet. Derek´s lillebror Danny så hva Derek gjorde og hørte på det han sa. Han ble smittet av sin eldre brors adferd, og endte også opp i nazi miljøet.

 

Selv om filmen inneværer mye hat, vold og ondskap, så gir den en forventning. Derek kom i fengsel for å ha drept en svart som forsøkte å stjele bilen hans. Derek lærte en masse i fengslet, også at de han trodde mest han kunne stole på og beskyttet seg bak, kunne være hans fiender, og gjøre han vondt. Han møtte en svart i fengslet som han måtte sortere undertøy sammen med, og begynte å synes om han. Derek begynte å spille basket sammen med de svarte. Derek hadde fått seg nye venner, og lært av sine egne feil. Men de andre snauskallete som satt inne sammen med han godtok ikke det, og straffa han.

 

<bilde>
 

Rommet til Derek

 

<bilde>
 

Derek da han blir arrestert etter drapet på de to svarte biltyvene.

 

Snauskaller med en aggressiv atferd som kler seg i svarte skinnklær, og har tatoveringer. De er dyrkere av den hvite rase og hatere av jøder. De er ikke dumme, de er bare farlige og selv tenkende individer. De frykter ikke noe annet enn døden. Kort og mildt sakt er de nazister

 

Da han kom ut av fengselet i godt behold takket være hans nye fargete venn, var han blitt forandret. Han prøvde å redde familien fra å være splittet, og han prøvde å få lillebroren Danny til å snu seg bort fra Cameron Alexander og de andre nazistene.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil