Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > American History X

American History X

Filmanmeldelse av "American History X".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.12.2004
Tema
Filmer


American History X er et drama om kjærligheten mellom to brødre, og om hvordan noen valg er evig. Det er om et nynazistisk miljø på Venice Beach i sør California. Jeg tror det var plassert der for å illustrere det at rasisme eksisterer så å si over alt. Også i et vandlig nærmiljø. Det kunne også skje i din egen hjemby. Rasistisk oppførsel er funnet i nesten hvert hjørne av verden, men er for det meste spredt i USA. Det er derfor jeg tenker at de hendelsene i filmen ville skape større reaksjoner her hjemme i Steinkjer, enn det de gjorde i Venice Beach.

 

American History X er på en måte annerledes fra andre filmer med rasisme/nazisme som tema. Det viser ikke nynazister bare som en gruppe hvite som hater svarte folk. Denne filmen gir oss ett innblikk på aktuelle røtter og grunner for rasisme.

 

<bilde>
 

Derek Vinyard.


 

American History X gir deg et innblikk i familien Vinyard´s liv, og vi følger medlemmene av denne familien gjennom tykt og tynt. Denne familien er akkurat som en vandlig familie, som består av en mor, en storesøster, en storebror, en lillebror og en lillesøster. Det eneste som gjør denne familien spesiell er at brødrene Derek og Danny er ny nazister, noe som gjør livet deres og resten av familien veldig dramatisk.

 

Filmen begynner med Derek Vinyard, som hovedperson. I starten var han ikke en person som du kunne forbinde med en nazist. Han var en helt normal tenåring som spiste middag med familien, og var ute sammen med kamerater.


Derek er en ung mann, som er fylt av sinne og frustrasjon rettet mot fargede. Og han er ikke den typen nazist man kan le av og kalle idiot, Derek er lynende intelligent. Dette gjør han mer farlig, men det er også håp for en slik person, en person som tenker selv.

 

Danny er en lett påvirkelig person som forguder sin bror.


<bilde>
Dereks forhold til hans svarte rektor; Dr. Bob Sweeney var av den gode typen. De pratet mye sammen.

 

Faren, Dennis Vinyard fikk vite om dette, og kalte Sweeney´s ord for ”nigger bullshit”. Han syntes at svarte mennesker ble behandlet for godt, og at dette kom av at de var ”svarte” og at de brukte det for å rykke fremmover i samfunnet. Derek ble på en måte smittet av farens mening, og forandret kanskje sin mening litt.

 

Da noen svarte skjøt Dennis imens han gjorde en jobb som brannmann, forandret Derek seg fullstendig. Han begynte å leve på en annen måte, og Cameron Alexander var den personen som dro Derek inn i nazimiljøet. Derek´s lillebror Danny så hva Derek gjorde og hørte på det han sa. Han ble smittet av sin eldre brors adferd, og endte også opp i nazi miljøet.

 

Selv om filmen inneværer mye hat, vold og ondskap, så gir den en forventning. Derek kom i fengsel for å ha drept en svart som forsøkte å stjele bilen hans. Derek lærte en masse i fengslet, også at de han trodde mest han kunne stole på og beskyttet seg bak, kunne være hans fiender, og gjøre han vondt. Han møtte en svart i fengslet som han måtte sortere undertøy sammen med, og begynte å synes om han. Derek begynte å spille basket sammen med de svarte. Derek hadde fått seg nye venner, og lært av sine egne feil. Men de andre snauskallete som satt inne sammen med han godtok ikke det, og straffa han.

 

<bilde>
 

Rommet til Derek

 

<bilde>
 

Derek da han blir arrestert etter drapet på de to svarte biltyvene.

 

Snauskaller med en aggressiv atferd som kler seg i svarte skinnklær, og har tatoveringer. De er dyrkere av den hvite rase og hatere av jøder. De er ikke dumme, de er bare farlige og selv tenkende individer. De frykter ikke noe annet enn døden. Kort og mildt sakt er de nazister

 

Da han kom ut av fengselet i godt behold takket være hans nye fargete venn, var han blitt forandret. Han prøvde å redde familien fra å være splittet, og han prøvde å få lillebroren Danny til å snu seg bort fra Cameron Alexander og de andre nazistene.

 

Filmen er gjort mer spennende ved å bruke svart – hvitt, der eller da, det hendte noe. Sakte film er også brukt i viktige scener, der det er viktig at du forstår noe av hovedpoenget i hele filmen.

<bilde>
I slutten av filmen tar Derek seg en dusj, han holder hånda foran hake korset han har tatovert på brystet, som viser at han vil ha det bort. Han er i en periode der han er blitt kvitt sitt hat mot svarte.

 

Danny Vinyard leverte inn en stil som han kalte ”Mein Kampf ”, hvor han argumenterte for Hitler som borgerettsforkjemper. Læreren hans farer opp og vil ha han utvist, men den fargede rektoren Dr. Bob Sweeney vil ikke gi opp gutten så fort. Derek Vinyard, Dannys bror, har akkurat sluppet ut etter drapet på to svarte biltyver. Derek var en av lederne i det lokale nazistiske miljøet, og en beryktet rasehater. Drapene Derek begikk ble sett på som delvis selvforsvar og han fikk bare tre år i fengsel.

 

Danny ser opp til Derek og vil bli som han, noe Bob Sweeney er klar over. Sweeney ber derfor Danny om å skrive en ny stil om
Derek og hva som førte til drapene han begikk.

 

Vi følger Derek og Danny dagen etter at Derek slipper ut. Etter hvert som Danny skriver blir vi fortalt hva som førte til Derek´s bunnløse hat mot alle fargede og hva som egentlig skjedde den skjebnesvange natten for tre år siden. Danny er stolt over å ha fulgt i brorens fotspor, men Derek er ikke den samme etter han kom ut av fengsel. Senere blir vi også fortalt hva som skjedde med Derek i fengselet, og førte til at han forandret sitt syn på fargede.

 

<bilde>

Danny Vinyard

 

Hver eneste scene, hver eneste bilderamme i denne filmen er full av kvalitet. Filmen bruker en effektiv blanding av farger og svarthvitt, for å skille mellom nåtid og fortid. En slik film kunne fort ha rotet seg inn i et utall klisjeer, men unngår alle. Et engasjerende tema er taklet på en rolig måte uten tårevåte skrikescener og store moralske pekefingrer.

 

"American History X" er en film om en ung mann som havnet skjevt ut og prøver å bringe seg selv og broren på rett kjøl igjen før det er for sent.

 

Alt i alt synes jeg filmen var veldig spennende og ikke minst lærerik! Det er et godt virkemiddel å bruke denne filmen for å få elevene til å sette seg mer inn i det stoffet vi holder på med. American History X er en veldig bra film å se når man skal sette seg litt inn i det med rasisme og nazisme.

 

Filmen er verdt terningkast 5. Og meget verdt å bruke i undervisning i samfunnsfag.

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil