Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Vår tids julefeiring

Vår tids julefeiring

Kåseri om julefeiringen slik den har blitt i dag.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.05.2000
Tema
Jul


- Hvilken dag er det i dag?
Det er det første som kommer til meg når jeg våkner. Det er en av de få dagene i året da man står opp tidlig kun for sin egen del. Den er ikke lik noen annen dag, denne dagen er nemlig helt spesiell. Som lillebroren min brukte å si da han kom inn på stuen tidlig om morgenen:
- Gratulerer med julaften! Noen har helt tydelig misforstått julens budskap. Og selv om alle innerst inne bare venter på å få gaver, er det ikke det de sier. Å, nei da. Alle er veldig nøye med å påpeke hvor mye de gleder seg til julemiddagen, og ikke minst at det er gleden ved å gi som er det beste. Og dessuten, når vi først har fått julematen på bordet, er det mange som ikke er helt fornøyd. De sitter og tenker på hva som er galt med maten:
- Hjelpe meg, denne kålrabistappa er jo altfor blaut.
- Ingen såsisser? Ingen såsisser?!
Mens andre igjen bare sitter og smiler, og er så fornøyde. Disse er selvfølgelig kokken, og iblant noen andre av kokkens nærmeste familie - altså mannen. Jeg synes i grunn dette er helt kult, jeg. Den som orker å lage til denne store julesuppa fortjener virkelig å få nyte litt godt av den. Bare tenk på innkjøpene; 1000 liter brus, 5 - 6 sauer og griser, og dette er bare en liten del av innkjøpene.


 

Du kan jo bare se det for deg:
Alle springer rundt i landets butikker med handlevogner som er på terskelen av sammenbrudd. De er så stappfulle at det tyter ut mellom sprinklene. Og midt nedi der sitter lillegutten, begravd i julemat og snop.
- Dere skal slippe å betale for yngstemannen!
Kassadamen er vennlig nok til å informere om lillegutten som helt tilfeldig har blitt plassert på samlebåndet og sutter på fingrene sine. Om mathandelen er ille, må jo gavehandelen ansees som reine ghettoen. Gærne kvinnfolk med mannens gyldne Master Card, som allerede ligger noen hundretusener etter i svingene. Er det en plass det er satt opp plakater med tilbud, julerabatter eller lignende, kan du sverge på det er flere besøkende der enn på en finalekamp i fotball.
- Den bamsen er min, sønnen min har ønsket seg en slik i flere uker.
Jeg husker en gang moren min kom hjem med kloremerker, blåveiser og en stor kul på kneet;
- Hvor har du vært, da?
Hva skulle hun svare? Kunne hun fortelle en liten gutt om livets harde realiteter - om nordmenns innbyrdes maktkamp i julen? Nei, hun skånet meg for dette, helt til jeg ble gammel nok til å oppleve situasjonen selv. Heldigvis kom jeg ut fra sjukehuset til lillejulaften. Hjemme var det dekt på med spekelår, julebrus og annet julesnadder. Alt var gjort klart til den årlige episoden av "Grevinnen og hovmesteren" på NRK. Det er i slike stunder jeg tenker på hvem som egentlig tjener mest på julen. Det første som slår meg er Freia, Nidar Bergene og landets TV - stasjoner. Det er ikke mye som tyder på en julefeiring til ære for Jesus sin fødsel, og for guds skyld, ikke la dere lure av disse små krybbene som er satt opp på mang en TV eller skap.

 

Overalt hvor en ser er det noen som prøver å prakke på deg juleartikler, som f. eks. julekrybber. Cd-er med årets julemusikk, det vil si gamle juleslagere fra 1930 - tallet og fremover, annonseres på TV annenhvert sekund, og ute på gatene er det store plakater med "juletilbud" og lignende. Ingen skal få slippe unna jula uten en betydelig forandring i økonomien, det sørger det krevende samfunnet for. Det er ingen som lenger er glad for en hjemmelaget kiste, arbeidet med og gravert i flere hundre arbeidstimer. Nei da, alle krever mye mer nå, ingen er fornøyd før en ny PC, TV eller et flunkende nytt stereoanlegg er trygt i din egen beholdning. - Å, ei brødfjøl! Har du laget den selv? Den er virkelig fin! Det er ikke mange andre enn besteforeldre som kan bli glad for gaver du selv har laget. Og jeg vet ikke om de er virkelig flinke skuespiller eller faktisk glad for ei skeiv, småbrent brødfjøl.

 

Jeg hadde ikke blitt overlykkelig over ei hjemmelaget, vraka brødfjøl. Mormor bruker alltid å si at man blir glad fordi det er tanken som teller, og at det er slik Jesus vil ha det. Det er nå hennes valg. Vi må ikke glemme alle som tror på Jesus heller. Hva i all verden mener de med å "tro på Jesus". Og jeg har aldri hørt Jesus prate om hen der Gud eller kirka. Hva er da det for noe? Mormor har sagt meg at det er så lite folk i kirka for tiden, også. Hun sier at det kommer alt an på om det har vært et syndig år. Hvis dette er tilfelle, er det mange som føler at de må stille opp i kirken for å få tilgivelse. De sitter og ser ut i luften mens julegudstjenesten holder på, og når presten sier Amen, reiser de seg opp og forsvinner ut kirkedørene. Da føler de seg mye, mye bedre. Har du vært i kirken på selveste julaften, ofret tegnefilmene om morgenen for å høre på en trist prest, har det ingenting å si samme hva du har gjort tidligere. Så flirer mormor og sier hvor naive vi mennesker er:
- Jesus tilgir alle. Jesus bryr seg ikke om hvilken hudfarge du har.
Jeg trodde lenge at den Jesus det var så mye snakk om, var Jesus Sanches. Det var nemlig naboen vår. Jeg husker blant annet da jeg stjal en leke fra ham. Seinere leverte jeg den tilbake etter beskjed fra moren min. Og Jesus sa at det gjorde ingenting Jeg skjønner ikke hvorfor folk går i kirken for å bli tilgitt av Jesus, de kan jo bare gå hjem til ham! Jeg føler meg litt spesiell som er kompis til Jesus, og får leke med ham. Jeg syns det er veldig snilt av Jesus å dele bursdagen sin med alle andre. Moren hans, Virginia, har forresten sagt hun syns Jesus ikke burde leke så mye med meg. Hun sier at innflytelsen min er om ikke dårlig, så svært merkelig. For Jesus har blitt så høy på pæra i det siste.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil