Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Norge og EU

Norge og EU

Dette er en drøftningsoppgave om EU og om Norge burde bli medlem.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.11.2004
Tema
EU


Innledning

Dette er en drøftningsoppgave i Samfunnsære der jeg har tatt for meg å lære mer om Eu og om Norge burde melde seg inn. Før jeg begynner på selve drøftningen vil jeg gå litt mer inn på Eu og hva Eu er. Jeg har ikke tenkt til å gi dere en detaljert beskrivelese over alt om Eu men nok til at dere kan henge med i resten av denne drøftningen.

 

Trygderettigheter: Rettighet på en viss pengesum hvis du er syk eller hvis du ikke klarer å jobbe.

 

 

EU

Den Europeiske Union eller forkortet EU er en gruppe av mange demokratiske land i Europa. Disse landene har så skrevet under på en avtale om å jobbe sammen for først og fremst fred men også fremskridt. Dette skjedde etter andre verdenskrig. Denne unionen oppstod etter andre verdenskrig og inneholder i dag 25 land, men vil etter 1.mai i 2005 inneholde 10 nye land.


 

De nye landene vil da være Estland, Latvia, Litauen, Polen, Den tsjekkiske republikk, Slovakia, Slovenia, Ungarn, Kypros og Malta. Norge har ennå ikke meldt seg inn i EU.

 

Under forrige anstemning ble det et stort flertall på nei-siden. Under en undersøkelse som ble tatt denne måneden ble det vist at 56% av befolkningen ville svart ja til EU.

 

Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg synes at Europas skjebne er Norges skjebne og at Norge burde sammarbeide med mange av de landene i Europa gjennom EU.

 

EØS

EØS eller Europeiske økonomiske sammarbeidsområdet er en avtale som er inngått mellom 25 EU-landene, EFTA landene pluss Island, Liechtenstein og Norge. EØS avtalen har et felles lovsamling som omfatter handel og økonomiske forbindelser. Denne avtalen omfatter også utdanning og miljøspørsmål. EØS avtalen gir store goder til Norge så det er viktig for Norge å sikre godt forhold til disse landene. 80 prosent av vår eksport går til EU og ca 70% av vår inport kommer også fra EØS avtalen.

Norge i EU

 

Det finnes mange fordeler og ulemper hvis Norge blir medlem i EU. Under finner du noen av dem.

 

Hvis Norge blir med i Eu vil det si at Norske statsborger bil kunne oppholde seg eller arbeide i medlemslandene uten å tape trygderettigheter. Dette vil si at hvis en Norsk statsborger oppholder seg elelr arbeider i en lengre periode i et annet medlemsland i EU og blir syk eller ikke i stand til å utføre sin job har da rett på trygd slik som i Norge.

 

En annen veldig viktig lov i denne avtalen er hvis en norsk statsborger under et opphold i et annet EU land blir syk har han eller hun rett til å få alle medisinske kostnader dekket av det landet de er i.

 

Denne loven gjelder også trygdeordningene i landene. Disse rettighetene som for eksempel pensjon fungerer på samme måte som det landets egne statsborgere. Dette betyr at hvis en Norsk statsborger jobber i et annet EU-land og går av med pensjon under denne tiden vil han da få pensjon fra dette landet.

 

Dette var noen av de mange fordelene ved et medlemskap i EU. Men ved alle organisasjoner finnes det også ulemper.

 

En av de største ulempene med denne organisasjonen er at alle medlemslandene må betale en medlemskontigent for å være med i EU. Denne kontigenten er på mangfoldige millioner i året.

 

Mange syntes også at man mister kontroll over det som EU’s lover bestemmer. Hvis Eu sier at vi skal satse på å få bedre skolegang til unge så er det vår førsteprioritet.

 

Til slutt er det at alle land skal være like. Dette er en av Eus lover. Det betyr at som Norge som er et veldig rikt land må gi mer enn vi får. Så ved denne paragrafen kommer det helt ann på om du vil hjelpe andre mennesker eller beholde alt selv.

 

Hvilket argument står sterkest?

Jeg syntes i denne drøftningen at Norge burde vente med å bli med i EU grunnet det siste argumentet. Norge tjener mer på det økonomisk hvis vi venter med å melde oss inn. Min mening er at det er mer lønnsomt for litt mindre rike land å melde seg inn i EU mens for rike land slik som Norge er det mer lønnsomt å holde seg utenfor.

 

 

Webadresser:

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil