Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Det aller fineste" (A. Bache-Wiig)

"Det aller fineste" (A. Bache-Wiig)

Referat av "Det aller fineste" av Anna Bache-Wiig.

Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.11.2004


Denne boken handler om livet som tenåring på slutten av 80-tallet, og deres forsøk på å mestre en hverdag hvor sosiale normer og regler forandrer seg støtt og stadig. Boken består av flere små historier fra hovedpersonen ”Marte” sitt liv, og hovedpersonen er forteller.

 

Lucky Lips

Skolen er nettopp begynt, og Marte har nettopp begynt på ungdomsskolen. Den første historien forteller om Gabi, bestevenninnen til Marte, sin bursdag. De skal på Peppes Pizza med Markus og Tobias for å feire. Gabi får hårspray og lip gloss i presang av guttene, og Pusur-dagbok av Marte, det kuleste man kan få. De pleier alltid å sitte ved hesteskobordet, men denne gangen er bordet opptatt. Det er Cecilie, Kine og Charlotte fra skolen som sitter der med masse gutter fra Ringstabekk og KG. De drikker øl og røyker. Marte syns det er ekkelt, og er redd for at skolevenninnene hennes er fulle. Mens Tobias, Markus og Marte sitter og spiser går Gabi og setter seg ved hesteskobordet uten å si fra. Når pizzaen er spist opp går Markus, Tobias og Marte til hesteskobordet og finner Gabi der. De drar til Rolfstangen for å se på båten til Markus’ far og spiser colasmokker i solnedgangen.


 

Gran Canaria

Gabi og Marte er hjemme hos Charlotte, for de har ikke sett hverandre på veldig lenge. De sitter på verandaen og drikker saft som moren til Charlotte har laget. Gabi og Marte syns at moren til Charlotte er veldig kul når hun sitter sammen med dem og tuller. Alle fire drar for å bade på Rolfstangen, og moren til Charlotte skjemmer dem bort ved å kjøpe masse godteri til dem. De hopper i vannet nesten med en gang, men Charlotte blir igjen på stranden. Gabi, Marte og moren til Charlotte leker i vannet. Plutselig kommer det en båt med mange fulle menn som drikker øl og hører på musikk. Moren til Charlotte står og danser oppå flytebryggen til musikken, tar av seg bikinitoppen og blir med mennene i båten. Charlotte sier ingen ting, men pakker tingene sine, kaster alt godteriet inn i skogen og løper fra Gabi og Marte.

 

Rollercoaster

Gabi, Charlotte og Marte har pyntet seg for å dra på Bærumsmessa. De har gledet seg masse, for det er tivoli på Kadettangen, masse gratis ting og gutter. Charlotte begynner å snakke med noen gutter fra Ringstabekk i køen til ”Flygande mattan”. Gabi og Marte spiser popcorn mens Charlotte er hos spåkvinnen Carita. Litt senere kommer Charlotte og forteller at hun skal drikke øl med guttene fra Ringstabekk, og blir borte. Senere på kvelden skal moren til Gabi hente dem, men de finner ikke Charlotte. Guttene fra Ringstabekk forteller at Charlotte har gått for å bade helt alene, og jentene blir kjemperedde. Til slutt finner de Charlotte som balanserer på broen over til Kalvøya. Hun er veldig full og plutselig begynner hun og gråte. Gabi og Marte gir henne tyggis og gnir gress på hendene hennes slik at det ikke skal lukte røyk av henne.

 

Mahogny Braun

Charlotte, Gabi og Marte skal ha en hyggelig videokveld hos Gabi en kveld hun er alene hjemme. De sitter og ser på tv og spiser masse god mat, når Charlotte plutselig finner ut at de skal farge Gabis hår mahognybrunt. Charlotte vil ikke først, men gir seg etter hvert. Etter fargeblandingen er tatt i håret skal de egentlig ta plastfolie rundt hodet, men i mangel av plastfolie bruker de aluminiumsfolie istedenfor. Mens de sitter og ser på film klager Gabi over at det svir i hodebunnen. Plutselig ser Charlotte og Marte at det ryker fra aluminiumsfolien, og de putter hodet hennes under springen så fort de kan. Når de tar av folien ser de at panne til Gabi er full av åpne sår og vabler, og de fine krøllene hennes detter av i store tjafser. Charlotte drar på fest fordi hun har lovet noen venner og dukke opp, og når moren til Gabi kommer hjem drar Gabi, moren og Marte til legevakten.

 

Princess

Marte blir med Cecilie og Kine på ”grøftefylla” på Bertilåsen. Morten Lund i åttende sier at Marte har pene ben, og han skal også til Bertilåsen. Det er ”de kule” som henger der. ”Dahle og de” skal dit samtidig som jentene, det er også derfor de drar dit. Dahle og de går i første gym. Marte har tatt med to øl, og drikker sakte. Hun syns det er ekkelt, særlig når åttendeklassejentene blir kjempefulle og spyr. Cecilie ”roter” med Dahle i skogen, og Kine ”roter” med Anders Evang i Princess-båten hans. Marte syns det er mer og mer ubehagelig, og når Morten Lund prøver å kysse henne, prøver hun og løpe sin vei. Hun møter åttendeklassejentene som spyr i skogen og blir mobbet av Morten Lund som bare gjør narr av henne fordi hun er så prektig. Marte skulle egentlig passe på Kine den kvelden, men hun gikk og satte seg på busstoppet, hun ville ikke mer.

 

Rainman

Jan-Ivar går i klassen til Marte og Gabi og resten av gjengen. Han er mobbeoffer, men han skjønner ikke at guttene i klassen mobber ham. Jan-Ivar er som den autisten Dustin Hoffman spilte i filmen ”Rainman”. Han kan huske mange tall på en gang. Steffen i klassen er verst på mobbingen, og Marte liker ham ikke i det hele tatt. Han stiller Jan-Ivar mange dumme spørsmål, og når Jan-Ivar svarer ler hele klassen. Cecilie har funnet ut at Jan-Ivar kanskje kunne vært litt kjekk hvis han fikk en ”makeover”. Et storefriminutt overtaler Cecilie Jan-Ivar til å invitere Gabi, Marte og henne selv hjem til seg for å ”fikse” ham opp. De går og går for å komme hjem til ham, og etter en lang stund, når klokken er blitt så mye at de ikke rekker tilbake til skolen, forteller Jan-Ivar at han har lurt dem. Han bor ikke i nærheten av der de er. Han får latterkrampe før han synker sammen i en sølepytt.

 

 Benetton

Det er juleball og Benetton er den aller kuleste butikken å handle i. Noen av jentene skal ha glinsende kjoler og taftskjørt, men Marte har problemer med å handle. Etter en lang shoppingtur med moren finner hun et lilla sett på Benetton som de kjøper. På selve dagen før ballet kommer Gabi til Marte for å prøve klær og sminke seg. Gabi syns at Marte ser litt for pyntet ut, så hun tar på seg et gammelt skjørt og en nuppete genser istedenfor, selv om moren har brukt mange penger på antrekket.

 

Pump up the jam

Rune Lange er en gutt i åttende på en annen skole. Han har en gul, stygg moped, og er syk i hodet sitt, syns Marte. Han har ”rota” med Tinka på Bertilåsen, og nå syns alle jentene at Tinka er ”felles”. En kveld har Tinka fest, der er det mange fra Ullern og KG, og Marte drar med Tobias. Plutselig kommer Rune lange og slår ned Tobias uten videre.

 

Benedicte Tiedemand

Det er 17. mai og Marte har vorspiel med Tobias, Gabi, Charlotte og Cecilie før de skal i middag til Benedicte Tiedemand. Hun har leid SAS-hotellet og invitert 250 mennesker. Det koster 250 kroner for å være med. Mange kommer ikke inn fordi de har øl i sekken og drar ned på stranden istedenfor. Middagen begynner hyggelig helt til Didrik skal holde damenes tale. Han sier at alle som ikke har ”rota” med Benedicte Tiedemand skal rekke hånden i været. Ingen tør å rekke hånden i været, og alle ler av Didrik. Benedicte Tiedemand løper gråtende ut.

 

Stup

Marte er og bader med faren sin. Det er et stupebrett ved badeplassen og det er fullt av tenåringer på Martes alder. Det er mange brune, tynne, toppløse jenter og masse kjekke gutter. Marte er flau over faren sin for han heier på henne når hun skal stupe mens alle ungdommene ser på.

 

Losen

Det er ferie og Marte er på hytta i Stavern. Charlotte er på besøk, og om kvelden drar de til Losen diskotek. Charlotte går inn med falsk legitimasjon og lar Marte stå utenfor og vente i tre kvarter. De kommer alt for sent hjem. Marte synes Charlotte er egoistisk og irriterende. Marte våkner midt på natten og ser at sengen til Charlotte er tom. Når hun går på do ser hun at moren hennes trøster Charlotte på verandaen fordi Charlottes mor er syk.

 

Farmandstredet

Skolen begynner igjen og Marte gleder seg til å treffe Gabi. Når hun kommer på skolen er Gabi helt annerledes og vil ikke være sammen med henne. Cecilie og Gabi har vært sammen på Hvasser hele sommeren, det er det eneste de snakker om. De har hengt på Farmandstredet, et kjøpesenter i Tønsberg, sammen med Morten Lund og guttene i åttende klasse. Cecilie og Gabi unngår Marte hele tiden og gjør narr av henne bak ryggen hennes. Marte drar for å bade med Tobias og Markus.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil