Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Narkotika og tobakk

Narkotika og tobakk

Dette er en oppgave om virkninger mm. om noen forskjellige narkotiske stoffer, og også om tobakk.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.11.2004


Narkotika:

Jeg synes egentlig ikke det er noen positive virkninger med narkotika. Mange mener det er ”kult” å være høy, rusa osv. Narkotika er 100% vanedannede.

 

Narkotika kan deles inn i ulike grupper:

 

Cannabis: hasj og marihuana

Sentralstimulerende midler: amfetamin, matamfetamin, kokain, khat og efedrin

Opiater: opium, morfin og heroin

Hallusinogener: LSD, ecstasy, GHB(flytende ecstasy), meskalin, psilocybin og PCB(fenylsyklidin)

Medisiner med narkotisk virkning: barbiturater og benzodiazepiner.

 

Her er noen forskjellige typer narkotika:

<bilde>

Cannabis, som er en fells betegnelse av hasj, marihuana og cannabisolje. Alt utvikles fra denne planten. Cannabisolje blir ikke brukt så mye av nordmenn nå for tiden. Cannabis planten kom til Norge fra Nord-Afrika og Vest-Asia. Den kom i form av hasj.


 

Hvordan tar man stoffet?
Den vanligste måten å ta Cannabis på er å røyke det. Hasj blandes oftest med tobakk, og røykes så i pipe eller joint. Noen pleier også å spise Cannabis, men da kommer virkningen senere og mer gradvis. Man blir veldig avhengig av Cannabis planten.

 

Amfetamin

Amfetamin er som oftest hvit, men den er også gul i noen tilfeller:

<bilde>
<bilde>

Hvit Amfetamin                            Gul Amfetamin

 

Amfetamin er luktfritt pulver i ren form, men den er også gul og illeluktende. Plager som verking i muskler og ledd, angst urolig søvn og mareritt er likevel vanlige ettervirkninger. Søvnforstyrrelser avtar etter hvert, men kan seg inntil 6-8 uker. Virkningen er avhengig av hvor mye personen får i seg. Man blir ofte så energisk at det tar lang tid før man blir sliten eller trøtt. Amfetamin er ofte brukt av ungdommer. Hvor mange som bruker Amfetamin har økt betraktelig siden 1880-1990-tallet. Det skyldes stor økning i produksjonen og dermed større tilgjengelighet og billigere gatepris. Mye amfetamin selges som Ecstasy. Amfetamin brukes ofte i medisiner mot forkjølelse og lignende.

 

<bilde>
Kokain

Kokain framstilles av blader på den sydamerikanske kokabusken. Rent kokain er et hvitt pulver, og virker på samme måte som amfetamin. Kokain er et av de sterkeste vanedannede stoffene vi kjenner til. I Norge er det langt færre som bruker slike ”harde” stoffer, enn det er hasjbrukere. Mange sniffer kokain, det var en slags ”mote” i USA og Europa ved 1990, men ”moten” sluttet ca. 1930 pga amfetamin ble veldig populært.

 

Ecstasy  

Det finnes over hundre

<bilde>
varianter av ecstasypiller, er ser du noen av dem. Ecstasy er oppkvikkende (som amfetamin) og hallusinerende(som LSD).

 

Det er en type narkotika som er laget kunstig. Altså har noen mennesker laget dette stoffet. Det selges som pulver eller piller. Det er vanlig med ecstasy på store fester, og steder hvor mange folk er samlet. Mange av de som bruker ecstasy, bruker også andre stoffer som amfetamin og hasj. Når en person bruker ecstasy påvirkes søvnen og appetitten. Personen kommer i lykkerus, og kan holde ut på en fest lengre enn før. Man må øke mengden av ecstasy hvis man vil ha samme virkning som i begynnelsen. Brukeren får svingende humør, de kan bli livredde(få angstanfall) og bli sterkt nedtrykte(deprimerte). Man kan risikere å få varig hjerneskade.

 

<bilde>

LSD

LSD i ren form er et hvitt, luktfritt, krystallinsk stoff, og omsettes i form av kapsler, tabletter eller dryppet på papir eller plastbiter.

LSD blir lagt under tungen eller svelges. Effekten fra LSD skjer ikke før etter en halv time. Og kan vare opp til 10 timer og lengre. Rusen kan gi en lettet følelse fra latter og gråt. Virkeligheten kan forandre seg eller man kan få hallusinasjoner. Effektene kan svinge fort fra å ha det behagelig til at man blir livredd, fra lykke til angst og panikk. De kraftige hallusinasjonene kan være farlig, for man kan bli voldelig og få panikk, innbille seg ting som ikke skjer. Og sette seg selv og andre i fare.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil