Hva har mest energi? Varmt vann eller vanndamp?
Vi har: Gassbrenner m/stativ, erlenmeyerkolbe, 2 målesylindere og temperaturmåler.
Vi gjør: Har i 61 ml vann på hver av målesylinderne, måler temperaturen som er 22 ˚C i begge målesylinderne. Så har vi vann i erlenmeyerkolben og setter det over gassbrenneren. Det begynner å koke...
Når vann går over fra fase til en annen, sier vi at det skjer en faseovergang. Vannmolekyler (som alle andre stoff) er aldri helt i ro. De har bevegelsesenergi.
Vannet koker i erlenmeyerkolben, og det går vann (i form av damp) gjennom røret over til rør A. Rør A blir svært varm; det gikk til sammen 13 ml vann over til rør A. I rør B tømmer vi 19 ml kokende vann fra erlenmeyerkolben.
Vi ser: Vi måler og ser at temperaturen i rør A er 100 ˚C. Temperatur økningen var på hele 78 ˚C.
I rør B øker temperaturen til 40 ˚C. Her var temperatur økningen på bare 18 ˚C.
Når vi varmer opp vannet, øker bevegelsesenergien. Atomer river seg løs veldig raskt fra vannet når vi varmer opp. Når temperaturen kommer opp i 100 ˚C, er molekylbevegelsene kraftige nok til at all energi går med til å rive løs vannmolekyler fra overflaten. Da skjer det en kraftig fordamping, og vi sier det koker.
Konklusjon: Vanndamp har mye mer energi enn vann ved samme temperatur. Vi ser det på dette forsøket. Vi ser at mindre damp enn vann på 100 ˚ har mest energi.