Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fremstilling og påvisning av karbondioksidgass

Fremstilling og påvisning av karbondioksidgass

Øvelse 3: Framstilling og påvisning av karbondioksidgass.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.11.2004

Utstyr:

  • Marmor
  • 10% saltsyreløsning
  • Kalkvann
  • Reagensglass
  • Glasskar
  • Gummikork med gummislange
  • Sugerør
  • Dråpeteller
  • Vernebriller

Utførelse:

Vi la 5 marmor steiner i bånd av det ene reagensglasset og fylte det andre glasset med Kalkvann. Samtidig fylte vi glasskart 2/3 fult med vann.

 

Deretter puttet vi ett par dråper med 10% saltsyreløsning  i glasset sammen med marmoren. Når vi gjorde det begynte det å boble i glasset da tok vi på korken med slangen og puttet slangen i glasset med kalkvann. Da så vi at det begynte å bli hvit i glasset med kalkvann.

 

Så puttet vi sugerøret ned i glasset og blåste da så vi at det ble mer hvit dette kommer av at vi blåste karbondioksid ned i mellom sugerøret, for det er karbondioksid i pusten vår.

 

Så begynte vi på punkt 5 der vi samlet opp karbondioksid i glasset som stod opp ned i glasskaret, ved å putte slange under oppningen på reagensglasset. Så ventet vi til reagensglasset var helt fylt med karbondioksid. Da tente vi på en tre flis og puttet nedi.

    

 

Tegning:

(Tegning mangler)

 

 

Resultat: Resultatet blir når du tilsetter karbondioksid til kalkvann blir kalkvann hvit. Karbondioksid dreper også flammer, for karbondioksid er en ikke brennbar gass.

 

Konklusjon: Karbondioksid er en fargeløs og duftfri gass. Som man kan fremstille ved å utføre prosessen ovenfor, man kan også bruke gassen til for eksempel å slokke branner med for den kveler flammene.

 

CaCO3           +    HCl     =      CaCl2         +    CO2     +   H2O

Kalsiumkarbonat +    saltsyre       =     Kalsiumklorid     +  karbondioksid +   vann

 

 

Samarbeidspartner under forsøket: Marita Liverød

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil