Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tsar Nicolai 2.

Tsar Nicolai 2.

En oppgave om den siste russiske tsaren, tsar Nicolai 2., og hans familie.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.11.2004


Innledning

Hvert land i verden har en styringsmakt enten det er keiser, konge president, diktator eller noe annet. Russland har president, men det har de ikke alltid hatt, frem til 1918 hadde de tsar. Oppgaven vil omhandle litt fakta om den siste tsarfamilien. Hvordan den siste tsaren regjerte og hvordan familien endte sine dager.

 

Jeg valgte oppgaven fordi jeg synes tsaren og has familie var et veldig interessant tema og ville gjerne lære noe mer om han og hans familie.

 

Fakta om familien

Nikolai 2 Alexandrvich bedre kjent som tsar Nikolai den 2 ble født 18. mai 1886 i sankt-petersburg. Faren hans var Alexander den 3 ( født 1845) var tsar i Russland før han, og moren hans var Marie Fedoovna av Danmark (født 1847).

 

Han giftet seg i 26 november 1894 med Alexandra Fedorovna av Hessen ( født 6.6.1872). De fikk fire barn sammen:

<bilde>
Olga Nikolaevna, Storartet Duchesse (f. 15.11.1895)


Tatjana Nikolaevna, Storartet Duchesse (f. 10.6.1897)

Maria Nikolaevna, Storartet Duchesse (f. 26.6.1899)

Anastasia Nikolaevna, Storartet Duchesse (f. 18.6.1901)

Alexei Nikolaevich, TSAREVITSJ (f.12.8.1904)

 

Hva er en tsar?

Tsar kommer fra det gotiske ordet kaisar som igjen kommer fra det latinske caesar. Den første som brukte tittelen tsar var storfyrsten av Moskva i 1453. det ble en offisiell tittel i 1547. Den siste tsar het Nikolai 2. og han og hans familie ble under novemberrevolusjonen tatt til fange av bolsjevikene. I 1918 ble de skutt i kjelleren i huset de ble holdt fanget.

 

Nikolai 2. overtar makten

Nikolai 2. overtok makten etter farens død i 1894. Når han kom til makten trodde folket at det skulle bli bedre med en ny tsar, men da tok de feil. I stedet for å bruke penger på jord, utdanning og helse til folket, brukte han penger på seg selv og familien.

 

Når Russland var i krig med Tyskland, var det mange folk som mislikte hvordan tsaren og regjeringen oppførte seg på. Og det var mange som mente at tsaren ikke brydde seg noe om hvordan folket hadde det. Og det var delvis sant. Fordi tsaren så på seg selv som enehersker. Han mente at han hadde sin makt fra gud, og at det var hans plikt å overføre sin makt til sønnen. Og han likte best å være samen med familien. Han syntes det var kjedelig å være med i regjeringsmøtene og det var ikke ofte han leste de dokumentene han skulle lese. I tillegg til dette hadde tsaren en svak karakter og han skiftet ofte mening etter en samtale med en eller annen embetsmann. Derfor var det ofte at det ikke var tsaren selv som bestemte, men ofte folkene rundt seg som gjorde det. Regjeringen var heller ikke så mye å skryte av. De var late og de måtte bestikkes for at de skulle gjøre arbeidet sitt. Folk kunne heller ikke klage på regjeringen, for da ble de fengslet og sendt til Sibir.

 

At forholdene under krigen var dårlige var det ingen tvil om. Folk frøs og falt om på gatene utmattet av sult, fordi tyskerne og britene sperret veiene, så det var vanskelig å frakte mat til byene. I krigen gikk det heller ikke særlig bra. I 1915 og 1916 tapte den russiske heren gang på gang mot den tyske hæren. Så 12. mars 1917 forlot mange soldater hæren og gikk over til de som streike og demonstrerte.

 

Tsaren og hans familie myrdes

<bilde>
Ved midnatt til den 16 juli 1918 ble tsaren og hans familie vekket av at det noen banket hardt på døren til leiligheten deres. Utenfor stod Yakov Yurovskt (bildet) og befalte alle skulle kle på seg og gå ned i kjelleren

av palasset de ble holdt fanget i, fordi det hadde brutt ut urolighet i byen.

 

Vel nede i kjelleren ber Yurovsky Tsarfamilien om å stille seg opp langs den ene veggen slik at de kunne få tatt et bilde av dem som skulle sendes til Moskva for å berolige massene som hadde begynt å frykte for Tsarens liv.

 

Ferdig oppstilt på rekke fortalte Yurovsky dem at de ikke skulle tas bilde av, men henrettes i stedet. Han trakk en pistol opp fra lomma og fyrte løs på Tsaren på kloss hold. Tsaren ble slyngt inn mot veggen av kraften fra kulene som traff han i brystet. Blodet sprutet ut fra kulehullene mens han sank ned mot betonggulvet. Før han mister bevisstheten så han de andre vaktene trekke opp sine pistoler og hamrer skudd etter skudd inn i konen og barna som ropte og skrek av smerte.

 

Blodet sprutet rundt i rommet og treffer bødlene som plasserer kule etter kule inn i kroppene til Tsarinaen og de fire døtrene hennes, Olga, Tatiana, Maria og Anastasia og den sykelige sønnen Alexei. Han led av en blodsykdom som gikk i arv i familien. Tsaren og Alexei var de første som døde. Med konen og jentene tok det lengre tid. Morderne hadde siktet på brystene deres, men mange av skuddene gikk ikke gjennom, men prellet av.

 

<bilde>
Fordi som en sikkerhet hadde Tsarina Alexandra og døtrene hennes sydd diamanter og andre edelsteiner inn i korsetter og undertøyet slik at de kunne klare seg på egen hånd om de klarte å flykte. Nå fungerte diamantene som skuddsikre vester til bolsjevikene store overraskelse. Men drapsmennene ga seg ikke så lett. Men til slutt trakk morderne bajonettene sine og hogg vilt i de fire prinsessene til de til slutt var døde. Før mordene dro ripet de inn noen tegn i veggen.


Slaktingen hadde vært et skikkelig blodbad kjellergulvet fløt av de myrdede blod. Fysisk sett var Tsarens og hans familie blitt drept, men symbolsk sett var det russiske folk som ble drept denne natten. Og det ble de fysisk etterpå. I millioner ble de myrdet. Sultet i hjel. Skutt til døde. Brent til forkullete lik. Arbeidet i hjel i bolsjevikene dødsleire eller torturert i hjel.

 

Men først måtte Tsaren og hans familie myrdes. Rundt om i Russland ble de andre slektningene av tsar familien drept. Det skulle ikke finnes noen som det russiske folk kunne ha som samlingsfigur i årene fremover. Det var sånn bolsjevikene hadde planlagt dette og sånn de gjennomførte det. Ordren om mordene kom fra den ”russiske” presidenten Yakov M. Sverdlov

 

Utenfor palasset stod det en bil, som tok å fraktet likene til en liten skog som ikke var så langt unna. I den skogen var det mange gruveganger, og der ble likene gjemt etter at de hadde blitt brent. For at ingen skulle oppdage likene gravde de et hull i en av gruvene, og la likene oppi der. Så la de på et falskt gulv. Man trodde lenge at en av døtrene (Anastasia ) hadde unnsloppet døden, fordi noen russiske adelsdamer som hadde flyktet til vest Europa utga seg for å være henne. Men i 1994 ble det endelig klart at alle i familien ble drept og kastet i gruvesjakten. Etter mange, mange år blir tsarfamilien funnet ved en tilfeldighet, av noen bønder på tur. Bøndene meldte i fra om funnet og forskere kom til stedet. Forskerne tok med seg skjelettene og begynte å granske dem. I 1994 ble det klart at det var tsarfamilien som ver funnet og alle var der.

 

Likene ble gravlagt 17. juli 1998. Nøyaktig 80 år etter sin død gravlegges tsarfamilien i Peter Paul-katedralen i St.Petersburg. Tsaren blir gravlagt sammen med alle de andre russiske tsarene ble gravlagt.

 

Bildegalleri          

<bilde>

Dette er de to prinsessene Olga og Tatiana.


<bilde>

Dette er tsar Nikolai 2.

 

<bilde>


Tsarfamilien

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil