Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Adolf Hitler og 2. verdenskrig

Adolf Hitler og 2. verdenskrig

Oppgave om Hitlers liv og 2. verdenskrig. Mye informasjon om Hitlers liv før han kom til makten i Tyskland.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.11.2004


Adolf Hitler ble født den 20. april 1889 i den lille byen Braunau i Østerike. Faren hans, Alois Hitler døde da Adolf bare var 14 år. Adolf var en urolig liten gutt som gjorde det  veldig dårlig på skolen. I 1905 sluttet Adolf sin skolegang for godt uten avgangseksamen, og med karakterer hvor arbeidsinnsatsen hans ble betegnet som svært utilfredsstillende. Etter at Adolf sluttet skolen flyttet han og moren til Urfahr som ligger i nærheten av Linz. Moren hans, Klara Pols døde i 1907. Da flyttet Adolf til Wien der han prøvde å komme inn på kunstakademiet som kunstner. Prøvetegningene hans var for dårlige og han kom heller ikke inn på der kunstakademiets arkitektskole fordi den linjen var sperret for de uten avgangseksamen. Han tok etterhvert mange småjobber, men slo seg aldri helt til ro. Hitler ga sitt hat til forskjellige menneskegrupper som f.eks jødene, presteskapet og sosialdemokratene. I løpet av disse årene tok et livssyn og en bestemt verden form i hans sinn. Han mislikte alt som hadde med solidaritet å gjøre, for det truet hans krav på å være et høyerestående menneske. Nasjonalismen(nazismen) som vokste fram i Tyskland etter første verdenskrig, var det som passet Hitler best. Han ville bevare den germanske rasen, ingen svake mennesketyper skulle blandes inn, han tenkte på bla.a sigøynere og jøder. Politisk bygde nazismen på lederprinsippet hvor all makt var samlet hos en leder, som senere skulle vise seg å bli Hitler. Det tyske folks Fuhrer, eller leder under andre verdenskrig.


 

Adolf hadde et brennende ønske om å gjøre Tyskland stort og mektig. I 1913 slo han seg ned i München for å unndra seg militærtjeneste i den østerrikske arme. Ved krigsutbruddet for 1. verdenskrig i 1914 melde han seg frivillig til den bayerske arme. I 1917 ble han visekorporal. Som svært høytstående og utrolig nasjonalistisk følte han seg ydmyket over tapet i 1918. 

 

Etter krigen, i 1919, dro Adolf tilbake til München og fikk raskt kontakt med det tyske arbeiderparti. Etter kort tid fikk han ledende posisjon i partiet på grunn av sine usedvanlige evner. Han gjorde om partiet og navnet ble endret til det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP), også kalt nazistene. I 1921 tok Hitler nærmest all myndighet i partiet. Samme året kom hakekorsene i bruk. I årene 1920-23 samlet Hitler seg en krets av medarbeidere.

 

1928 fikk NSDAP bare 2,6 prosent av stemmene ved riksvalget, i 1930 så mye som 18 prosent og i 1932 hele 37 prosent. Partiet hadde en enorm oppslutning. Tross dette tapte Adolf Hitler presidentvalget i 1932, men i januar 1933 kom Hitler likevel til makten.

<bilde>
                                                                     

 

 

Adolf Hitler hadde hatet jødene siden ungdommen. Han ble som sagt tidlig medlem av det tyske nasjonalsosialistiske arbeiderpartiet, populært kalt nazistene. Dette partiet drev en aktiv antijødisk politikk. Ifølge Hitler stod jødene bak en sammensvergelse der de skulle overta verden. Hitler og nazistene mente at jødene stod bak både kommunismen og kapitalismen. Det var også de som fikk skylden for at Tyskland tapte 1. verdenskrig. Hitler og Nazistene så på jødene som dårligere mennesker som ikke fortjente livets rett. De mente at jødene hørte til en laverestående rase, og at de burde utryddes sammen med andre såkalte mindreverdige, som homofile, sigøynere, funksjonshemmede, kommunister og kapitalister. Hitler mente at bare den ariske rase kunne styre verden. Jødehatet fikk forferdelige følger.

 

<bilde>

 

Det ble bokbål, alle bøker skrevet av jødiske forfattere ble brent, skilt med ”jøder forbudt” ble hengt opp på caféer, kinoer osv. Bokstaven ”J” blir stemplet i alle jøders pass, jødiske barn ble utvist fra tyske skoler. Dette var bare noe av endringene. Jødenes liv ble virkelig endret. Det ble laget store konsentrasjonsleir for jøder.

 

Under 2. verdenskrig hadde tyskerne 19 konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen. Blant de mest kjente er Auschwitz, Birkenau og Sachsenhausen. Fangene ble transportert til leirer i godsvogner, og ved ankomsten ble de fortalt at de skulle dusje før en legeskjekk. Men ut fra dusjhodene kom det ikke vann, men gass. Jøder og andre annen rangs borgere ble altså gasset i hjel. De det ikke var plass til, måtte arbeide til de stupte. Fangene fikk ikke mat, og tyske leger utførte dyreforsøk på fangene. Man tror at ca. 12 millioner mennesker til sammen døde i konsentrasjonsleirene. Mellom 5 og 7 millioner var jøder.

 

 

Kilder:

Boka ”Andre Verdenskrig”, av N. W. Damm & Sønn

To lærebøker jeg hadde hjemme fra tiende klasse ”Historie 10 og ”under samme himmel”

Aschehoug og Gyldendals Store Norske leksikon

Pluss søkt litt på google.no og caplex.no

 

Bilder fra internett.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil