Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Venner og fiender

Venner og fiender

Fortelling om vennskap.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.11.2004
Tema
Vennskap


Det er en varm høstdag, sola skinner og bladene faller. 10. klasse på Vardane ungdomskole var på klassetur til Frankrike. Alle hadde gledet seg i 3 år til denne turen og så kom han. Heilt i slutten på 10. klasse.

 

Lise og Ane hadde vært venner siden de gjekk i barnehagen og har alltid hengt sammen. Uansett hva som har skjedd har de holdt sammen! De kunne huske tilbake til barnehagen når de alltid fekk viljen sin og ingenting kunne skille de.

 

Nå hadde allerede klassen vært i Frankrike 2 dager, Lise hadde forelsket seg i den nydelige franskmannen. Eller mann og mann da. Han var 17 år og nå angret vertfall ikke Lise på at hu hadde hatt fransk som tilvalgsfag på skolen. De møttes første gang i resepsjonen på hotellet for det var der han jobbet. Eller med andre ord han stod i baren som var der med resepsjonen. Lise hadde prøvd å få kjøpt en drink og det fekk hun. Så var samtalen i gang. Han med flytende fransk, selvfølgelig siden han var fra Frankrike og hun med amatørfransk. Men de kom veldig godt overens og det blei Ane veldig sur for. Hun hadde likt han siden de kom inn på hotellet og hun såg han stod i baren, men hadde ikke sagt noe til Lise om det. Det var kanskje det beste nå som de kom så godt overens og siden Ane ikke hadde tatt fransk. Men gutten var jo så deilig. Mørkt hår og brune øyer. Han var akkurat slik som franske gutter i filmer var. Helt nydelig. Klarte nesten ikke la være å se han i øynene for de glinset slik og var så nydelige.


 

Nå satt Ane oppe på rommet sitt og deppet. Lise var med Pierre, så han da heter, på restaurant. Ane var så sur på Lise, men det var jo egentlig ikke hennes feil heller for ho viste jo ikke at Ane likte han like mye som hun. Men allikevel synes Ane at hun ikke trengte å bli så god venn med han. Lise likte jo ikke franskmenn før hun traff han engang. Hadde alltid sagt at de var så feminine, akkurat som om alle sammen var homoer. Lise likte ikke homoer heller. Rasist var hun og. Men brydde seg ikke noe særlig. Hun var sånn som hun ville være og sånn som hun trodde var kult. Ifølge henne var hun jo verdens beste. Dette innsåg Ane nå, at det var jo alltid Lise det dreide seg om. Ane var aldri midtpunktet. Lise tok alle de fine guttene og så videre. Det hadde hun aldri tenkt på før, at hun bare var en attpåklatt. Hun satt og tenkte lenge. Kanskje det hadde vært best om hu gjekk for seg sjøl nå og fant siden egen stil. For det har jo alltid vært Lise som har bestemt det og sagt hva de skal gå med og hva som er kult. Ane sprang til heisen og tok den ned. Kunne nesten ikke vente til den var nede med å springe ut og til nærmeste klessenter, for det var det vertfall ikke få av der. Første hun skulle gjøre når hu kom inn var å finne sin helt nye stil og etterpå det snakke med Lise om alt. Ane var egentlig ikke så sur på Lise, men litt lei seg for at de ikke kom til å være så gode venner lenger. Ane kom ut igjen fra butikken med tre handleposer. De var helt fulle. Heldigvis var det salg da så det blei ikke så dyrt. Ane gjekk tilbake til hotellet for å prøve det å ha på seg det som passet best, bare for å se reaksjonen til Lise. Så gjekk Ane og smilte til seg sjøl på vei ned til resepsjonen. Det var fortsatt fint vær ute og ingen skyer på himmelen.

 

Ane satt i resepsjonen og ventet en time før Lise endelig kom. Det første hun hørte var:

- Åhh, jeg har hatt den nydelige dagen. Han hadde til og med fått kelneren til å sende ti roser på dessertfatet.

Ane bare satt der og såg på hu. Da såg Lise det og utbrøt:

- Fått deg nye klær eller? Tippe du kjøpte de på salg for de er vertfall ikke like de som er på moten nå.

Du såg at øynene til Ane hadde lyst til å drepe henne akkurat nå, men hun sa bare at hun hadde kjøpt de i yndlingsbutikken til Lise og smilte. Da blei Lise forskrekka! Ifølge Ane var klærne fine, men ifølge Lise var de vertfall ikke tøffe. Ane og Lise gjekk opp og det var da Ane begynte å fortelle om alt. Først la hun ut om at det var bare Lise som bestemte, så kom klesmoten og til slutt den kjekke franskmannen som Ane ville ha hele tiden. Lise bare satt der og hadde ikke ord til slutt. Satt bare og såg i veggen. Ane ventet på et unnskyld eller at det ikke var meningen at det skulle være slik. Det eneste Lise sa, var at hun var kjempe glad i Ane, men at de kanskje har vokst ifra kverandre nå.

 

Etter så mange år er det på tide at vi kanskje får forskjellige hobbyer og interesser. Ane var enig i det, og at de skal være venner fortsatt, men ikke med kverandre hele tiden, eller gå i samme klær.

 

Dagen etter gikk de to en tur nede i gata. Da såg Lise og Ane noe de ikke ville ha sett. Pierre (franskmannen) på samme restaurant som han og Lise hadde vært på dagen før med ei annen jente. Lise styrtet bort til han og sa på den beste fransken hun kunne at han var en drittsekk og at han kan ikke ha alle for det om han vil det. Jenta som satt med han ble sur når hun hørte dette og gjekk. Det viste seg at de hadde vært sammen i 1 år snart. Senere fikk de vite at samtidig som Pierre hadde vært på date med omtrent alle skole elevene som hadde vært på det hotellet.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil