Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Anarkisme i Haiene

Anarkisme i Haiene

Essay om anarkisme i "Haiene" av Jens Bjørneboe, funker fint til fremføring.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.11.2004
Tema
Haiene


Jeg har valgt å ta for meg anarkisme i romanen ”Haiene”, men også samt litt om selve forfatteren Jens Bjørneboe. Jeg har gjort dette for å sette ting i et større perspektiv slik at det blir lettere å se sammenhengene mellom det han skrev i bøkene sine og om hvordan han var som person før han begikk selvmord. Du kan se at han ofte har en liten anarkistisk bakgrunn i de fleste av hans skriftlige verker. Jeg syns det er viktig å ha litt informasjon om hvordan Jens Bjørneboe levde og hva han stod for.

 

AN betyr uten og ARKI betyr erke/hersker. Noe forenklet betyr Anarki "system og styring uten hersker(e)"

 

Jens Bjørneboes foreldrene tilhørte overklassen og hadde ved jevne mellomrom fester i barndoms hjemmet. Festene var som overklasse fester flest på den tiden med damer pyntet i de lekreste klær og menn med dyre dresser. Barna måtte alltid holde seg vekke når foreldrene holdt disse samlingene. Men det var ikke alltid like lett å holde Jens borte. Jeg har lest at ved en av disse middagene skal gjestene ha merket at lyskronen i taket begynte å svaie faretruende, som om den var i ferd med å falle ned. På loftet skal den lille opprørske guttungen Jens hvert i ferd med å løsne de solide mutterene som holdt lampen oppe. Var dette kanskje opprøret i Bjørnebo som hadde startet? Også på skolen viste han denne siden av seg selv, gjennom og være en bråkmaker som opponerte mot Lærerne.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil