Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hærverk

Hærverk

Om hærverk og problemene det fører med seg.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.10.2004

Hærverk kan være så mangt. Det er alt ifra ”tagging” på vegger, til riping i lakken på biler. Som regel går hærverk utover noen enten økonomisk eller på andre negative måter.

 

Samfunnet har alltid vært plaget av hærverk. Det blir utført av alle slags aldersgrupper, men mest av ungdom. De gjør det ofte for å være kul, eller for å ikke virke som en pingle. Hvis alle de andre i gjengen gjør det, så må jo bare de gjøre det og… hvis ikke er de pyser. Dette er helt feil! Det er en skam at det har blitt sånn. Det burde ikke være nødvendig å gjøre hærverk for å bli godtatt i en gjeng.

 

Dessverre har ungdom noen ganske bra eksempler å henvise til, de voksne. De som liksom skal gå foran med et godt eksempel er ikke bedre enn ungdommen selv. Dette har vi sett i for eksempel nabokrangler som har oppstått. Da gjør de voksne hærverk på naboene sine ting bare for å være ondskapsfulle. Ikke nok med det! Naboen må jo selvsagt ta igjen… da blir jo bare de voksne enda surere, og gjør mer hærverk. Sånn kan de holde på i årevis… er det rart ungdom gjør mye hærverk? De gjør jo bare det samme som de voksne. De som de ser opp til. Ungdom blir utrolig lett påvirket.

 

Grunnen til at ungdom står for det meste av all hærverk er at de kjeder seg. De har rett og slett ingenting å ta seg til på fritiden. De går rundt og ”henger”, så får de øye på noe de kan gjøre hærverk på. Det virker jo litt spennende. Ungdommen får et slags kikk av å gjøre skade på andre folk sin eiendom. Dette er jo helt feil! Det er deres rop om hjelp eller oppmerksomhet.

 

Foreldre tar ikke tak i problemet. De sier bare at det er feil å gjøre slik, og så får ungdommen en klem. Det er ikke slik de kan får slutt på problemet! Ungdommen lar seg ikke skremme med ett klapp på hode. Noen må få de til å forstå hvor alvorlig det de holder på med faktisk er. At det har konsekvenser. Kanskje det ikke går ut over dem selv, men noen går det faktisk utover!

 

Straffen i dag for hærverk er altfor liten. Den oppmuntrer jo bare til mer hærverk. Ikke all hærverk blir anmeldt engang!

 

Mye av hærverkene kunne vært unngått hvis vi vedlikeholdt bygningene våre. Hvis ikke politikerne sørger for oppussing av bygningene blir de utsatt for hærverk. Sånn er det bare! Ungdommen ser et hus som er forfallent og tenker at det ikke gjør noe om de ødelegger det litt til… Feil!

 

Overalt hvor du går kan du se tagging rundt om kring. Noe er fint, men det meste er stygt. Hvis samfunnet kunne skaffet noen vegger hvor det var lov til å tagge, så hadde vi sluppet å se tagging på forskjellige upassende steder. Vi hadde også bare fått sett bra tagging og ikke alt det elendige vi ser rundt oss nå.

 

Å ta bussen er ikke alltid en like behagelig opplevelse. Ganske ofte er setene hullete og fæle. Like ofte står det én skrift på de, for eksempel ”mother fucker!” Denne ”pynten” er det dessverre ungdommen som står for. De syntes det er kult. Det de ikke tenker på er konsekvensene til det hærverket de har gjort. Det koster busselskapene mangfoldige tusen kroner å bytte ut seter og trekk i mange av deres busser. De taper altså mange penger på dette hærverket som liksom skal være kult. Dette viser bare hvor lite modne de som gjør hærverk er. De tenker ikke framover, men lar seg rive med av øyeblikkets spenning.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil