Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Josef Stalin

Josef Stalin

Mini-prosjekt om den tidligere sovjetiske diktatoren Josef Stalin.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.10.2004

Josef Stalin ble født i den lille byen Gori i dagens Georgia. Denne mannen som studerte til å bli prest, skulle bli en av de verste diktatorene verden har sett.

Stalin ledet sovjetunionen fra 1928 til sin død i 1953. fra 1922 ble Stalin generalsekretær i bolsjevikpartiet. dette var en stilling hans motstander mente var uviktig, men fra denne posisjonen kunne Stalin utnevne de han ville til å bli partisekretærer, dvs de som støttet ham. Det var en av grunnene til at det ble Stalin og ikke trotsky som overtok etter lenin. En annen grunn var at partiet valgte å se bort fra lenins uttalelser om Stalin. han hadde sagt; Stalin er for uhøflig, og denne feilen kan vi umulig tolerere av en generalsekretær.

"Derfor foreslår jeg at kameratene fjerner Stalin fra denne stillingen og utnevner en som på alle måter skiller seg fra Stalin når det gjelder tålmodighet, lojalitet, høflighet og det å være lydhør overfor partikamerater."

Stalin prøvde og greide etter hvert å overta den heltestatusen lenin hadde hatt. Etter lenins død i 1924 ble makten delt mellom et triumvirat bestående av Stalin, zinoniev og kamenev. Ved hjelp av disse greide Stalin å utmanøvrere trotsky. alle trotskister ble nå stemplet som avvikere, motstandere av partiet og landssvikere. Det gikk likevel ikke lenge før også zinoniev og kamenev ble ekskludert. Stalin adopterte nå trotskistenes økonomiske politikk og innførte såkalte femårsplaner, der målet var rask industrialisering. bøndene ble samlet i kollektivbruk og statsbruk som var ment å fungere som fabrikker. Stalin tok alle midler i bruk for å industrialisere landet. De som protesterte ble sendt i tvangsarbeidsleire. For å få ende flere på sin side satte også Stalin i gang en alfabetiseringskampanje kombinert med propaganda. Det meste av det tillate lesestoffet hadde vært gjennom en tøff sensur og forherlighet selvfølgelig Stalin og partiet.

Det Stalin er mest kjent for er likevel moskvaprosessene. Disse prosessene gikk ut på å gi dødsstraff til nesten alle av lenins tidligere medarbeidere. Disse ble dømt for alt fra å sabotere 5-årsplanene til å stå i ledtog med trotsky. De fleste ble aldri stilt for retten. Det var det bare de som tilsto som fikk lov til. De som tilsto hadde ofte blitt torturert eller familiene deres hadde blitt utsatt for trusler og vold. Stalin innførte et angiverisystem der spesielt barn ble belønnet for å angi foreldre lærere o.s.v. grunnen til at Stalin gjennomførte disse prosessene var få sikre sin totale makt i partiet. han kunne ved hjelp av disse fjerne alle motstandere i partiet og skape en ny generasjon som støttet ham ukritisk og som støttet hans stilling som totalitær leder av staten. Man regner med at ca. 15 millioner døde som følge av Stalin bare i 1930- årene. Da Stalin innførte en ny "demokratisk" grunnlov førte den til at sovjetunionen nå hadde blitt en totalitær stat, dvs at all makten lå hos partiet. og all makt i partiet var hos Stalin.

På slutten av 1930-årene ble Stalin dyrket som en gud. Stalin utga også nå en ny partihistorie der han selv satt i hovedrollen under revolusjonen. trotsky ble fremstilt som djevelen selv. Stalin og partiet kontrollerte alt i samfunnet, fra kunst til omtrent maten man hadde på bordet. For samtiden i de øvre sammfunssjiktene i russland og blant kommunister i andre land fremsto Stalin som en stor og rettferdig leder og en mann med alle kvaliteter. Ettertiden har vist at det lå mye grums under overflaten.

Stalin var på mange måter en stor mann og gjorde mye positivt:
- greide å bygge opp et fungerende kollektivt gårdssystem
- førte russland fra å være langt etter vesten til å være på deres nivå industrielt.

- bygde et samfunn uten arbeidsledighet, så godt som uten analfabetisme og med velferdsordninger for alle.
- ledet landet til seier i andre verdenskrig
- bygde opp et stort østeuropeisk rike.

Men for å oppnå dette, måtte han:

- skapte en persondyrkelse av seg selv og hersket som diktator og eliminerte muligheter for fri tenkning
- kostet millioner av mennesker livet gjennom de kollektive kampanjene, tvangsarbeidsleire, taktiske feil i 2. Verdenskrig og personlig hevn.
- isolerte sovjet fra resten av verden
- skapte et samfunnssystem basert på frykt for staten
- skapte en ny privilegert klasse som utnyttet resten av befolkningen

Stalin døde i 1953 og blir av de aller fleste i ettertiden sett på som en av de verste diktatorene verden har sett i klasse med Hitler, Pol Pot og Mao Zedong.

 

Kilder:

Det norske kunnskapsforlaget

fokus cd: http://www.kunnskapsforlaget.no/kfshop/new/template.jsp?page=search.jsp&SearchType=Freetext&SearchString=fokus
store norske leksikon: http://www.kunnskapsforlaget.no/kfshop/new/template.jsp?page=product.jsp?ProductId=168

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil