Novellen Kruttrøyk skrevet av Torborg Nedreaas er en del av novellesamlingen Bak skapet står øksen. Den ble utgitt i 1945, og ble med det Nedreaas debutsamling. Novellen henter motiv fra hendelser under den andre verdenskrig.
Historien skildrer forholdet mellom mor og sønn under okkupasjonen. Vi blir kjent med moren som skammer seg over hennes sønn, Trygve, sin holdning til krigen. Hun opplever han som en snylter en person som kun er opptatt av festing og fornøyelser.
Novellen starter med at vi blir kastet inn i handlingen der moren våkner fra ringinga av en vekkerklokke. ”Stillheten eksploderte med vekkerklokkas Piping.Videre skildres morens opplevelser den dagen. Sjølve handlinga foregår på morgenen i løpet av noen timer, og blir fortalt i nåtid. Historien følger en jevn spenningskurve fram mot to vendepunkter. Når de oppdager gestapobilen blir det slutt på kranglingen og spenningen bygger seg ytterligere opp mot høyde/vendepunktet. Høydepunktet nås idet Trygve tar sitt eget liv. Nå forstår moren at Trygve var en motstandsmann. Hun blir tydelig stolt og lettet. (Noe absurd er det at morens stolthetsfølelse overskygger det faktum at hennes sønn er død.) Gjennom hele teksten er det et ord som går igjen; kruttrøyk. Det er med dette ordet at novellen rundes av og spenningskurven flater ut.