Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Renessansen

Renessansen

Litt om epoken: Kunsten, forskning, arkitektur, litteraturen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.07.2004


”Renessanse” er betegnelsen på idéstrømningene som herjet i Europa mellom det 14. og 16. århundre. Frasen ”Renessanse” kommer av ordet "rinascita", som betyr gjenfødelse. Med dette menes en gjenfødt interesse for antikken, den greske og romerske oldtiden. Renessansen brøt med livssynet og den kollektive kirkekulturen som var gjeldende i middelalderen. I stedet for å ha Gud i sentrum som tidligere, gikk fokuset nå over på mennesket og det jordiske.  Renessansen var en tid der mennesker var på leting etter nye ideer. Det var en kunnskapstørst og en trang etter å forske. Man ville oppdage naturens vesen på egenhånd, ikke få servert ferdige gjennomtenkte teorier og lover.


Det nye bildet på verden, med mennesket som midtpunkt, viste seg tydelig i den bildende kunsten. Store kunstnere hadde greske forbilder for sine malerier og skulpturer. Man likte nemlig så godt kunsten fra antikken at man hadde lyst til å gjøre noe lignende selv.
I Italia, der denne stilretningen oppstod, var man særlig opptatt av perspektiv og rom. Dette gjorde at man fant opp en måte å lage perspektiv på. Slik at maleriet ble mer som et rom man kunne se innover i. De ble også i denne perioden flinkere til å gjengi menneskekroppen mer naturalistisk enn tidligere. Michelangelo Buonarroti var en av de store mestrene innen renessansekunsten. Han ble født og levde i renessansens navle, Italia, fra 1475 -1564. Menneske og menneskekroppen stod sentralt i kunstverkene til Michelangelo. Han brukte mye av tiden sin til å studere kroppens anatomi, for å kunne male og tegne i riktige proporsjoner. Et av de mest kjente verkene til Michelangelo er takdekorasjonen i Det Sixtinske Kapell i Roma. Motivene i maleriet er hentet fra Skapelsesberetningen og fortellingene om Kristi liv. Det mest kjente utsnittet, er utsnittet fra skapelsesberetningen der Gud gir Adam liv. I Michelangelos produksjon fremstilles alle personene som mektige menn og kvinner med himmelsk skjønnhet.
Også i Nord-Europa hadde man en renessanse innen kunsten. Perioden kom imidlertid noe senere til denne delen av Europa. I Nord-Europa var man mer opptatt av en riktig gjengivelse av detaljer og overflate eller tekstur.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil