Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Drømmen om fred

Drømmen om fred

Stemmer det vi hører i media med virkeligheten? Kort tekst om en hendelse med etterfølgende nyhetssending.

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.06.2004

Someone take the point and scout ahead” sier den amerikanske kapteinen til sin internasjonale NATO-enhet. Den norske skarpskytteren går frem til hjørnet og tar frem sitt sikkerhetsspeil; det brukes til å se rundt hjørner med.

 

To små gutter sitter i gata og leker med stein midt imellom alle de gamle og små steinhusene. Den ene kaster en stein inn i en ring tegnet inn i den røde sanden. Med et smil om munnen gir han en stein til den andre gutten, som forsøker det samme. Han bommer, og de ler.

 

Two boys in the street and one armed bogey on the roof of the far right house”, rapporterer soldaten kjapt. Kapteinen tenker seg litt om før han bestemt sier “concussion!”. Soldaten tar frem en liten grå sylinder med et håndtak på, han stiller litt på den og kaster den høyt opp i luften og rundt hjørnet.

 

På taket står mannen og speider utover området. Han vet at det er terrorister i området, og det har ikke vært noen NATO-patruljer hos dem ennå. Han har med seg familiens Kalashnikov, for de amerikanerne han møtte i hovedstaden i forrige uke sa at terroristene er farlige. Selv har han aldri sett en terrorist, så han vet ikke hvordan de ser ut. Hørte han en lyd? Han snur seg, og ser nedover gata. Det kommer et smell, så et kraftig lysglimt. Plutselig er mannen både blind og døv, alt han ser er hvitt og hodet piper som en togfløyte. I panikk roper han på sin Gud – og skyter.

 

Go!” roper amerikaneren, og soldatene løper ut i gata. Det er nordmannen som får takmannen – en 9mm runde i hodet, og målet er nede for godt. Alarmert av bråket kommer hele byen ut i gata, bevæpnet for å beskytte byen mot de angripende terroristene. Men soldatene venter på dem med granater, de visste at det ville komme flere terrorister når den første rakk å advare. Fem kraftige smell, og en 10 sekunder lang trommesolo følger. ”Cease fire!”

 

Oppryddingsarbeidet tar vel en time. Rapporten skrives på to minutter. ”2 sivile drept, et par smågutter som lekte i gata før aksjonen ble skutt av terroristenes utkikksmann etter at vi blindet ham med en concussiongranat. Han skjøt vilt om seg i panikk, med en 50 år gammel grovkalibret Kalashnikov.”, skriver den norske soldaten. ”Jeg tok meg personlig av ham med et velplassert skudd.”

 

Du slår på Tv-en, og TV2-nyhetens velkjente vignett ruller over skjermen. Siri Lill Mannes presenterer, med alvor i stemmen: ”Terroristreir utryddet i Afghanistan i en vellykket NATO-operasjon med minimale sivile tap. Kilder bekrefter overfor TV2 at minst én nordmann var involvert i aksjonen.”

 

Du slår av Tv-en, og lener deg tilbake i stolen. For deg, lever drømmen om fred videre.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil