Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Jonas Lie

Jonas Lie

Kort om forfatteren Jonas Lie.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.06.2004
Tema
Jonas Lie

Jonas Lie ble født i Modum i 1833, og var sønn av en embetsmann. Da han ble født var realismen allerede godt i gang, og han vokste opp i starten av industrialiseringen. Den livsglade gutten med lyst hår og brune øyne, begynte på Heltbergs studentfabrikk, og tok eksamen i 1851. Etter at han hadde tatt eksamen, flyttet han til Tromsø, og etter sju år, i 1858, tok han juridisk embetseksamen. På denne tiden i Tromsø skjedde det noe som skulle bli veldig viktig for diktningen hans videre i livet. Han rakk nemlig å gifte seg med kusinen, Thomasine Lie som skulle komme til god hjelp videre i hans karriere.

 

De to flyttet sammen til Kristiania, og der skulle Jonas bli spesielt godt kjent med Bjørnstjerne Bjørnson, som var veldig positiv til hans arbeid. Her i Kristiania diktet Jonas en god del, men han ga også ut blader.

 

De bodde ikke lenge her i Kristiania. Det tok ikke lang tid før de bestemte seg for å flytte til Kongsvinger, der Jonas ble ansatt som advokat. Dessverre for dem, kom de aldri til ro her heller. På grunn av spekulasjoner i skogeiendommer, fikk familien Lie økonomiske problemer. Jonas mistet jobben, og familien Lie fikk stor gjeld. Jonas og Thomasine var nødt til å reise tilbake til Kristiania i håp om at Jonas skulle få has på noe dikterlønn. Det var nå han begynte for alvor med diktningen, og i 1870 skrev han sin første bok, den heter ”Den fremsynte”. Boka er sterkt preget av barndommen hans i Tromsø, og den har ekstremt gode naturskildringer. Den minner litt om Petter Dass´ sin bok ”Nordlands trompet”.

 

”Den fremsynte” hadde suksess, og ble hans gjennombrudd. Ett år etter utgivelsen fikk han som han ville, han fikk nå dikterlønn fra stortinget, og han ble etter hvert kvitt gjelden sin.

 

Han tok en lang pause fra utgivelser og slik nå, nå ville han prøve å få nye idéer, og derfor reiste Jonas og Thomasine til utlandet i 1880. De var mest i Frankrike og Tyskland, men de holdt seg mest i byen Paris. Det var først nå diktersjangeren hans ble typisk realistisk, og det gjorde resultater. For i 1883 skrev han sitt mest suksessrike verk, ”Familien på Gilje”. Jonas og Thomasine bodde i utlandet frem til 1906, da reiste de hjem igjen, og bosatte seg i Stavern. Her endte eventyret også, Jonas Lie døde her i Stavern i 1908.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil