Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Stjernetrekker" (H. Rosenløw Eeg)

"Stjernetrekker" (H. Rosenløw Eeg)

Bokanmeldelse av "Stjernetrekker" av Harald Rosenløw Eeg.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.05.2004


Det er en undomsroman som jeg mener passer til personer mellom 12 til 20 år, men boken i seg selv er vel mest rettet mot folk som sitter mye på chatting og som liker å sitte på dataen.

 

Det hele begynner i det hemmelige chatte rommet: ”hackers underground” hvor pitbull, little stAre og justIN chatter sammen og little stAre og justIN arrangerer å ha en d8 med hverandre, selv om de aldri har møtt hverandre f2f, irl, mtm.

Og like etter de har arrangert det skal stella, eller little stAre som hun heter på nettet, dra fra skolen og hjem, men plutselig i klasserommet kollapser hun før hun får dratt hjem.

Hun våkner opp i et mørkt rom, men det er ikke som hjemme i huset hennes, hun er hos bestefaren hennes som døde får noen år siden, men hun har gått med et bilde av han i lomma siden hun var liten, så hun kjente han igjen.

 

Men i den andre verden på går det en aksjon om å finne little stAre på nettet, det justIN og pitbull leter etter filer som hun kan ha lagt igjen steder, og med det samme holder moren til stella og lete etter ”backgrunnen” til stella, for moren og stella har aldri vært veldig sterkt knyttet.


Mens Stella lever i den ”andre” verdenene snakker hun sammen med bestefaren som lenge har drømt og tenkt på stella, der stella bor i den andre verden er det bare noen borettslag, noen lekeplasser, noen få mennesker og masse fjell rundt.

 

Livet i den virkelige verden er som vanlig, justIN og pitbull leter fortsatt etter stella, gjennom nettet, men plutselig en dag i det hemmelige chatterommet dukker opp kåtrønder, som har skikkelig peil, og hacker seg inn på skolens filer, loger og alt som blir skrevet på dataene der, der finner han ut om at stella kollapset i klasserommet.

 

I den andre verden møter stella nye folk, som en kåt eldre mann med navn, Mink, han er en slags psykolog, men han er veldig kåt, og også pedofil vil jeg tro, fordi han driver og slikker på stella hele tiden.

Mink prøver å forvirre stella ved å si at bestefaren har plantet det bilde der bare så bestefar skal få ”beholde” stella for seg selv.

 

I den virkelige verden sitter moren til stella sammen med stella på sykehuset der stella ligger, men det gjør også justIN, faren til justIN ligger ved siden av stella, men justIN vet ikke at det er stella, eller little stAre, som han er så forelsket i som ligger der.

 

Livet i den andre verden bare fortsetter og stella prøver å finne ut hvorfor hun er der, men med lite lykke, men hun møter Albin, en liten gutt på 13 år, han er albino med kritthvitt hår, hvit hår og røde øyne. Som prøver å overtale stella til å prøve å rømme fra dette rare stedet hun har havnet.

 

De i den ordentlige verden finner ut mer, og kåtrønder har funnet ut at stella kollapset i klassen og lagt inn på et sykehus. Men justIN sitter fortsatt ved sin far, mens han sitter på sin bærbare laptop, og snakker med de på Hackers underground. Han ser på hvordan moren til stella sitter og snakker med stella, og han mener at den jenta som ligger der er veldig pen men vet ennå ikke hvem hun er.

 

Boka fortsetter en stund slik, og etter alt dette blir alt så UTROLIG spennende, og man blir helt klistret til boka, så jeg råder dere til å lese den.

 

Det er et fint miljø, men til tider kan det bli litt i det meste laget, som i slutten der Mink begynner å forfølge Albin og Stella.

 

Stella - En høy, spinkel blondine på 15 år, som er avhengig av dataen, og internett, hun er det de kaller en communication- junkie, hun er en veldig snill jente, men det eneste livet hun har er på chatterommet; hackers underground, men i livet som stella har hun ingen venner.

 

 Bestefar – en høy, spinkel man med lite, men hvit hår på hodet, virker som han er i ca. 60 åra. Bestefar har vært død i noen år, men de møtes igjen i denne andre verden. Bestefar er forelsket i en dame med navn Tuva, som er naboen til bestefar, men hun er blind, og han er redd for at hvis de blir kjærester og hun får synet tilbake, vil hun gå fra han. Bestefar er en veldig smart person som prøver hele tiden å finne ut en måte stella kan komme tilbake til den virkelige verden.

 

JustIN – En vanlig tenåring som er veldig glad i data, og jenter, hvertfall de han møter på nettet. Han blir forelsket i stella selv om de aldri har møttes før.

Han er veldig glad i stella og prøver å få henne tilbake på alle mulige måter, gjennom data, og etter hvert gjennom person.

 

Mink – som jeg sa tidligere, han er en man i den andre verdenen, han har minkpels over seg, lite stubbete skjegg på haken. Han er da en psykolog i den andre verden å prøve å forvirre stella, han er lavere en stella, men gjør alt får å bli intim med stella, han er godt opp i 30 åra, så det er tydelig han er pedofil.

 

Boka er bygget opp ved at stella og de andre, fra den virkelige verden finner mer ut hvor hun er/hvordan dette hendte, og hvordan de skal få henne tilbake.

Problemet er at stella har forsvunnet til en annen verden, og justIN som er lederen i hackers underground er forelsket i stella, en enda større grunn til å finne henne. Hovedpunktene er da stella forsvinner inn i denne verdenen og da de vet hvor hun er, og på slutten.

 

Det er flere parallelle historier, der justIN og de andre fra hackers underground prøver å finne stella, samtidig som moren til stella gjør det samme.

 

Man ser det fra stella sin vinkel i den verdenen hun er i, og man ser det fra forfatteren eller justIN sin vinkel i den virkelige verdenen.

Språkbruken er veldig mye basert på hvordan man snakker på chatterom, som f2f er face to face og m2m som er mouth to mouth, slik språk blir brukt en hel del.

Harald Rosenløw Eeg har en egen litt spesiell skrivestil, hvor han skal ofte detaljere ting som: ”så var alt vekk under hun. Som når noe slår beina under deg, du mister følelsen i beina, bakken forsvinner, bakken er liksom et stort hull”

 

Jeg er ikke sikker når handlingen er i boka, det står datoer, men ikke årstall.

Tidsspennet er bare på 6 dager, fra 18.06- 24.06.

Hastigheten Harald Rosenløw Eeg foregår bare fra dag til dag i 6 dager.

 

Boka har ikke noe særlig budskap, kanskje det eneste budskapet er å ikke sitte for mye foran pc-en…

Den tar opp hvordan disse nerdene sitter klistra til skjermen 24-7 og hvordan de strever hver dag til å få stella tilbake.

 

Jeg synes det faktisk var en ganske bra bok, men den kan bli litt kjip til tider, men som oftest skjer det mye spennende i boka som på en måte gjør den levende.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil