Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Jenter og skiflyging

Jenter og skiflyging

Debatten om jenter skal få lov til å delta i skiflyging.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.05.2004

De siste ukene har det pågått en intens debatt rundt jenter og skihopping. Det har blitt diskutert om 19 år gamle Anette Sagen og de andre hoppjentene skal få hoppe skiflyging. Sagen fikk tidlig i januar klarsignal fra lederne i Vikersunds organisasjonskomité, Ane Marie Lund Thorvik og rennleder Ole Gunnar Fidjestøl, om at hun og tre andre jenter kunne få være prøvehoppere i Vikersundbakken. Seinere endret de internasjonale hopptoppene mening. Torbjørn Yggeseth, som er leder av FIS (Det Internasjonale Skiforbundet) hoppkomité, uttalte i en avisartikkel at ”hvis vi vil ødelegge for jentene, så lar vi dem hoppe”. Han mener at det vil gå utover rekrutteringen hvis noen av jentene faller og skader seg.

 

Anette Sagen får for eksempel støtte av tidligere hopper Espen Bredesen. Han sier: ”så snart de er mange nok og gode nok til å fylle opp ei lang nok startliste for egne konkurranser i skiflyging, må de selvsagt få lov”. Yggeseth derimot forteller til media at de har rumper og pupper, og det kommer til å hindre dem i å hoppe langt nok. Men dette er jo noe som gjelder for alle jenter, så da blir det heller ikke noen forskjell, slik vi som støtter jentehopperne ser det. Yggeseth endrer ikke mening selv om jentene gjorde det bra da de fikk et hopp i Vikersundbakken. Han vil forandre regelverket slik at det kommer klarere fram at jentene ikke er ønsket innen skiflyging.

 

På den andre siden er det muligheter for at det stikk motsatte skjer: guttene kan risikere å bli slått av jentene! Et av argumentene til FIS er at jentene ikke får hoppe skiflyging fordi de er jenter. Hva slags argument er det? Kan ikke jenter gjøre det bra og mestre å hoppe i en stor bakke? Utviklingen til jentene vil stoppe hvis de ikke får utfordringer. Har man ikke noen utfordring innen sporten vil utøverne kunne gå lei til slutt, og da ikke orke mer. De må ha noen mål å strekke seg etter! Anette Sagen mener at guttene er utrolig heldige. De slipper å ha noe å bekymre seg over. Det er aldri et spørsmål om guttene skal få delta, det er liksom en selvfølge.

 

Daniela Iraschko hoppet over 200 meter i skiflygingsbakken i Kulm i fjor. Nå tror Anette Sagen at hun kan oppnå det samme. Dersom ikke Sagen og de andre hoppjentene hadde trodd de kunne mestret dette, hadde de heller ikke villet tatt den sjansen det er å sette utfor hoppet.

 

Ærlig talt så skjønner jeg ikke hva Torbjørn Yggeseth driver med. Reglene er krystallklare, og det skilles ikke lengre mellom kjønnene i regelverket for skihopp. Det er juryen som bestemmer hvem som skal få lov til å prøvehoppe ut i fra hvor gode de er, ikke om de er gutter eller jenter. I likestillingsloven fra 1978, står det at forskjellsbehandling av kvinner og menn på grunn av deres kjønn er forbudt. Dermed kan ikke jentene stilles utenfor idretten av årsaker som Yggeseth framsetter, siden dette strider mot norsk lov, i tillegg til at FIS` egne regler også sier man ikke kan skille mellom kjønnene. De fikk til slutt hoppe i Vikersundbakken, og de gjorde det bra, men Yggeseth er enda ikke villig til å la de få sine egne renn. Nå vil han forandre på regelverket og gjøre det helt klart at jenter ikke skal få hoppe. Det er jo forståelig at de ikke kan lage egne renn for jentene hvis det kun er tre som er med, men legger de et arbeid og oppsøker de som er kvalifisert er det nok mulig at det kan ordnes.

 

Det er mange som støtter hoppjentene i deres ønske om å få hoppe skiflyging. Som nevnt gjør Espen Bredesen, Ane Marie Lund Thorvik og Ole Gunnar Fidjestøl det. Med i rekken er også den norske Regjeringen. Vår statsminister har sagt at han synes jentene skal få en sjanse, så hvorfor ikke gi dem det?

 

 

Kilder:

- http://bt.no/sport/vintersport/article240573

- http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=215177

- http://nrk.no/nyheter/distikt/nrk_buskerud/sport_nrk_buskerud/3493276.html

- utdelte ark

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil