Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Dødsveien

Dødsveien

Om et bankran.

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2000


Det går fort gjennom de små landeveiene. Bilradioen står og spiller dårlig 70-talls musikk og sola steiker i nakken. Han kjører inn på en rateplass. Der trykker han på en knapp, og taket på bilen løfter seg elegant opp, før det legger seg til rette bak i bilen. "Det er greit når man har Cabriolet", tenker han før han fortsetter turen med vinden i håret. Han putter inn en kassett i kassettepilleren, og skrur opp volumet. Det deiligste han vet, er å suse gjennom gatene med så høy musikk at folk snur seg og ser langt etter han. Selv om taket er nede, er det veldig varmt, så han tar av seg den røde skinnjakka.

 

De stormer inn i banken, og roper: "Hendene i været, dette er et ran!" Dama i skranken sitter og ser inn i løpet på ei avsagd hagle. Hun tenker at hennes siste stund er kommet. De har hatt øvelser på hva de skal gjøre ved ran, men når det skjer på ordentlig er det noe annet. Den ene av de to med finlandshette roper: "Kom med pengene!" Den andre føyer til: "Ellers smeller det!"

 

Han passerer et skilt hvor det står "Blåvik 50km.". Han kjenner at det er lenge siden lunsjen på kantina på jobben, så nå er det på tide med litt mat. Etter at han har kjørt et stykke til, kommer han til ei veikro. Han parkerer bilen, og går inn. Det er heldigvis lite folk der, så han får raskt maten sin. Han snakker litt med dama i kassa før han går og setter seg. Hun lurer på hvor han skal, og han forteller at han skal på helgetur til Blåvik. Etter et godt måltid med kjøttkaker i brun saus, sier han farvel til kassadama, og går ut igjen. Han hopper opp i bilen, slik han har sett Arnold Swarzhnegger gjøre det i en amerikansk film.

 

Ransalarmen går idet de kaster seg inn i en svart Volvo som står og venter. Bilen skyter fart ut på veien, og forsvinner i det fjerne. Inne i banken blir det helt stille. Ingen klarer å si noe. De vet ikke helt om det var et mareritt eller om det var virkelighet. Det åpne hvelvet minner dem på at det nok var virkelighet. Den svarte Volvoen kjører i enorm fart nedover de små landeveiene. De tar av seg finlandshettene, og den ene begynner å telle penger. han har kommet til 150.000, når de kommer til et skilt hvor det står "Blåvik 50km." Det er lite trafikk på veien. De fleste arbeider nok fortsatt. Den ene skrur på radioen. Det er nyheter: "Det har vært ran i Lilleby sparebank. Ranerne kom seg unna med omtrent en halv million kroner. De forsvant i en svart Volvo med registreringsnummer VE95630". De skrur av radioen. "Vi må skifte bil," sier den ene. De kjører et stykke til, før de ser en bil i det fjerne. Det er en sportsbil. En cabriolet. Den svinger inn på en rasteplass. En mann med rød skinnjakke hopper ut. Han ser at det kommer en svart Volvo inn på rateplassen. To menn kommer ut. den ene har ei avsagd hagle rettet mot han. Det går kaldt nedover ryggen på han. Han forsøker å finne ut hva han har gjort galt, slik at noen vil drepe han. Han kommer ikke på at han har gjort noe galt. Han med hagla sier at han skal gå inn i skogen. Han kan ikke annet enn å adlyde.

 

Inne i skogen stopper de. Det høres et smell før det blir helt stille. En bil starter opp og kjører ut på veien. En cabriolet. Noen minutter senere høres sirener på rasteplassen. Et lik bæres ut av skogen. Et lik med røs skinnjakke.

 

Arbeidsdagen er over. Hun har laget nok kjøttkaker og hamburgere for i dag. Hun låser opp sykkelen sin, og sykler hjem. Hjemme igjen skrur hun på fjernsynet. Det er nyheter: "En mann blr i dag funnet drept på en rasteplass like ved Blåvik. Det var den 18 år gamle Petter Hansen fra Lilleby". Hun tenker at det er like ved der hun bor. Hun skrur av fjernsynet og ringer telefonnummeret til lokalavisa. Hun har lyst til å treffe han hun snakket med på jobben i dag. Hun sier at det skal være en etterlysning og de får vite hva det skal stå. Det blir stille i den andre enden, før det sies: "Det går nok ikke. Han er død".

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil