Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hinduismen

Hinduismen

Oppgave om hinduismen.

Karakter: 5+ (8. klasse)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.05.2004
Tema
Hinduisme


Hinduismen er den eldste av våre verdens religioner. Den har ingen begynnelse som kan festes til tid og sted, men innholdet i dens religiøse skrifter kan være over 3000 år gammelt. Religionen vokste frem i India gjennom flere årtusener.

 

Utbredelse

Det er ca. 780 mill. hinduer i verden over. Religionen er mest utbredt i India og nabolandene til India. Omtrent 80 % av Indias befolkning er hinduer. Hinduismen finnes ikke bare i Asia, men i hele verden der Indere har utvandret, som på Fiji, i Sør-Afrika, Trinidad, Surinam, Mauritius og Guyana. Det finnes også mange hinduer i vesten. Særlig i Storbritannia, Canada og USA..

 

<bilde>

 

 

Kaster

I hinduismen finnes det kaster. Kaster er sosiale grupper som menneskene er delt inn i. Du blir født i en kaste og den må du leve i resten av livet. Noen tilhører høye kaster andre er kasteløse. Hvis man er født i en lav kaste kan man ikke omgås med de fra høyere kaster. Mennesker fra høye kaster kan ikke slakte eller være i kontakt med slaktere. Da kan de bli urene. Folk fra høye kaster kan heller ikke hjelpe folk i lavere kaster fordi kasten de har fått kommer av hvordan de har levd sitt forrige liv. Det er altså deres egen skyld at de er satt til den kasten de har fått, og derfor er det så stor forskjell mellom rike og fattige i de Indiske landene.


<bilde>

 

I begynnelsen var det bare fire kaster; Prestekasten, krigerkasten, arbeidskasten og tjenerkasten. Etter hvert da disse kastene ble brutt oppstod det nye kaster og ved århundreskiftet var det over 3000 kaster i India. I 1947 ble kastesystemet avskaffet, men allikevel brukes det fortsatt på den Indiske landsbygda der 70 % av befolkningen bor. Inndelingen er ikke bare et sosialt siktepunkt men også religiøst begrunnet. Hvis man har gjort noe ulovlig blir man kastet ut av sin kaste. Da blir man kasteløs altså paria.

 

Sjelevandring

Hinduene tror også på sjelevandring eller reinkarnasjon som det også kalles. Det er et langt, men ikke endeløst kretsløp av fødsel, død og gjenfødelse som kalles samsara. Alle kan i løpet av noen liv, nå målet, mosaka, og bryte kretsløpet av samsara. Er man god og gjør som man skal, vil man få det bedre i sitt neste liv. Har man vært slem og levd et dårlig liv får man et dårligere liv en det man allerede har. Dette kalles karma. Alle hinduer har sin egen karma de kan forbedre eller forverre. Hvis man var født i krigerkasten kunne man krige uten at det påvirket sin karma. Det sentrale i hinduismen er spenningen mellom dharma og mosaka. Mosaka er løsrivelsen fra sjelevandringen og målet for en hver hindu. Darma er verdensorden og måten livet deres er organisert på.

 

Guder

Alle guder og gudinner i hinduismen, både Brahma (skaperen), Vishnu (bevareren) og Shiva (ødeleggeren), er sider av Brahman, det ene, evige prinsipp. Noen av gudene er:

 

VISHNU – Vishnu er kosmos’ beskytter og legemliggjøringen av kjærlighet, sannhet, orden og barmhjertighet.

 

KRISHNA – legemliggjør guddommelig kjærlighet.

 

HAUMAN – Hauman er den mektige apegeneralen og representerer lojalitet, religiøs hengivelse og mot.

 

DURGA – Durga er Modergudinnen i rasende utgave og hun bærer forskjellige våpen i sine mange hender. Hun står for de mer aktive og ødeleggende sidene ved den kvinnelige natur.

 

BRAHMA – Brahma er skaperen og de fire hodene hans symboliserer de fire verdenshjørner, de fire Vedaene (religiøse tekster) og de fire kastene i hinduismen.

 

SHIVA – Shiva betyr lykkebringende. Han var opprinnelig en fjellgud, men har etter hvert blitt ødeleggelsens gud

 

GANESHA – Ganesha overvinner alle hindringer og er guden for nye vågestykker. Han har elefant hode og kan presse seg gjennom den tetteste jungel.

 

<bilde>
<bilde>
<bilde>

 

 

<bilde>
Meditasjon

Meditasjon er en del av hinduismen som er ganske spesiell og uforståelig. Meningen med meditasjonen er å bli i ett med verdenssjelen, som er i alt. Målet med dette er å miste de menneskelige tingene som savn og ønsker. Mennesker som mediterer kan sitte i den samme stillingen i flere timer og de kan også gjøre ting som ellers hadde gitt dem store smerter. De er i en slags transe.

 

 

OM

<bilde>
Dette symbolet betyr OM. OM er kjernen i alle guddommelige og kraftfulle ord og lyder. Lyden a-o-m antas å være den evige stavelsen, som rommer fortid, nåtid og fremtid.        

 

 

Hellig ku

<bilde>

Kua er hellig for hinduene, og må ikke skades. Det er ikke bare kua som er hellig men også alle andre dyr. Kua har alltid hatt en spesiell posisjon blant dyrene. Kua blir verdsatt på grunn av melken og møkka, som i India blir brukt til brensel og kua selv representerer antagelig Moder jord.

 

 

Tempel

Arkitekturen til et hindutempel er i seg selv symbolsk. Det sentrale tårnet representerer en fjelltopp, fordi fjellene er gudenes bolig.

 

 

<bilde>

 

 

Ganges

<bilde>
Ganges er Indias helligste elv. Den kommer fra Himalaya, gudenes hjem. Pilegrimer kommer til Ganges for å besøke hellige steder som Benares, Shivas fødested. Å dø ved Ganges å få asken strødd over elven er den beste dødsmåten en hindu kan få.

 

 

Høytider

HOLI - en todagers vårfest.

JANMASHTAMI - fest til ære for Krishna i august/september.

DASHEHRA - tirsdagsfest i september/oktober.

DIVALI - en lysfest til ære for Lakshmi.

NYTTÅR

 

 

<bilde>

 

 

 

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil