Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Til kvinner er vi født" vs. "Barbie Girl"

"Til kvinner er vi født" vs. "Barbie Girl"

Sammenligning av de to tekstene "Til kvinner er vi født" av Inger Hagerup og Aquas "Barbie Girl".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
18.05.2004


”Til kvinner er vi født”, frå ”Mitt skib seiler”, er skrivi av Inger Hagerup og songteksten ”Barbie Girl” er skrivi av popgruppa Aqua.

 

”Til kvinner er vi født” er ein seriøs tekst kor Inger frir til kampen om likestilling. Ho skriv godt og har mange fine ordval. Ho skrev dette diktet i 1951 da kvinner, som hun skriv i teksta, var født til å føde barn og støtte opp for mannen. Diktet ble nok skrivi for å få likestillingsdebatten opp i dagslys. Teksten har ni avsnitt og har enderim. Den er modernistisk, fordi det virke som om budskapet her sitter høgare en den ”tekniske” delen et dikt skal ha. Når eg seier ”tekniske” meiner eg enderim, besjeling osv. Kvifor ho gjorde det på denne måten er meg uvisst, men eg tenkjer at denne teksta måtte være lett å lese for at den skulle fri til mest mogleg folk. De orda som går igjen mest er vi, at og vær. For eksempel ”vær” viker friende for meg.

 

Ho tar for seg kvardagen til kjerringane og deira plass i familiebilete. Ho refsar menn som ikkje lar kvinner være seg sjølve. Ho setter foten ned for frigjering av kjerringane. Dei skal frigjerast frå sin faste sosiale plass. Menn lar dei aldri få gjera det dei vil sjølve, men det skal det bli ein slut på. Det kommer kvasse og kjappe replikkar mot menn som ikkje tåler å tape, menn som trur at kjerringar er ein ”ting”, ikkje eit levande vesen, og menn som bruker ord i pejorativ tyding. I slutten av diktet ser ho tilbake på jorden og kampen for likestilling. Her er ting svært sårbart, men ho vil kjempe til siste slut for her skal ein gong barna hennar leva.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil