Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ungdom og rusmidler

Ungdom og rusmidler

Stil om rusmidler og ungdom. Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2004
Tema
Rusmidler

I dagens samfunn er ungdoms bruk av rusmidler et stort problem. Hvis de får vite mer om alkohol, tobakk og narkotika så kanskje de vil misbruke det mindre...?

 

Hvordan påvirker alkohol deg?

Alkohol er jo egentlig gift, så det er ikke bra for kroppen, særlig ikke bra for hjernen. Hvis du drikker mye, kan du få dårlig reaksjonsevne, og kan miste hemninger.. Selvfølgelig er det ikke farlig så lenge du bare drikker litt, men ungdom tåler lite alkohol fordi kroppen ikke er ferdig utviklet.

Når man er full, blir man svimmel, kan kaste opp og kan gjøre ting som man ikke har kontroll eller er klar over.

 

Hvordan påvirker tobakk deg?

Nicotinen i tobakk blir man fort anhengig av. Tjæren i tobakken fester seg til lungene og sjansen for å få lungesykdommer øker. Lungekapasiteten blir nedsatt og blir fortere anpusten, dårlig kondis. Du blir også ganske avslappet av røyk og snus o.l.

 

Hvordan påvirker narkotika deg?

Narkotika har samme effekt som alkohol, bare enda sterkere. Hjernen sløves, og misbrukere gjør ting som de ikke ville ha gjort om de var edru. Folk har veldig lett for å bli avhengig hvis de bruker det mange ganger, men det finnes jo forskjellige stoffer som ikke har helt likedan effekt. Mange ungdommer har problemer, ved å bruke narkotika glemmer de problemene og får en falsk lykkefølelse. Ved overdose kan man dø eller få en alvorlig skade.

 

Hvorfor misbruker ungdom rusmidler?

Det er mange grunner til at ungdom misbruker rusmidler. F.eks: Dårlig oppvekst, foreldre misbruker rusmidler, bortskjemt uten tydelige grenser, likegyldig, usikker, gruppepress, søker spenning og få venner.

 

Gode grunner for ikke å misbruke rusmidler

Rusmidler påvirker hele kroppen både fyskisk og psykisk.

 

Fysiske grunner:

- Noen rusmidler får kroppen til å vokse dårligere, du kan bli kortvokst.           

- Røykere får dårlig ånde og gule fingre, dessuten får de dårligere kondis.

- Rusmidler koster mye, noen må stjele for å få råd.

-  Rusmidler kan ødelegge konsentrasjonen, og man får dårlige karakterer. Senere kan det ødelegge for jobbmuligheter.

- Rusmidler kan forårsake livsfarlige skader og sykdommer.

 

Psykiske grunner:

- Det skaper ofte utrivelige familieforhold.

- Hjernen sløves, og man gjør ting som man ikke normalt ville ha gjort.

- Mange unge jenter blir utnyttet når de har drukket eller brukt stoff, og noen får psykiske plager i mange år etterpå.

- Du kan miste gode venner, og bli en del av et dårlig miljø.

 

Hvordan unngå at ungdom misbruker?

Det er veldig dumt at ungdom ruser seg. Derfor er det viktig å jobbe for å unngå at ungdom misbruker rusmidler. Foreldre kan være et godt eksempel og sette klare grenser for ungdommen. Politiet kan besøke skolen og snakke med ungdommen, og være synlig i miljøet. MOTorganisasjonen kan hjelpe ungdom til å bli sikrere på seg selv, og gi dem mot til å si fra hvis det er noe dem ikke vil. Venner kan si ifra til hverandre, og støtte hverandre.

 

Organisasjonen ”Ungdom mot narkotika” hjelper ungdom til ikke å bruke narkotika. Organisasjoner som dette er viktige for at ungdommer skal få et bedre miljø og ikke begynne med rusmidler.

 

 

Kilder

- Foreldre

- søsken

- Internett

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil