Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tenåringer og røyking

Tenåringer og røyking

En oppgave om hvorfor unge begynner og røyke og Den Norske Stats arbeid for å hindre røyking blant unge. Avgangsprøve i grunnskolen.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.05.2004
Tema
Tobakk
Det er mange unge som begynner å røyke for tiden. Og grunnene til det er neppe uvitenhet, siden all antirøykpropaganda har herjet TV-skjermene de siste par åra. I denne artikkelen vil jeg gå nærmere inn på hvorfor unge inhalerer den såkalte “dødspinnen”. Og dermed skal jeg gå innpå hvordan Den Norske Stat prøver å minske røykinga til folk.

 

For noen år siden var det mest gutter som begynte å røyke, men selvsagt, begge kjønn hadde prøvd det. Årsakene til at de fleste guttene begynte å røyke var først og fremst for å være tøff, og røyk sikret et “medlemskap” i vennegjengen. Også i nervøse situasjoner og de vet ikke hvor de skal gjøre av fingrene strekker unge etter sigaretten, simpelthen bare for å ha noe i fingrene. Nå i de siste årene har det snudd. Ikke mange begynner med røyk for å tøffe seg lenger. De vil prøve noe nytt. Alkohol ligger enda litt langt vekke fra dem så de prøver noe som er kjapt og enkelt å få tak i, nemlig sigaretten.

 

For jenter er grunnene til røykestart ganske lik guttenes. Men overraskende nok er det flest unge jenter enn unge gutter som begynner å røyke for tida. Det er som sagt ganske likt guttenes røykestart men det kan også være fordi de føler seg stresset, og de som har dårlig selvtillit kan begynne å røyke for å få slappet av og ta seg en liten pause og for å tenke på noe annet.

 

Antirøykpropaganda har prøvd å “skremme” unge fra å prøve røyk og for å få folk til å slutte å røyke, men det virker egentlig motsatt. Unge folk vil prøve hva som er så “farlig” og hva det store spetakkelen er om. Men etter første drag reagerer flimmerhårene og prøver på sitt beste å hoster opp de ca 4000 giftstoffene en sigarett inneholder. Kroppen har ikke noe godt av røyken så etter et par host har de fleste unge tatt hintet om at det er dumt å røyke. Når de har falt i fella og blitt avhengig på nikotinen er det nærmest umulig å slutte uten å gå skikkelig inn for det. Men det er der Den Norske Stat kommer inn og hjelper!

 

Staten har prøvd i minske røykevanene til det norske folk ved å gjøre all reklamering av tobakk forbudt, og grensen for å kjøpe tobakk i Norge er 18 år mens i andre land som Danmark ligger den på bare 15 år! Det er og lover som sier hvor du kan og ikke kan røyke. Dette er gjort for å beskytte ikke-røykende mot passivrøyking. For en liten stund siden ble alle puber og utesteder i Irland totalfredet mot røyk, forresten. Det hadde vært positivt om dette hadde komt til Norge. Det som er gjort klart nå er at alle serveringssteder i Norge blir fra 1. juni røykfrie. Samtidig for å få mindre unge røykere er det en Vær Røykfri-kampanje som er utviklet av Den Norske Kreftforening som er rundt på alle ungdomsskoler i hele landet. Det er på en måte en “kontrakt” som du kan melde deg inn på, og viss du har holdt deg røykfri et år blir det trukket en gave mellom elevene i klassen. Men elever bryr seg lite om den kontrakten og om den blir brutt er det ikke noe “Big-deal”.

 

Min personlige erfaring og hva jeg har kommet fram til i denne rapporten er at de fleste røykerne begynner når de er unge og “dumme”, etter min mening. Den største årsaken for førstegangsrøykere er vennepress og tøffhet. Staten minsker røykinga til folk med å stadig sette strengere lover, og høyere avgift på tobakksvarer. Det har faktisk blir sånn at ungdom bruker heller penger på kontantkort til mobiltelefonen enn å kjøpe røyk. Så på en måte er mobilen et hjelpemiddel for å få unge røykere til å slutte med røyk.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil