Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Røyking - en bra eller dum vane?

Røyking - en bra eller dum vane?

Om ungdom og røyking.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.05.2004
Tema
Tobakk

En venninne har nå blitt med i den store mengden og startet med å røyke. De første gangene var det jo selvfølgelig for å være kul og tøff, og det har vel ikke forandret seg, eller?

 

Er røyking egentlig så ille som alle voksne skal ha det til da? Du får jo en kjempe status av å røyke, alle de litt yngre ser opp til deg og det er jo ganske tøft. Venninnen min var det ingen som visste hvem var før, nå er det to til som kan navnet hennes og snakker til henne noen ganger. Det er som regel alltid det samme de sier, ”kan jeg bomme en sigg av deg?” Ja, hun har virkelig blitt populær etter at hun startet med å røyke.

 

Det er klart det er tøft å stå med siggen i hånda, eller å ha den hengende ut av kjeften. Mange sier det er sosialt, man står i en liten klynge med i hånda å snakker sammen! Man blir jo godt kjent med hverandre da, for mange av de unge som røyker, røyker egentlig ikke så mye. De står der egentlig bare med røyken i hånda og tar ett lite trekk av og til og de trekker som regel ikke ned, de bare har det i munnen en liten stund før de blåser det ut. Det meste av siggen blir til aske som faller på bakken, fordi de står der å slår på den med den ene fingeren helt til det er ett trekk igjen, da gir de den gjerne fra seg til en annen kul røyker.

 

Røyking skader helsa, men det er vel ikke så farlig for de unge? De har en bra helse og det er ikke før når man blir tretti - førti at det begynner å syns at man er en såkalt røyker. Det koster jo en del penger også, men det er jo bevist at dagens ungdom er så rike i forhold til før. Hvis helseministeren setter opp prisen på tobakk, ber man vel bare om mer lommepenger og vips har man fortsatt råd til sigg. For alle foreldre er jo så rike at det er ikke noe problem å få 200 kroner i uka til røyk. Og problemet med å få tak i er vel ikke så stort, man sitter bare utenfor butikken og ”fisker” som ungdommen kaller det å spørre. Selvfølgelig vil alle voksne som kommer forbi kjøpe en 20-pakkning til en sliten litt frekk tenåring, hvem kan motstå å si nei når man blir spurt?

 

All tjæren som samler seg i lungene tenker ikke de unge at er så farlig, mange sier at når de trener svetter man det ut. Svetter man ut av lungene? Og man har jo så god kondis til å trene også når man røyker, ikke noe problem å ta en times joggetur da nei. Det eneste problemet er vel kanskje bare at man må stoppe noen ganger for å ta seg et blås. Det er jo bare de gamle som får røykekondis, det er først når man har røyket i 20 år at det begynner å skje noe med kroppen din pga røyk, tenker de unge.

 

Det blir sagt at man får dårlig ånde når man røyker, og det er det vel noe i, men det er vel ikke så farlig så lenge man ikke merker det selv. Når du røyker holder du deg jo ofte sammen med andre som gjør det også, og da merker du verken at du eller noen andre har dårlig ånde, fordi man får jo nedsatt luktesans av røyke.

 

Staten bruker millioner av kroner på store røykekampanjer, det får de voksne til å slutte, men ikke ungdommen. Så derfor har egentlig ikke staten oppnådd noen ting, fordi det er jo ungdommen som er morgendagens voksne. Om femten år røyker altså de voksne igjen og barna til dagens ungdom tar etter foreldrene sine. Da er det dem sin tur til å få et sjarmerende belegg på tennene, vakker, grå og skrukkete hud når de nærmer seg tretti – førti. Og dårlig ånde som de ikke merker selv pga nedsatt luktesans.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil