Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Pablo Picasso

Pablo Picasso

Om den anerkjente kunstneren med alle de snåle maleriene.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.04.2004

Pablo Picasso var en kunstner fra Malaga i Spania og levde fra 1881 til 1973. Helt fra han var svært liten, var Picasso god til å tegne og male. Han likte seg ikke særlig godt på skolen, og ville heller gå på tegnekurs. Faren var maler, men da den unge sønnen hans viste seg å være mye flinkere enn ham, sluttet han å male og ga alt maleutstyret til Pablo.På grunn av at Picasso var en urolig person av natur, prøvde han ut mange forskjellige kunstformer. I tillegg til å være maler, var han tegner, grafiker, skulptør og keramiker.

Da Picasso var 19 år, flyttet han til Paris. Her så han mange nye kunstverk og stiftet bekjentskap med mange kunstnere. Han ble spesielt inspirert av en utstillig som han var på i 1907, med bilder av Cécanne. Her var naturlige former forenklet til kuler, sylindere og kjegler. Denne bruken av geometriske former fasinerte Picasso, og samme år malte han "Pikene fra Avignon".

Dette bildet blir regnet for å være det første innen kubismen, som er navnet på den kunstretning som Picasso tilhører. Bildet viser fem kvinner som er malt kantete, med grove fordreide kropper og stive, maskeaktige ansikter. Det var nok ikke meningen at dette bildet skulle være pent, for Picasso brøt her med vanlige regler for gjengivelse av menneskekroppen og perspetiv. Bildet gjorde folk veldig provoserte, også Picassos malervenner. De synes det var forferdelig stygt, og mente han måtte være gal som malte på denne måten.

Picasso var også opptatt av såkalt primitiv kunst og kultur. Det ble på den tiden holdt utstillinger i Europa med afrikansk kunst, og Picasso var så inspirert av det han så at noen kalte arbeidene hans for "negerkunst".

En deler gjerne inn Picassos arbeider i perioder. I den blå perioden malte han alt i blåtoner, og motivet var ofte fattige kunstnere. Den kalde fargen understreker følelser som ensomhet og utrygghet. I den rosa perioden bruker han rødfarger. Etter dette malte han rene kubistiske bilder.

 

 

<bilde>
Pablo Picasso : ” hestehode”, 1937

 

<bilde>
<bilde>
 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil