Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kabalmysteriet

Kabalmysteriet

Bokanmeldelse fra romanen 'Kabalmysteriet'.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2000

Jostein Gaarder er en norsk forfatter som kommer fra Oslo. Han er opptatt av filosofi og det uttrykker han i bøkene sine. I tillegg til denne ungdomsromanen har han også skrevet "Sofie’s verden" (1991), "Julemysteriet" (1992) og "Bibbi Bokkens magiske bibliotek" (1993). Boka er gitt ut av Bokklubbens barn, og ble tildelt Kulturdepartementets pris og Norsk litteraturkritikerlags pris for beste barne- og ungdomsbok i 1990. Omslagstegneren heter Paul Bonner. Boka har 387 sider og 53 kapitler, og er en bok som er lett å lese til tross for tykkelsen. Boka egner seg mest for ungdom i 12-14 års alderen.

 

Boka handler om en gutt i 13 års alderen som heter Hans Thomas. Han bor i Arendal sammen med faren sin. Moren hans pakket og dro fra faren og han da Hans Thomas var fire år, og siden har de ikke sett noe mer til henne. Etter dette fikk faren små alkohol problemer. Faren var veldig opptatt av filosofi, som Hans Thomas ikke var så veldig begeistret for.

 

En dag fant faren frem et gresk moteblad, med bilde av moren på forsiden. Hans Thomas og faren begynte å snakke om moren, og Hans Thomas fikk frem at moren var reist helt til Athen. Der hadde hun fått jobb som modell for et gresk moteselskap. Det var alt faren viste, og derfor dro de på ferie til Athen for å finne henne. På reisen møter de mange personer og besøker mange steder. Den første personen de møter er dvergen fra bensinstasjonen. Han gir Hans Thomas en lupe som han sier at han vil få bruk for. Og i byen Dorf, treffer han en baker som gir han fire boller. Han fikk beskjed om at han skulle spise bare en om gangen, og bare spise dem når han er alene. Hans Thomas gjør som bakeren sier, og finner en bitte liten bok (Bolleboka) i den ene av dem. Den inneholder en utrolig historie om et land av dverger. De har verdier som i en kortstokk. Og etter som han leser, opplever han merkelige hendelser. Det dukker også stadig opp underlige folk og gjenstander.

 

Boka hopper litt fram og tilbake, og i hvert kapittel hører du litt fra det Hans Thomas og faren opplever, og litt av det som står i "Bolleboka". Du får også høre litt om bakgrunnen til personer som Hans Thomas blir kjent med underveis. Boka var både spennende og underholdende. I tillegg var den også lærerik, jeg ble bl.a. litt mer kjent med filosofi og Europas geografi Boka var også godt skildret, noe som gjør at du kan leve deg inn i reisen deres. "Bolleboka" avsluttet kanskje litt ufullstendig, men det gjorde ikke noe for handlingen. Handlingen blir fortalt av Hans Thomas som "jeg". Det er også brukt en del direkte tale, og vi får vite litt om tanker og meninger som Hans Thomas sitter inne med. Dette er en roman som de fleste sikkert vil like, så hvis dere ser etter en bok, så burde dere prøve denne.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil