Fotosyntese

Labforsøk om fotosyntese.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.04.23

Forsøk utført av: Henrik Breivik, Ingeborg S. Hjort og Amund Midtskog

 

Forsøk utført: 08.01.04

 

Forsøkets hensikt:

Påvise teorien om at planter kan omgjøre karbondioksid (+ vann) til oksygen ved fotosyntese.

 

CO2

 

Utstyrsliste:

Akvarieplante

BTB-løsning (bromtymolblått)

Reagensrør

Sugerør

Lyskilde (60 W lyspærer)

Trakt

Begerglass

Treflis

Fyrstikker

Målesylinder (100 ml)

Aluminiumsfolie

 

Fremgangsmåte:

Vi fylte opp en 100 ml målesylinder med vann (ca. ¾ av målesylinderen var full), og tilsatte BTB-løsning. Deretter blåste vi med et sugerør ned i vannet.

Etter dette så la vi en akvarieplante ned i målesylinderen slik at så mye av planten gikk under vannoverflaten, målesylinderens åpning ble etter dette godt dekket av litt aluminiumsfolie.

Det neste vi gjorde var å sette denne målesylinderen ved noen lamper, lyset skulle siktes mot planten som var inne i målesylinderen. Etter at plantene hadde stått i lyset en liten stund sjekket vi om det hadde skjedd noe med innholdet i målesylinderen. (Se figur 1,1 på side 2!)

 

Observasjoner/drøftinger:

Da vi blåste ned målesylinderen med vann og BTB-løsning endret fargen på vannet seg fra grønt til gult. Når BTB-løsningen er grønn så vil det si at vannet er tilnærmet nøytralt, men gul farge vil indikere en surere løsning. Altså ble vannet surere da vi blåste, dette kommer av at vi puster ut karbondioksid – som igjen kan påvirke vannets surhetsgrad. Etter at målesylinderen hadde stått 10 minutter i lyset, var fargen på vannet fortsatt gul, men etter en stund så vi at gulfargen gikk mer og mer over til en grønnfarge (det kan være greit å holde et hvitt ark bak målesylinderen, slik at man kan se fargen tydeligere). Grunnen til at dette skjedde var at planten tok opp CO2 i vannet ved fotosyntese, dette fører til en nøytraliseringsprosess. En annen ting jeg la merke til var at det hadde dannet seg masse små bobler på plantens blader som senere steg til vannoverflaten, disse boblene var rent oksygen som ble dannet under fotosyntesen.

 

Sur løsning:      H2O+CO2   →   H2CO3 (karbonsyre)

                                                      energi 

Fotosyntese:    6CO2 + 6H20    →    C6H12O6 + 6O2

 

Konklusjon:

Vi kan bevise at en det blir tatt opp CO2 i fotosyntese ved å la en akvarieplante drive fotosyntesen i karbondioksidholdig vann (med BTB som indikator).

 

 

O2

 

Fremgangsmåte:

 

Man starter med å fylle et begerglass med vann og legge en akvarieplante nedi. Deretter skal man få et lufttomt reagensrør (reagensrør fylt med vann) til å henge over halsen til glasstrakten, se figur 1,2!

 

(figurer mangler)

 

Dette skal stå i sterkt lys til neste dag, da har det blitt produser nok O2-gass for å påvise det. Dette påvises ved at man stikker en glødende treflis ned i reagensrøret.

 

Observasjoner/drøftinger:

Jeg fikk aldri med meg hva som skjedde med den glødende treflisen, men jeg fikk høre at alt ikke gikk som det skulle, muligens var oksygenprosessen for lav. Det som skulle skjedd var at den glødende treflisen skulle begynne å brenne når det kom i kontakt med oksygenet. Dette forklares ved at oksygen er svært brennbart og at den glødende treflisen holder på nok energi for å få det til å antenne.

Oksygen ble dannet under fotosyntesen, og konsentrerte seg i reagensglasset, som igjen dyttet vannet i reagensglasset ut i begerglasset.

 

Konklusjon:

Vi kan bevise at en plante lager oksygen i fotosyntesen ved å la en glødende treflis komme i kontakt med det konsentrerte oksygenet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst