Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser

Jeg har skrevet om de vanligste formene for spiseforstyrrelser, anoreksi, bulimi og tvangsspising. Jeg har også skrevet om skadevirkningene dette får.

Karakter: 5+

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.04.2004


Innhold

Innledning

Spiseforstyrrelser

Anoreksia

Bulimi

Tvangsspising

Skadevirkninger

Avslutning

 

Kilder

Store norske leksikon, 1 –Aschehoug og Gyldendal

 

Studia, A-Fn, og Det tenkende mennesket

-Bertmark Norge AS                     

                                           

Tellus 10                                   

Aschehoug

 

Nettros.no

 


Iks.no

 

 

Innledning

Spiseforstyrrelser er et stadig økende problem i vår kultur. Det rammer både barn, ungdom og voksne. Spesielt utsatt er ungdom. I denne oppgaven skal jeg se nærmere på spiseforstyrrelser av ulike slag, anoreksi, bulimi og tvangsspising.

 

Min problemstilling er:

Hva er spiseforstyrrelser?

Hvem kan få det, og hvorfor?

Hva skjer med kroppen?

 

 

Spiseforstyrrelser

Både jenter og gutter kan få spiseforstyrrelser, men ca. 90% er jenter. De fleste får spiseforstyrrelser når de er mellom 13 og 25 år gamle. Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse. Noen av årsakene til spiseforstyrrelser kan være at man har et problem, som man ikke klarer å løse, men reklame, mote, modeller, venner og familie kan også ha innvirkning.

 

Det er rundt 120.000 mennesker i Norge som har spiseforstyrrelser. Det kan være problematisk å komme ut av denne sykdommen, de fleste trenger profesjonell hjelp.

 

Spiseforstyrrelser deles inn i tre hovedgrupper: Anoreksi, bulimi og tvangsspising, men det er også noe som heter uspesifisert spiseforstyrrelse. Her havner de som ikke hører til de andre, og som kanskje havner litt i grenseland.

 

Anoreksi

Det egentlige navnet er anorexia nervosa. Det er oftest unge jenter som får anoreksia, bare 5% er gutter. Ca. 10% av de som har spiseforstyrrelser har anoreksia. De som har anoreksi, er veldig opptatt av å gå ned i vekt, så anoreksia er egentlig å begrense maten vi får i oss. De fleste som har anoreksia, beholder maten de har spist i magen, mens en liten del kaster det opp igjen når de synes de har spist for mye. Anorektikere kan av og til miste kontrollen over matinntaket, og få et overspisingskick. De som har anoreksia trener ofte mye for å forbrenne flere kalorier enn de får i seg. Sykdommen begynner ofte med at man sulter seg, men går så over til at man ikke klarer å få i seg mat. Dette gjør at en anorektiker kan få et helt forvrengt selvbilde. Etter hvert som hun blir tynnere, ser hun seg selv som tykkere. De som har anoreksia tenker nesten alltid på mat og kalorier, og har ofte lyst på mat uten å være sultne. De føler at de har kontroll over seg selv, fordi de klarer å la være å spise selv om de vil. De som sulter, gjør dette for å få oppmerksomhet. Det kan også være for å prøve å fortrenge at de har menneskelige behov. Grunnene til anoreksi er forskjellige. Det er ofte dramatiske hendelser i personers liv, som for eksempel å bli mishandlet, få barn, skilles og å oppleve dødsfall i nær omkrets. Andre grunner kan være slankepress eller at modeller og andre kjente personer er veldig slanke. Mange av de som har anoreksia går etter en stund over til å ha bulimi eller tvangsspising. De som har anoreksia, benekter ofte at de er syke, kanskje fordi de ikke vil innrømmer det for seg selv?

 

 

Bulimi

Det egentlige navnet på bulimi er bulimia nervosa. Det som kjennetegner bulimi, er at man overspiser, for så å rense kroppen ved å kaste opp. De som har bulimi kan spise bare 3-4 skiver, eller de kan sitte og spise i flere timer. Etterpå kaster de opp, enten naturlig pga. overspisingen, eller ved at de stapper en finger ned i halsen. De som har bulimi kan ha flere spisekick til dagen, men det er ingen regel. De kan ha dager uten spisekick i det hele tatt. De som har bulimi ser normalvektige ut. Dette er på grunn av spiseteknikken.

 

Siden det skjer mange forandringer i livet rundt slutten av tenårene/begynnelsen av tyveårene, er det ofte da folk får bulimi. Årsakene til overspising kan være at man ikke trives i hverdagen, og når man har spisekick, er det bare maten, å spise, man tenker på. Det man da har problemer med eller ikke klarer å håndtere, blir da skjøvet bort fra tankene. Når de etterpå kaster opp, føles dette veldig bra, fysisk og psykisk.

 

Hovedgrunnen til overspisingen kan i en del tilfeller bare være lettelsen etter man har kastet opp. Misbruk av avføringsmidler og urindrivende midler er heller ikke uvanlig. De som har bulimi klarer vanligvis å skjule dette for familie og venner. Det gjør de ved å spise og kaste opp i skjul. Mange føler seg ensomme og har dårlig selvtillit. Akkurat som anorektikere pleier de å fornekte at de er syke. Grunnene til at folk utvikler bulimi er veldig mye de samme som ved anoreksia.

 

 

Tvangsspising

Tvangsspisere spiser selv om de ikke er sultne, men de kaster ikke opp etterpå. Tvangsspisere spiser for å dekke andre behov enn sult. Noen spiser mye mat på kort tid, mens andre spiser jevnt hele tiden. De spiser ofte usunn mat, med mye kalorier. For å holde vekten nede, har de ofte lange fasteperioder. Noen tvangsspisere blir overvektige, noen har en normal vekt pga. fasting og slanking, mens noen går opp og ned i vekt hele tiden. De fleste som har tvangsspising, får det i tyveårene eller senere. Noen bruker tvangsspising som en siste fase ut av anoreksi eller bulimi. Med maten, og kanskje fedmen kan tvangsspisere prøve å isolere seg, og bygge en beskyttende mur. Disse menneskene føler på samme måte som de med bulimi at når de spiser, glemmer de andre sorger, spesielt frustrasjon, savn av nærhet og kjærlighet, seksuelle følelser, sinne og sorg. Maten kan derfor være en måte å glede og belønne seg selv. Mange mennesker som lider av tvangsspising har tidligere hatt bulimi eller anoreksia. Noe annet kan være hvis foreldre til overvektige barn prøver å slanke dem, kan de føle at de ikke får nok mat, og da heller spise mye i skjul. De samme årsakene som for anoreksi og bulimi er også her sentrale.

 

 

Skadevirkninger

Siden spiseforstyrrelser er en psykologisk lidelse, går det ut over både fysiske, psykiske og sosiale områder. Her er noen av skadevirkningene:

- Fysisk: Underernæring, mangelsykdommer, tannskader, hormonelle forstyrrelser og ødelagt fordøyelse

- Psykisk: Skamfølelse, depresjoner, konsentrasjonsproblemer, angst og manglende livslyst

- Sosialt: Problemer med å følge med på undervisning eller arbeidsforpliktelser, periodevis isolasjon fra familie og venner, problemer med nære forhold

 

På de neste sidene ser du enkelt hva som er vanlige plager og skadevirkninger ved anoreksi og bulimi.

 

 

Avslutning

Spiseforstyrrelser er et omfattende tema. Det er en lidelse som berører svært mange mennesker. Det er viktig at spesielt unge mennesker får kunnskap om sykdommen, og at det bygges gode nettverk rundt de som blir rammet.

 

Det er mange barn som vokser opp i familier hvor en slank mor eller far alltid er på slankekur. De blir på den måten negative forbilder for barna sine. Har de på toppen av alt slanke og vellykkede venner som fokuserer på hvor ”tykke” de er, gjør det ikke saken bedre.


 

Det er viktig å styrke barn og unges selvbilde, slik at de lærer å akseptere og trives med seg selv og kroppen sin.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil