Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Det gode liv

Det gode liv

Et langt dikt som forteller hva jeg mener er det gode liv. Det var en tentamensoppgave.

Sjanger
Dikt
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.04.2004
Tema
Verdier


Det gode liv er glede, latter og kjærlighet. Det å vite at noen bryr seg om, og tenker på deg. Å vite at du ikke er alene i verden, og at du kan få hjelp om du trenger det. Livet er som en blomst. Får den næring og pleie vokser den seg lang og sterk. Får den kjærlighet og forståelse viser den sterke, vakre farger. Får den alt dette, stråler den.

 

Det gode liv er å ha en seng å gå til når du er sliten og trøtt. Å legge seg ned, bre den gode, varme dyna over seg, og bare kjenne sitt eget nærvær. Ikke alle har en seng å ligge i . tenk på alle de fattige i verden, som om kvelden vender seg mot det kalde murgulvet. Da vet du hvor godt du egentlig har det.

 

Det gode liv er å ha en familie og venner som bryr seg. Det å vite at når du kommer inn på skolen, vil du bli møtt av lysende ansikter, som smiler om kapp med morgensola. Smile tilbake å føle at du faktisk er der for noen. Å gi vennene dine en klem for å vise hvor glad du er i dem, og så få den tilbakemeldingen du ønsket. Komme hjem til en glad og opplagt familie, med maten ferdig på bordet, når du selv ikke er helt på topp.


 

Det gode liv er å ligge stille i den varme sola og bare tenke, høre på musikk, eller ikke å tenke i det hele tatt. Bare kjenne at du er til, og at verden skapte deg og ikke en annen. Det å ta fram en god bok det kribler i hele kroppen etter å lese mer av. Smile lykkelig når det går bra, felle en tåre når det er trist. Bli sugd inn i en fantasiverden, der det ikke stilles noen krav til deg. Bare fange opp de små, svarte maurene som har dannet rette rekker nedover de blanke boksidene. Trekke de inn gjennom blanke øyne, og kjenne virkningen de gir deg.

 

Det gode liv er følelsen du har etter en god treningsøkt. Etter at du har brukt hele kroppen for å oppnå noe. Når det verker i musklene og hele kroppen er svett og klam, men du likevel har en herlig følelse. Du føler deg avslappet og tilfreds, og kjenner den deilige følelsen av å ha oppnådd noe.

 

Det gode liv er å reise. Være i en fremmed by der du ikke kjenner noen, men likevel kan slå av en prat med de innfødte. Føle at skolen faktisk har gjort nytte for sed, fordi du har lært språket på skolen og kan få fram de enkeltes verd og adjektivene. Det å spasere nedover de trange gantene og trekke inn inntrykkene fra en annen kultur, et annet språk, og et annet land.

 

Det gode liv er å bli vekt om morgenen av en våt snute, som presser seg under dyna, og treffer den varme huden din. Det å smile uansett hvor trøtt og morgengretten du egentlig er, fordi en lang hale piskes forhåpningsfullt fram og tilbake, og to kloke, mørke, men likevel lysende, brune øyne, stirrer kjærlig opp på deg. Den kloke forståelsen en hund kan vise, langt bedre enn et snakkende menneske.

 

Det gode liv er å ri. Kjenne muskelspillet på det store, vakre dyret under deg. Den grasiøse, men likevel farlige hesten, som hele tiden viser deg trofast respekt. Du gjengjelder respekten fordi hesten er mye større og sterkere enn deg, men likevel med e søkende ro svarer på alle signaler som blir gitt av det lille mennesket. Kjenne vinden røske tak i deg i en rask galopp over en åpen slette. Føle deg fri, og ett med det skjønne dyret. Det å oppleve det sterke båndet i naturen, båndet mellom dyr og mennesket.

 

Det gode liv er å kjenne våren smyge seg rundt deg. Bli omfavnet av alle luktene og lydene som så lenge har vært gjemt under det hvite silketeppet. Når snøen smelter, kommer fargene og all energien fram. Vårlyset gjør at du føler en intens glede, uten egentlig å ha annet en selve livet å glede seg over.

 

Det gode liv er når overgangen fra vår til sommer kommer. Når pastell fargene springer ut i klare, sterke farger, og det tamme vårlyset blir gulere og varmere. Det å sykle bortover på vei mot badevannet, og kjenne at du blir varsomt stekt av den brennende sola. Kjenne den bra overgangen fra varm, tøff luft til kaldt, vått vann, men likevel nye den. Svømme bortover i takt med naturen, å føle at det er her blant fisk, fugl, trær og gress, du hører til. merke at alt lyset trenger inn i deg og gjør at du stråler. Det er å sitte å ro i en båt, å høre bølgene skvulpe lekent mot baugen, mens du hører lave måkeskrik, og en svak motordur i det fjerne. Det å se et gammelt ansikt, preget av vær og vind, bruke sparte krefter på å trekke opp i et smil, fordi de kloke øynene ser deg komme gående. Da kan du ikke la være å smile.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil