Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Planteceller

Planteceller

Rapport fra forsøk.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.04.2004

Hensikt:

Å kikke på plantecelle hos løk.

 

 

Teori:

Alle levende organismer er bygd opp av celler. Løken har epitelceller. De ligger tett sammen og er svært regelmessige. Cellene er store, og de har tydelig cellevegg, kjerner og vakuoler.

 

 

Utstyrsliste:

Mikroskop

Objektglass

Dekkglass

Dråpeteller

Epitelceller (hudceller fra løk)

Jod

 

 

Framgangsmåte:

En løk har struktur som kan minne en knopp, som består av tykke hudlag.

VI flådde av et hudlag. Hudlaget hadde en seig hvit hinne på innsiden, som vi lett kunne rive av. Vi skar til en bit på ca 5 ´ 5 millimeter og la den mellom et objektglass og et dekkglass og tilsatte en dråpe jodløsning, for at vi skulle kunne se bedre.

Da kunne vi undersøke løkens cellestruktur i mikroskopet. Vi begynte med minste forstørrelse, og gikk gradvis nedover.

 

 

Konklusjon:

Løken hadde en enkel cellestruktur. Cellestrukturen ble best observert på forstørrelse 40X. Vi så avlange, kantede celler i et nettverk. Vi kunne tydelig se celleveggene rundt de forskjellige cellene. Løkens celler bestod av en stor vakuole, som fylte det meste av cellen. Den fungerer som næringslager for løkplanten. Denne var fargeløs, og tok ikke opp fargestoffet. Det lå en oransje liten prikk i utkanten av hver celle, i nærheten av celleveggen (av den grunn at vakuolen tar det meste av cellens plass) Løkceller har ikke klorofyllkorn. De fungerer ikke som produsenter for løkplanten, men de er et lager av næringsstoffer.

 

Vi har funnet ut hvordan cellestrukturer cellene i løk har. Vi har lært hvordan vi skal kunne se celler i mikroskop, og hva det er vi ser av cellen i et mikroskop. Vi har også lært at vi kan se cellekjerne hvis vi drypper litt jodløsning på løkhud.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil