Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Heksekunst og wicca

Heksekunst og wicca

KRL-oppgave om paganisme (10.klasse).

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.04.2004
Tema
Religion

Innenfor de såkalte «new age»- og paganistiske religionene, finner vi mye som har med heksekunst å gjøre. Paganistiske religioner handler mye om Jorden og naturen, elementene og plantene Månen og Solen.

 

Begrepet paganisme kan oversettes til det norske ordet hedning. Likevel brukes paganisme oftest, fordi ordet hedning i Norge er forbundet med ikke å tilhøre en religion.
Wicca er igjen et mye brukt begrep under paraplybegrepet Paganisme. Navnet wicca kommer fra det engelske witchcraft. Wicca blir kalt heksenes religion.

 

Etikken i wicca er stort sett «gjør hva du vil, men skad ingen», og det gir en ganske stor frihet. Med denne friheten menes det at man gjerne kan bryte med normer, men tilpasse seg naturens egne normer, og finne sin egen rolle i naturens samspill.

 

Naturen i det hele tatt, står sentralt i wicca. Selv om religionen først ble virkelig synlig på 50-tallet, har den røtter i gammel natur- og mytologi-religon (f.eks norrøn og gresk).

 

«Jorda er vårt hjem, vår Gudinne», står det på en av sidene til wicca. Tilbedelse av jorden som en gudinne, i det hele tatt, gudinner, står sterkt i wicca. Men Gudinnen står ikke alene, det er også en Gud. Likevel, «Moder Jord» er en god betegnelse.

 

Wiccanere kaller seg selv også hekser, og har en del feiringer og ritualer. Hekser kan både gjøre dette alene eller i to og to, men det vanligste er å samles i sirkler. Disse sirkelene er ikke akkurat menigheter, ettersom alle er innviet som «prester». Sirklene samles ved månefasene ny- og fullmåne, men de viktigste samlingene er de som stammer fra solfestene fra før-kristen tid: Høst- og vårjevndøgn, sommer- og vintersolhverv. Da kan man få undervisning om religion, filosofi, selvutvikling, psykologi, dans, urter, ritualmagi etc.

 

Magiske ritualer utføres etter et visst mønster: Først slås en magisk sirkel, så påkalles kreftene. Etter dette skjer en form for ofring, men denne er gjerne symbolsk, og menneske- eller dyreofring skjer aldri. Etter dette gjør man det «man har kommet for», dvs trer inn i seg selv, en slags form for meditasjon. Så må ritualet avsluttes skikkelig, ved at kreftene sendes av sted igjen og den magiske sirkelen lukkes.

         

I Norge er det omtrent 100 mennesker som deltar aktivt i forskjellige wicca-grupper, men dette er et veldig usikkert tall. Dette kan skyldes at det ikke er en særlig streng religion, uten særlig mange forpliktelser. Religionen vokser, om ikke så veldig raskt. Det finnes wicca-miljøer i Bergen, Oslo, Haugesund og Stavanger.

 

 

Kilder:
http://www.wicca.no 
http://www.bgnett.no/pagan/heksekunst.html 
http://idun.wicca.no/bos/heksekunst/ 
http://pagan.fotspor.net/
http://www.bgnett.no/pagan/

http://www-lu.hive.no/krl/wicca.html

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil