Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ung i dagens samfunn

Ung i dagens samfunn

Hvordan de unge har det i dag; skilsmisser, selvskading, spiseforstyrrelser, sex, narkotika, osv.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
31.03.2004
Tema
Alder


”Når jeg var liten måtte vi vasse i nesten 3 meter høy snø for å komme oss til skolen. Ikke hadde vi tv, video eller datamaskin. Vi måtte aktivisere oss selv. Nei, de som er ung i dag, de aner ikke hvor god de har det!”

 

Hvem har vel ikke hørt en leksjon som denne fra besteforeldre, oldeforeldre eller mor og far? Med en eneste gang vi ungdommen åpner munnen for å si noe negativt, er de der å pøser på med leksjoner om at det var så mye verre den gangen de var unge. Da gikk de barføtt om vinteren, for de hadde ikke penger til sko. De hadde 5 mil lang skolevei, og aldri fri. Nei, vi som er ung i dagens samfunn vet virkelig ikke hvor godt vi har det!

 

Men har vi det egentlig så godt? Ok, vi har et velde av materialistiske goder, som tv, data, mobiltelefon, video, cd-spiller, osv. sånn sett har vi det bra.

 

Men psykisk? Har vi det bra psykisk? Nå er det ikke lenger en bekymring om han/hun er den ”rette” , når man står fremme ved alteret. Hvis det ikke fungerer, kan man jo bare ta ut skilsmisse. Folk tror ikke lenger på ekteskapet, men på skilsmissen.


 

Jeg er ganske så sikker på at hvis man foretok en spørre undersøkelse på hvilken som helst barne-/ungdommsskole, om hvor mange barn som er skilsmissebarn, så er det 1/3.

 

Hvilke konsekvenser får en skilsmisse for ungene? Jo, de får mindre kontakt med foreldrene sine. En helg hos meg, og en helg hos deg. Det blir slik ”min, dine, og våre barn”. De får et annet syn på hva en familie er. De blir følelsesmessige ”handikappede” når det gjelder forhold. Man har kunnet lese flere ganger i avisene om at ”ny forskning påviser; Skilsmisser hemmer barnas evner til å få et lykkelig ekteskap når de blir store”. De fleste skilsmissebarn ender opp skilt selv.

 

Foreldrene får mindre tid sammen med barna sine. De mister sen lille kontrollen de hadde over hva ungene deres gjør på fritiden.

 

Skilsmissebarn har tidligst debutalder når det gjelder alkohol, sex og i verste fall narkotika. Men det gjelder selvsagt ikke alle. Men de er en minoritet. Debut alderen for ungdom i forhold til A.N.T og sex, har sunket dramatisk. Den mediane debutalderen for alkohol er 14,2 år. 70% av ungdommer i 15- 16 års alderen har prøvd alkohol. 18,8% av ungdom 15-20 år sa i 2000 at de hadde prøvd cannabis. Den mediane debutalderen for sex er for jenter er 16,7 år, og har sunket et helt år fra 1992-2002.!!! Nå har de fleste vært beruset og hatt sex før de når ungdomsskolealder. Den naive foreldregenerasjonen må våkne!

 

Selvmord er et aktuelt tema. Selvmordstallene både hos jenter og gutter har aldri vært så høye. Idealene når det gjelder utseende er uoppnåelige. Ungdom sulter seg, spyr opp igjen det lille de spiser og kutter seg. Alt dette bare for å ”passe inn”... Mange sitter nå kanskje å sier til seg selv; ” Jeg bryr meg ikke om hva andre syns om meg, så lenge jeg har det godt med meg selv...”. Faktum er det at du blir påvirket, samme hva du eller noen andre sier, så blir du det. Kanskje du ikke merker det, men det lagres i underbevisstheten din. Du klarer ikke å blokkere det, og det avgjør hvilke klær du kjøper, hva du har på deg, og hva du prater om. Uansett så blir du påvirket.

 

Reklamen sier at en jente skal være 175 cm høy, ha langt blondt hår, ha en midje på størrelse med en veistikke, og ha bryster som Play Boy modellen Jordan, for å være verdt noe som helst! Ingen, INGEN! er bygget slik fra naturen sin side. Det vet vi alle, men allikevel så har vi alle et ønske om å se slik ut.

 

Ungdomspsykiatrien er fylt til randen av ungdom som sliter. Det er bare et fåtall som får hjelp. Men de som får det, blir bedre. De kommer seg på beina igjen, og får et forholdsvis bra liv.

 

Spiseforstyrrelser, angst og selvskading er snart mer vanlig enn at folk bruker briller!

 

Foreldre har like stor skyld i dette som reklamen. Hvem kan si, med hånden på brystet, at de som mor aldri har snakket om slanking slik at ungen din hørte det? Sikkert ingen...

 

Til alle mødre som er på de evige slankekurer; ”Ti still!” Ikke snakk åpenlyst om slankingen deres ovenfor barna. Det påvirker dem! La de få være barn lengst mulig!

 

Så sier jeg; ”Foreldre, VÅKN OPP!” Se hvordan barna deres har det! Ungdommen har det ikke så bra som dere tror! De sliter som aldri før!

 

Ta dere tid til å snakke med ungene, les eventyr på sengekanten. Spis middag samlet minst en gang i uken. Snakk med ungene dine om hva de gjør på. Det er så lite som skal til for å få det bedre!

 

Så egentlig tror jeg de hadde det bedre før. Ok, de hadde ikke noen av de materialistiske godene vi har i dag, men de hadde hverandre. Store familier der besteforeldrene bodde sammen med resten av familien.

 

Tenk deg en søndagsmorgen, for ca. 50 år siden. Hele familien er samlet rundt kjøkkenbordet for å spise søndagsfrokost. Det er idyll!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil