Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hvite Niggere

Hvite Niggere

Bokanmeldelse av Hvite Niggere (Ingvar Ambjørnsen)

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2000

 

"Hvite niggere" handler om Erling Haefs, hans halvsøster og deres barndomsvenn Charly. Romanen innledes ved at Erling kommer hjem fra en utenlandsreise, hvor han har skrevet en roman som han har tenkt å få publisert. Han er i slutten av 20-åra, og vel hjemme får han vite at hans to år yngre søster har begynt å trekke på gata, er dønn avhengig av heroin og at hun snart skal dø av kreft. Erling og Charly tar på seg å ta seg av henne, slik at hun skulle få en god slutt på livet. De før henne med heroin, mens de sammen drikker seg forderva hver dag og vanker i Oslos narkomiljøer. Rita dør etter kort tid, og Charly drar da til utlandet, og hovedpersonen Erling drar til hjembyen Lillevik for å skrive en ny roman.

 

Nå gjør Ambjørnsen et tidsskifte, og vi får vite bakgrunnen til de tre personene fra de er helt unge til de skal begynne på 20-åra. De vokste opp i et mer eller mindre bygde-miljø, med kristne foreldre. Allerede på barneskolen går det skeis for dem, og Erling, søsteren hans Rita og Charley begynner å skille seg ut fra de andre barna i byen. De begynner tidlig å røyke og drikke, og da de ble ferdig med grunnskolen startet de på noen helt ekstreme liv ved å begynne å bruke hasj, som raskt utviklet seg til langt mer alvorlige stoffer som syre og amfetamin.

 

Erling og Charly tar hvert sitt år på Yrkesskolen, og deretter etter mye drikking og livs-kriser får de seg hver sin jobb på en lokal fabrikk. De kommer seg opp til en mer nor-mal levestandard, men de fortsetter å vanke i narko-miljøer og bruke hasj. Men da fabrikken sprengte en dag i desember, finner Erling ut at han skal utdanne seg til gartnerpå Vestlandet samtidig som han skulle skrive dikt som han ville utgi. Charly virra litt rundt og tok småjobber og Rita flytta til Bergen for å få plass på en kunstnerskole for å forbedre tegneferdighetene sine. Rastløs som Erling er, rømmer han fra landbruksskolen etter ulykkelig kjærlighet og en enorm lengsel etter bylivet. Han drar derfor til Rita i Bergen og bosetter seg der, og fortsetter et liv med fyll, hor og narkotiske stoffer. Plutselig dukker Charly opp, og etter en jul med hver sin kjønnssykdom bestemmer de seg for å begynne å skrive for alvor. Charly skriver en roman, og Erling en dårlig diktsamling.

 

Erling blir deppa av det dårlige arbeidet han har gjort, samtidig som han er sånn passe lei av det hølet han bor i, og Rita gir opp håpet om å få en skoleplass i Bergen. Charly drar dem derfor med seg til Oslo hvor Rita har fått plass på en kunstskole, og Charly og Erling bor i kollektiv til de får seg et sted å bo. I Oslo fortsetter de med uvanene sine. Etter en tid ble de heller lei av å bo i kollektiv, og de flytter rett og slett ut i villmarka sammen med Rita som droppet alt som het kunst. Romanen ender med at Charly får gitt ut romanen sin, og for å feire kjøper de amfetamin i Slottsparken...

 

1.Klasse Gymnas
Det ble ikke gitt karakter på denne oppgaven.
3 feil er rettet i ettertid.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil