Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Moonie" (I. Melbye)

"Moonie" (I. Melbye)

Bokanmeldelse av "Moonie", en bok av Iben Melbye.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.03.2004
Tema
Moonie

Moonie er en fengslende realistisk bok som tar oss med på en reise igjennom Moon bevegelsens ideologi og gjør oss oppmerksomme på menneskers holdninger til nye religiøse bevegelser. Den viser en families kamp om å få sin sønn tilbake, og hvor langt man kan gripe inn i en sønns liv.

 

Boken ble skrevet av Iben Melbye og utgitt av Høst og Søns forlag i 1988. Iben Melbye er født i 1943 i Danmarks hovedstad København. Hun bodde 7 år i Norge, og det var her hun tok sin utdannelse som bibliotekar. Hun har i løpet av sitt liv skrevet 15 bøker, men Moonie er helt garantert den mest kjente. Den Forente Familie, som er Moon bevegelsens navn i Norge, mener at hun på oppdrag av en anti-kristen bevegelse skrev boken, og at hun ved hjelp av fantasien sin har diktet opp store deler av den. Selvfølgelig kan noe av dette være sant, men boken er bygget på hennes studier av bevegelsen, opphold blant nåværende moonier i San Fransisco og opphold på deres Camp K ved Napa Valley.

 

På grunn av mange ord og navn som man ikke har hørt før og ikke vet betydningen av og som må forklares, lager jeg en ordliste bakerst i oppgaven.

 

Sammendrag

I boken møter vi moonien Michael, han har nå levd sammen med de andre i bevegelsen i et år og tiden hans går med til fundraising og witnessing. Hjemme i Danmark venter kjæresten Anna og resten av familien, hvordan skal de få Michael tilbake?

 

Til tider kan Michael tvile på bevegelsen, ikke på sin tro, men prinsippene bevegelsen har. Han vil så gjerne besøke bestemoren sin som ligger for døden, men hans åndelige mor lar han ikke gjøre det <<…Du skal passe på, Michael. At du ikke faller tilbake i den gamle selviskheten din. Du trenger å høre Fars ord en gang til. Vi må aldri glemme det aller viktigste: den uselviske, betingelsesløse kjærligheten…>> Han vet jo at bevegelsen har ubegrenset tro på kjærlighet, men er ikke familien de man skal elske høyest?

 

Mens Michael sliter med tanker, vil familien ha han tilbake og Anna bestemmer seg for å dra til USA, nærmere bestemt San Fransisco for å kunne snakke med ham. Når hun ankommer, bruker hun all sin tid på å lete etter bevegelsens medlemmer som er ute på witnessing, etter hvert kommer hun i snakk med Michaels åndelige leder, Steinar. Hun skjønner etter hvert at dette er han Michael har snakket om, og sier seg villig til å delta på et weekend-workshop for å få treffe ham igjen. Når hun kommer til Camp K, tar det ikke lang tid før hun får se kjæresten, men han var ikke slik Anja håpet

<<..Anja hadde sluppet Michaels kropp, men øynene hans ville hun ikke slippe. Is, tenkte hun. A nei! Han er som is!..>> Og det virker som om de gjør alt for at hun ikke skal treffe ham alene. Anja tilbringer lang tid i leiren hvor hun funderer over hvordan Michael ble en moonie, det ligner jo ikke ham i det hele tatt! I leiren treffer Anja også Sally, Dick broren hennes hadde vært med i moon bevegelsen og lå nå på psykiatrisk sykehus, Anja skjønte ingenting, var det grunnen til at hun var her? Hvorfor stolte Sally på henne? <<…Det er to grunner til at jeg avslører dette for deg Anja. Du og Michael. Jeg var så usikker på om du holdt på å gå i fellen deres, og du må vekk så fort som mulig… Få foreldrene til Michael til å gjøre noe! Anja, det haster! Det er liv og død! Det er ingen spøk. Den motbydelige idyllen de har her oppe, er et show, en sjarmoffensiv, en fasade.. Bak den er alt annerledes. ..>> Anja skjønner at her må det gjøres noe raskt, og hun drar til bake til San Fransisco hvor hun bor hos en venn av Michaels familie. Hun avtaler med familien hans at de må ty til det vanskeligste: kidnappe sin egen sønn og kjæreste! Sammen med en tidligere moonie gjennomfører de kidnappingen, mot Michaels store fortvilelse, hvorfor kan ikke familien hans ta del i hans tro? De gikk en vanskelig fremtid i møte, dager med diskusjoner med en vanskelig Michael. Men de greide å få han bort fra bevegelsen. Til slutt gledet han seg over ting han hadde gjort før, og så annerledes på livet. De hadde klart det de ville, men Michael ville alltid bære med seg opplevelsen av Moon bevegelsen.

 

Miljø

Handlingen foregår i for det meste i USA, men også til tider i Danmark. Man får ikke vite årstall i boken, men det er heller ikke vesentlig, for i Moonie er det ikke hvor eller når handlingen foregår som er det viktigste, akkurat det samme kan utspille seg i dag, akkurat det samme skjer i dag!

 

Boken viser og forteller om Moon bevegelsens miljø, hvordan det er å være en vanlig gutt med vanlige tanker, til å bli en moonie. Det er store endringer i en persons væremåte etter man blir med i denne bevegelsen, og det skal kunne takles av familie og resten av samfunnet rundt. I Moonie tok familien opp kampen for å få til bake sin kjære, men det er det ikke alle som gjør. Noen blir i bevegelsen og har det godt der, men jeg vil si Michael var heldig som ble ”reddet” ut av bevegelsen.

 

Hovedperson

Hovedpersonen i boken er selvfølgelig Michael, vi får bare en beskrivelse av hvordan han ser ut << ..han strøk hånden gjennom det kortklipte, lyse håret…>> Men heller ikke dette er så veldig vesentlig. Det viktige er hvordan han er som person! Michael var, før han ble med i bevegelsen, en livsglad og hyggelig gutt, selvfølgelig endret ikke dette seg på noen måte etter at han ble en moonie, men han begynte å se annerledes på ting. Før levde han enkelt som Moon bevegelsen kaller det, han hadde en kjæreste, planer om å få barn, ja alt et vanlig menneske hadde ønsket seg. Når han ble med i bevegelsen oppdaget han andre viktigere ting, han oppdaget åndeverdenen, den store sannheten og han fant ut at han skulle ikke lenger se på Anja som kjæresten hans, hun var søsteren hans. Alle var søstre og brødre, han elsket alle! Men Michael hadde til tider problemer med å tro, når han leste dagboken sin fra de første dagene i leiren, fant han ut at han hadde vært skeptisk, han hadde hatt vanskelig for å åpne seg. Når Michael forlot bevegelsen ble han nesten sitt gamle jeg, altså han ble det, men han vil jo alltid ha opplevelsen fra å være en moonie med seg. Michael var en enkel person, det forsto han til slutt. 

 

Bi-person

Mange ville kanskje sett på Anja som en viktig bi-person, men jeg vil heller ta for meg Steinar, selv om han ikke kommer så godt frem i sammendraget. Steinar har vært i Moon bevegelsen i 8 år, og er Michaels åndeligeleder, grunnen til at han ble det er vel at han var fra Norge, og at de da brukte sitt egent språk å kommunisere med. Han var alltid den som hjalp Michael opp mens han hadde sine tvilsomme perioder. Jeg vil si at Steinar var god for Michael, han gjorde så han greide å tro på noe, han lærte Michael det han trodde på selv! Og det er det jo ingen som kan si er feil. Han var virkelig en av Michaels bedre venner i leiren, og hadde sikkert vært en god venn av Michael hvis de ikke var i bevegelsen også.

 

Tema og budskap

Boken tar opp temaet ”sekt”, hvordan reagerer samfunnet rundt på en ny religiøs sekt? Kan alle respektere å takle at en av deres kjære blir med i en sekt? Grunnen til at jeg nå skriver sekt i stedet for bevegelse, er at dette ordet er mer direkte, og folk tar det mer seriøst. Jeg har valgt å ikke bruke det i resten av oppgaven fordi Moon bevegelsen ikke ser på seg selv som en sekt. De syntes sekt er noe det trekkes negative slutninger om. Boken tar opp viktige problemer som nevnt ovenfor, særlig viktig er det om hvordan samfunnet rundt reagerer på en ny religiøs sekt. Gjennom boken, og det jeg kunne om sekter fra før av, VET jeg at de fleste samfunn er negativt innstilt til sekter, ikke nødvendig vis alle, men flertallet! Denne boken kan også oppfattes som negativ mot sekter, i og med at den bruker ord som ”hjernevasking”, jeg var inne på www.enhet.no, som er Den Forente Families web side, der hadde de svart på et spørsmål om hva de syntes om at ordet hjernevasking var brukt i boken. De svarte at en kjent engelsk forsker hadde gjort en undersøkelse om de virkelig hjernevasket folk, og at hun hadde kommet frem til at bare 2-3% av alle de som deltar på weekend-workshops, 7 dagers kurs og 21 dagers kurs, virkelig blir med i sekten. Og at men derfor ikke regne det som at sekten hjernevasker folk.

 

Språklige virkemidler

Boken er skrevet på en måte som gjør at du følger med og virkelig kommer inn i boken. Den veksler godt mellom dialoger, forskjellige personers synspunkter og objektiv fortelling. Du følger ikke bare en persons tanker og meninger, men mange! På den måten ser du en ting fra forskjellige sider, det gjør at boken blir enda mer interessant. For eksempel det at du får både Michaels og Anjas tanker om hvordan det var da de så hverandre igjen i leiren.

 

Hva jeg synes om boken

Jeg syntes absolutt det er en av de beste bøkene jeg har lest i hele livet mitt, og jeg har lest mange bøker! Boken er utrolig spennende og den gjør så du begynner å tenke på hva du tro på, hva du vil osv. den er absolutt til å anbefale! Du lærer masse av den, mye du ikke visste fra før, den får deg også til å innse ting du ikke trodde fantes. Jeg ble helt redd når jeg gikk inn på hjemmesiden, og fant ut at dette fantes i Norge også. Det var skremmende.

 

Ordforklaring

WITNESSING: Mooniene sendes på gaten eller arbeide på universitetet for å vitne om Moons lære- uten å nevne i løpet av samtalene at de er fra Moon bevegelsen. Reelt går det ut på å finne nye medlemmer.

 

FOUNDRAISING: å reise penger. For å kunne ”vokse til fullkommenhet” må man først være 3 og et halvt år på foundraising, så 3 og et halvt år på witnessing. På foundraising reiser de rundt og samler inn penger og selger ting. For oss utenifra kan det virke som om kjærligheten måles i penger.

 

CAMP K: Ligger ca 1,5 time utenfor San Fransisco i Napa Valley. Det er den leiren som blir mest brukt av CARPs vervingsleire. Her blir det avholdt weekend-workshops, 7 dagerskurs og 21 dagerskurs.

 

CARP: Collegiate Association for the Research of Principles. Det er bevegelsens studentorganisasjon, som er veldig sterk i California, men har avdelinger i mange land. Det er spesielt ungsommene i CARP som driver med foundraising.

 

MOON: Sun Myung Moon, født 6.1.1920 i det nåværende Nord-Korea. Stifteren og lederen av Moon bevegelsen. Han kalles PASTOR Moon, selv om han ikke har noen preste utdannelse.

 

DEN FORENTE FAMILIE: bevegelsens navn i Norge.

 

ÅNDEVERDNEN: på engelsk Spirit Worls: I moon bevegelsen tror de på at de døde går over i Ånderverdnen. Her gjelder det- som på jorden – å fortsatt vokse i fullkommenhet. Man trenger de levende for å realisere denne veksten. Øverst i ånderverdnen er moons nest elste sønn (død etter en bilulykke) deretter kommer Jesus.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil