Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Faderen

Faderen

Analyse av 'Faderen' av Bjørnstjerne Bjørnson. Karakter: 5

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2000


Bjørnstjerne Bjørnson vokste opp på landet, og derfor var det bondens liv han først kom til å beskjeftige seg med. I Bjørnsons tidlige diktning møter vi bonden i hans kamp for å overvinne seg selv, og seire over det ville og stridige i sin egen natur. Det dreide seg ofte om det som blir kalt hybrisproblematikken, nemlig at mennesket med sitt hovmod overskrider de grensene gudene har satt for mennseskelige handlinger. "Faderen" ble skrevet i 1860, og som et av hans tidlige verk hører den med til de såkalte bondefortellingene. Bjørson uttalte lenge etter at han skrev fortellingen at han hadde lest innldedning av en bok til en tysk teolog. Boka behandler religionens etiske krav om ydmykhet overfor det hovmodige mennesket, dette temaet går igjen i "Faderen".

 

Handlingen i "Faderen" foregår over en periode på 25 år. Men den er konsentrert om noen få milepæler i en persons liv: De tre første skjer i samband med et besøk hos presten av Tord Øverås, som skal ha sønnen døpt, konfirmert og gift. På en måte har Bjørnson tatt med loven om handlingsenhet fra eventyrene i novellen. Det eneste vi får vite om periodene mellom hver episode, er hvor mange år det har gått. Hver handling er en kirkelig handling, og det antydes hver gang at det er en konflikt mellom Tords oppførsel og prestens ønsker. Ved hvert møte stiger Tords kravmentalitet overfor presten på vegne av sønnen. Samtidig konfronteres han med prestens krav om forsakelse og ydmykhet. Den fjerde epsisoden handler om sønnens død. Noe som er det dramatiske høydepunktet. Dødsfallet kommer helt uventet, og fører til at Tord ikke lenger har en grunn til å være hovmodig. Han er alene og forlatt i verden hvor alt han hadde å leve for var sønnen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil