Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > The Beatles

The Beatles

Musikkoppgave om The Beatles.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.03.2004
Tema
Rock


’’The Beatles’’ var bandet som ingen tidligere, eller senere har satt like dype spor som, og man kan trygt si at de har vært et av verdens mest populære band noen gang. Bandet hadde fire medlemmer: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr. Paul spilte for øvrig bass og sang i gruppa, John spilte gitar og sang han og. Ringo var på trommene mens George spilte på gitar.

 

Musikalsk: The Beatles er en gruppe fra 60-tallet som spilte mest pop-, men også litt rockmusikk. De spilte alle typer sanger. Sanger som for det meste fikk deg i godt humør, men også triste sanger, som Yesterday. I tillegg til dette spilte de også et par sanger med futt i, som for det meste fikk deg til å danse og hoppe rundt.

 

Karriere: Alt startet langt tilbake i 1956 da John Lennon og noen venner av han startet bandet ’’The Quarrymen’’. Året etter altså i 1957, kom Paul McCartney med og de to ble gruppas frontfigurer. Dette på grunn av deres sangferdigheter samt gitarferdigheter, ikke minst for å snakke om deres oppfinnsomhet når det kom til å lage tekster. Omtrent et år etter dette, kom George Harrison inn i gruppa, mannen som er den eneste folk ikke husker navnet på, hvis det er navngiving vi prater om. Trommisen i bandet het da Pete Best, men i 1962 skjedde det forandringer. Deres kommende manager, Brian Epstein, syns ikke Pete Best var god nok på trommene, og byttet han ut med Ringo Starr. Stuart Sutcliffe, som hadde blitt med i bandet for et par år tilbake, falt om og døde i 62, og det var de siste forandringene før gruppa var komplett. Men selv om gruppa var komplett, betydde ikke det at navnet hadde funnet sin plass, ikke i det hele tatt. Alt fra sølbillene, til månehundene ble brukt før de endelig nøyde seg med det enkle navnet: The Beatles.


Det står i oppgaven at jeg skal fortelle om noen av hitene til The Beatles. Dette fant jeg nesten umulig å skrive noe om, ikke på grunn av mangel på hits. Men derimot fordi det er så utrolig mange å velge i mellom. ’’Yellow Submarine’’ var en kjempehit, for ikke å snakke om deres gjennombruddshit, ’’Love me do’’.

’’She loves you’’, ’’Yesterday’’ og ’’Let it be’’ er andre sterke hits fra det uforglemmelige bandet.

Bandet The Beatles er jo i fra Liverpool, men det var ikke der de spilte, eller la oss si framførte, mesteparten av sin musikk.

 

<bilde>
På grunn av en god del gode band i deres område, bestemte de seg for å dra til Tyskland for å spille. Der gjorde de stor suksess, og fikk lov til å assistere Tony Sheridan på en plate han lagde. Den fikk navnet ’’My Bonnie’’ men ga ikke The Beatles noe kreditt, de gikk nemlig under navnet The beat brothers i denne perioden. Etter gjennombruddslåten, se tidligere i oppgave, begynte The Beatles å turnere rundt i England, det varte ikke lenge før de hadde landet for sine føtter, og hadde faktisk tre 1’ere på hitlistene. Denne suksessen spådde godt for videre markedsføring, og de fortsatte videre på reisen. Europa var helt ville etter Beatles, og kjøpte plater oftere enn de skiftet sokker. De klarte til og med å slå igjennom i USA, der nesten ingen britiske band hadde slått igjennom tidligere. Gjennom et par gode hits og en turne gjennom landet ble de også meget populære. Det kom til et punkt hvor The Beatles bestemte seg for å lage filmer, to stk. ble laget i perioden 1964 til 65. De var nå kjente over hele verden og det var på tide med en verdensturne. I året 1965 var det mye som skjedde rundt Beatles. Disse to filmene, samt verdensturneen som nevnt ovenfor, i tillegg til dette fikk de en medalje av Englands dronning.

 

På den tiden var ikke høytalerne meget sterke, og det store problemet var at publikum overdøvet lyden av sangene.

<bilde>
Derfor bestemte de seg for å slutte å holde konserter. Den siste konsert ble holdt i Candlestick Park i San Francisco, i 1966.

Dette var veldig negativt, men en positiv side ved dette, var at Beatles begynte å jobbe mye bedre i studio, og deres plater ble sterkere.

Dessverre for en hel verden, begynte vennskapet å svikte dem i mellom, spesielt mellom John Lennon og Paul McCartey. De var jo de som skrev sangene i gruppa, og i visse sanger kunne man høre at de prøvde å snakke stygt om hverandre. Tekstene ble også en god del dypere, og mer filosofiske, noen mener at tekstene var påvirket av Indisk filosofi. Både forbedringen, og påvirkningen kan du høre på de to albumene Revolver som kom i 66 og Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band som kom året etter. Men som tidligere sagt, fløt forholdene dem i mellom lenger og lenger fra hverandre og de begynte med forskjellige prosjekter. Alt tok slutt etter albumet Let it Be som kom i 1970.

Ti år senere, en kald dag i New York, nærmere sagt den 8. desember 1980, ble John Lennon skutt ned og drept av en ukjent gjerningsmann. George Harrison har dessverre gått bort han også. De andre to medlemmene av bandet, er fortsatt i livet. Paul McCartney er fortsatt i rampelys, men er ikke helt i form lenger.

Man kan trygt si at The Beatles var veldig innflytelsesrike på den tidens ungdom. Sveisen, som voksne ikke likte så godt på den tiden, var det flere og flere som fikk. Mange begynte også å få samme meninger som de forskjellige medlemmene i The Beatles. En av grunnene til at The Beatles er en viktig del av musikkhistorien, er fordi de turte. Enkelt og greit, de prøvde på ting som aldri før hadde engang blitt tenkt på.

Jeg ville gå så langt som å si at The Beatles er popens far.

 

Låter: Jeg har valgt å skrive om Yellow submarine: Yellow Submarine er skrevet av Lennon/McCartney som alle de andre sangene til Beatles er. Tro det eller ei, men hovedsangeren på yellow submarine er Ringo Starr, altså trommisen i bandet. Det som er typisk Beatles med denne, er vel det at teksten er lettflytende og morsom. Ingen spesiell mening med sangen, bare en sang som klistrer seg til hjernen og blir der en stund.

Let it be: grunnen til at jeg valgte å skrive litt ekstra om sangen let it be, er fordi den beskriver noe av den andre halvdelen til The Beatles. Den mer myke og snille siden av bandet, som på en måte er i anger og i kjærlighetssorg. Let it be var, i tillegg til å være hovedlåta på albumet, navnet på selve albumet. Som faktisk var det siste albumet før oppløsningen av bandet. En viktig sang å få med. Paul McCartney er hovedsanger på denne låta.

Yesterday: Kanskje en av Beatles mest kjente sanger, dette er også en sang som viser kjærlighetssorg og anger. Yesterday er jo selvfølgelig en sang for alle, men jeg syns denne, hvis du lytter til teksten litt, er en sang som beskriver eksakt hvordan gutter til tider kan føle seg. Fortapt, alene og forlatt, uten helt å vite hvorfor. Paul McCartney er hovedsangeren på denne sangen.

 

Anbefalte plater: Som du selvfølgelig vet, er Beatles et band som har holdt på lenge før min tid, men jeg skal prøve å si så mye som jeg kan om plater som er gode.

Jeg kan jo starte med et album som kom i min tid.

Beatles 1.: er en samling av alle Beatles sine nummer 1 hits. Disse er det en god del av, så en hyggestund ligger nok foran deg. Beatles 1. er vel en plate som er komplett lyrisk sett. Det er jo en samleplate, så det beskriver ikke hvilken periode vi går i gjennom, og den mangler vel litt sjel. Men er du en Beatles entusiast så finner du nok alle dine favoritter på denne platen, og det forundrer meg ikke hvis du kan synge med på mange av disse tidløse perlene.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band:

Dette er en plate som The Beatles slapp i 1967 og er i perioden da The Beatles var under stor forandring. Hvis du likte godt perioden der Indisk filosofi klarte å blande seg inn i det britiske bandets musikk, er dette skiva for deg. På denne skiva har George Harrison bidratt med en tekst, og den er faktisk ikke så veldig dårlig. Lytt litt til denne. Ellers så er Sgt. P… en god cd, med mye sjel lagt ned i seg.

Let it be: Tenkte jeg skulle skrive litt om denne skiva, siden det er den siste som The Beatles har jobbet sammen om å lage. På denne kan du tydelig se hvilke sanger som er laget av McCarteney og hvilke som er laget av Lennon. De signerte jo en avtale om at sangene skulle bli signert med begges navn. Men forskjellige meninger kommer tydelig fram i denne cd’en.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil