Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Jonas Eckel" (K. Fossum)

"Jonas Eckel" (K. Fossum)

Bokanmeldelse av Karin Fossums "Jonas Eckel".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.03.2004


Jonas Eckel

Roman på 200 sider

 

Bokfakta

Jonas Eckel er en bok som er skrevet av den velkjente forfatteren Karin Fossum. J.W. Cappelens forlag fikk Sabon i AIT Trondheim AS til å trykke boken i 2002. Er en del av bokklubbens nye bøker. Omslagsdesignen til Norges versjon er laget av Jesper Egemar.

 

Forfatteren

Karin Fossum er født og oppvokst i Sandefjord. Hun ble født i 1954 og er fortsatt ved godt mot. Hun bor nå i Sylling som er i Buskerud. Hun har blant annet fått Brageprisen, Glassnøkkelen, Den Gylne Revolver, Bokhandlerprisen, Rivertonprisen og Tarjei Vesaas debutantpris i 1974. Dette var for diktsamlingen ’’Kanskje i morgen’’. Hun fikk sitt gjennombrudd med boken ’’Se deg ikke tilbake’’ i 1996 (en bok som jeg selv har lest, og syns er meget bra). Hun skriver for det meste romaner og kriminalromaner, noe hun er veldig god på.


 

Handlingsreferat

Etter et par sider med intro, begynner fortellingen om hvordan Lillian Ask, hans avdødekone kom inn i hans liv. Tiden går og de bestemmer seg for at et giftermål er det rette. De flytter da selvfølgelig inn sammen, dette i hans leilighet på Kolsås.

 

Han er veldig stolt over sin kone, og bruker de fleste situasjoner til å prate om henne, og skryte av henne. Dessverre tok nok Jonas lykken litt på forhånd, for det viser seg snart at de ikke passer så godt sammen, som de trodde at de gjorde. Sexlivet dabber sakte men sikkert akterut, det samme gjør sosiallivet. Det er faktisk stunder der de ikke prater med hevrandre i det hele tatt. Noen ganger flere dager! Jonas føler seg heller fortapt men holder dette skjult fra alle og enhver. Han føler at han ikke bare kan gi opp på det fine livet de har hatt, kaste alt det bort. Derfor bestemmer han seg for å bestille en sydentur i håp om at dette skal bedre forholdet; i hvert fall i noen grad. På denne turen har de det mye bedre enn de pleier å ha det. Dessverre så går nesten all oppmerksomheten Lillian har i seg, til en gatekunstner. Dette er noe Jonas ergrer seg meget over, og prøver å få Lillian på andre tanker. Dette er umulig, og Jonas må vente helt til kunstneren er borte, før han får noen oppmerksomhet i fra sin kone.

Dette syns Jonas er meget positivt, dette med å få oppmerksomhet og det å kunne føre en normal samtale. Derfor blir han meget opphisset en kveld på deres hotellrom, og bestemmer seg for å ha sex med sin kone. Dessverre er ikke Lillian med på dette, og Jonas går så langt som å voldta sin kone!

Etter voldtekten føler Jonas seg som en konge, og bosser Lillian rundt som han vil.

 

Senere på natten, våkner han opp av og ikke kjenne sin kone ved sin side. Han går ned til deres vanlige spisested, men der er hun ikke. Hun er heller ikke der gatekunstneren pleide å være. Han finner henne utrolig nok ved en klippe og av en eller annen grunn (bokens vendepunkt) dytter han sin kone utenfor stupet. Bare en mann finner ut av saken og det er deres kelner på favorittrestauranten, han bestemmer seg for å holde tett og livet går videre på vanlig måte for Jonas Eckel, med c k.

 

Persongalleri

Jonas Eckel: En veldig nøysom mann som er på vei inn i 40-årene, dette uten å ha vært i nærheten av en kvinne. Er veldig nøye på uttalelsen, og skrivelsen av hans navn, som er med c k. Han er forøvrig lagersjef på Tybring-Gjedde, en jobb han er veldig godt fornøyd med. Mann til Lillian Ask.

 

Lillian Ask: En litt lubben jente, som viser seg å være veldig vrang og til tider pottesur. Hun er en grønnøyd pike, som det ser ut til at har et meget godt humør. Hun jobber på en kaffebar nede i byen, noe hun er meget godt fornøyd med. Hun er ikke den rikeste i verden, men elsker å shoppe for det. Derfor foregår mye av handelen på Fretex. Kone til Jonas Eckel. Helt klart ikke min favorittperson.

 

Tema

Et sterkt tema i denne boken, ville jeg si at det med å ha tålmodighet ovenfor hverandre. Forstå at alle er gode mennesker, men at ingen er ufeilbare, ikke engang deg selv. Alle er verdt like mye, tror jeg er noe forfatteren prøver å få fram i sin fortelling samlivsroman. Men ved siden av dette, som jo nesten er det motsatte. Fikk jeg følelsen av at hun prøver å få fram at man ikke skal la det gå for langt. Ikke la tålmodigheten bli for stor, men at man må tørre å si ifra når det er tid for det.

 

Motiv

Mann som lenge har hatt problemer med kvinner, finner sin utkårede og de bestemmer seg for å gifte seg. Et innblikk i et heller kjedelig liv, der man holder alt inne i seg, helt til det eksploderer, i en stor flamme av hat; en flamme som ikke kan bli slukket.

 

Virkemidler

Jeg-forteller blir brukt i denne boken, som får deg til å føle deg selve hovedpersonen til tider, dette mye på grunn av et så veldig normalt liv. Personal synsvinkel blir da også brukt. Noe denne boken har klart å holde på, er overraskelsesmomentet, det er ikke noe som tilsier frampek på noen som helst måte. Det store vendepunktet i boken, er når de bestemmer seg for å dra på sydentur.

I dialogene de to i mellom, ser man ofte at ironi og sarkasme blir brukt.

 

Miljø

En stor del, kan vel nesten si 90 %, av boka foregår i et fredfylt miljø. En helt rolig leilighet på Kolsås, der ikke mye skjer, ikke dem i mellom heller. Alle er kamerater og gode venner, og hvis ikke det, så har de ingenting i mot hverandre. Etter hvert blir miljøet hardere, ekteparet i mellom, og det blir meget farlig på grunnlag av dette.

 

Sjanger

Jeg klarer ikke helt å finne en sjanger å putte denne boken i, men jeg mener selv at den skal ha sin plass i samlivsromanssjangeren, og det bikker kanskje litt i mot et drama inne i boken; selv om dette er ytterst få ganger.

 

Min mening

En suveren bok, som savner sidestykke. Jeg mener selv at dette er en av Karin Fossums beste romaner noen gang og den fanger leseren på en måte som er meget vanskelig, og ikke ofte sett. Viser til typiske sider, og kanskje er et speilbilde av hvordan mange lever, i Norge den dag i dag. Arroganse og tålmodighet ovenfor medmennesker er noe jeg syns beskriver denne boken veldig godt.

 

Språk

Språket i denne boken er veldig lett. Alle ord er i hvert fall for meg heller lette å forstå. Ingen setninger er problematiske å forstå, altså ingen setninger med komplisert mening. En lett, men veldig spennende bok å lese.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil