Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Julen

Julen

Kåseri om julen.

Karakter: 5 (grunnkurs)

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.03.2004
Tema
Jul

Hva er julen egentlig? Er det noen som vet det lenger? ER det noen som tenker på hva julen egentlig dreier seg om, bortsett fra alle hyperkristne fanatikere som strikker raggsokker til julepresanger hele året, så når julen kommer har de tid til å bare tenke på det som de mener julen er - Gud og Jesus. Og det er de jo sykelig opptatt av resten av året også, så for dem er det egentlig ingen forskjell, bortsett fra at de prøver enda mer intenst å skyve sitt budskap over på sine uskyldige medmennesker, som skulle være så uheldig å måtte haste forbi med julepresanger langt opp forbi ørene, for å tilfredstille sine små ufyselige snørrballer som står hjemme og vræler på alt de bare MÅ ha, og så snart alt er flekket opp bryr de seg døyten om det!

 

Og for ikke å snakke om hvor dyrt alt er i julen! Skal vedde på at de setter opp prisene, og siste uken før jul, når alle har kjøpt seg i hel og er blakke som kirkerotter, da er det tilbud over alt, søndagsåpent og gud vet hva mer.

 

Og så er det dette med julepynten da. Nisser i tusenvis, blir hamstret i alle deler av landet, norske flagg blir hengt på juletreet, røde julegardiner blir hengt opp og juleserviset blir røsket frem fra øverste hylle i skapet. Ingen tenker på at det skal se fint ut, det blir bare en grotesk saus av grelle farger, glitter og furutrær.

 

Og hva har julekalenderen for barn på tv handlet om de siste årene?

Jo - nisser, nisser og atter nisser, og jeg greier ikke helt til å få alle juleeffektene i dette landet til å harmonere med den kristne tro, som tross alt er statsreligionen!

 

Være kristen det skal vi, men når julen kommer er det ingen som pynter med engler! Må vi ha glitter og flagg på treet? Må alle få absolutt alt de ønsker seg til jul? Er det mest mulig presanger julen dreier seg om? Nå kunne jeg gått løs på alt mulig annet jeg ikke liker, men jeg skal holde meg til julen.

 

Julen kan man dele inn i to grupper; den kristne med Gud, Jesus og juleevangeliet, eller et midtvintersblot med tilhørende fjøsnisser. Her i Norge har man blandet disse to gruppene i en salig saus og spedd med nasjonalistisk patriotisme fra krigen sine dager, i form av flagg på juletreet.

 

Før jul fikk jeg julestemning av å putte nelliker i appelsiner vi skulle ha på girlanderen på peisen vår. Vi hadde fyr på peisen, og når jeg kjente lukten av nellik, appelsin og kanel følte jeg meg som en forventningsfull liten unge igjen! Det er nemlig det julen handler om, og det har folk flest glemt.

Men så er det vel ikke så lett heller. Helt siden krigen har vi vært vant til å spinke og spare, og fremdeles er tilstandene stakkarslige.

 

Og hva skjer første arbeidsdag etter jul? Alle styrter hysterisk ut i butikkene for å bytte alt folk har strevet med å kjøpe til dem. Det viser nemlig at de ikke setter pris på gavene, for i første omgang er det mange som gir av plikt og skyld og mange som gir ting de selv kunne tenke seg å få. Slikt blir det bare stress og problemer av.

Julen skal være en estetisk opplevelse, og for de som ikke har den største tro på Gud og Jesus; det går an å ha en fin jul for det!

Julen handler om giverglede, forventninger og stemninger, og folk burde stoppe opp og tenke seg litt om før de fortsetter med det samme kavet år etter år!

 

God Jul!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil