Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Oppgaver til "Medea"

Oppgaver til "Medea"

Svar på arbeidsoppgaver til den greske tragedien "Medea".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.03.2004
Tema
Medea


1)

a)  Historien om Medea begynner i Hellas i byen Iolkos i Tessalia ved foten av fjellet Pelion. Jason, sønn av Kong Aison, krevde tronen og for at han skulle få tronen måtte han hente det gyldne skinn. Dette skinnet fantes på øya Kolkis som lå til Svartehavet, og var bevokta av en stort udyr. På Kolkis var det Kong Aietes, faren til Medea, som regjerte. Han lovte Jason skinnet hvis han bestod alle prøvene/utfordringen han ville komme til å få. Medea som ble forelsket i Jason hjalp han med å bestå disse oppgaven han ble gitt. Da Jason hadde skinnet gikk han om bord i skipet og satte kursen hjemover. Om bord hadde han i tillegg med seg Medea og hennes lillebror. Kong Aietes fulgte etter i sitt skip for å få Medea og hennes lillebror til å vende tilbake igjen, men da drepte Medea sin bror og kastet liket, bit for bit, ut på sjøen. Tilbake i Iolkos hadde Pelias, Jasons onkel, drept Kong Aison og regjerte nå selv landet, dette førte til at Jason ikke fikk overta tronen likevell. For å hjelpe sin kjære brukte Medea sine tryllekunstner på Pelias slik at han led en ynkelig død. Dette førte til at de begge måtte flykte, og de rømte til Korint hvor bosatte seg der. I Korint, hvor denne tragedien finner plass, regjerte Kong Kreon. Denne tragedien begynner etter at Jason har sviktet sin kone og de to barna sine for å gifte seg med Kong Kreons datter.


 

b) Denne tragedien ble vist til grekerne slik at de kunne se hva som ikke lønnte seg å gjøre, når det gjaldt å trosse Gudene eller ta hevn. De kunne lære av Medeas og Jasons feil, og på den måten følge Gudenes vilje enda mer enn hva de alt gjorde. De fikk et innblikk i hvordan menneskets blinde lidenskap for hverandre kan føre til hat og død. Meningen med tragediene var å vise tilskuerene menneskets problemer i samfunnet, forholdet mann/kvinne, deres holdninger til innflyttere og alt det andre som var realistisk å ta opp i samfunnet på den tiden.

 

2)

a) Medea er en kvinne med sterke meninger og kraft nok til å gjennomføre det hun vil og mener er riktig. Hun har et sterkt ønske om å få ta hevn på Jason, så sterkt at det overgår hennes kjærlighet til barna. Hun dreper sine egne barn for å få alt som har en del av Jason i seg vekk, og for å slette det kjæreste Jason har. På denne måten dreper hun all forbindelse med Jason. Hun passer godt på at barna kommer opp til Gudene (sin slekt) hvor de begge kommer til å få det bedre. Hun kommer fra øya Kolkis som ligger ved Svartehavet, og ble med Jason til hans hjemland da han var på sin ”mannsprøve” der. Siden hun er en utlending og innflytter blir hun kalt en barbar. Hun har vært en alenemor siden Jason gikk fra henne til fordel for Kong Kreons datter. Hun er i slekt med Gudene og har derfor helt spesielle krefter som kan hjelpe henne å nå langt. Hun blir en selvstendig kvinne som står opp for seg selv og sine meninger. Hun gjør noe som de fleste kvinner ikke ville ha tørt, nemlig å si imot Kongen og andre menn, slik som kvinner i dag gjør. Dette gjør henne til en moderne kvinne i et gammelt samfunn. Hun forut for sin tid og tenker mer som menn gjør. Hun er psykisk ustabil i og med at hun gjør alt som står i hennes makt til å hevne seg på Jason. Det er ikke bare barna hun dreper, men også Kongens datter, Jasons fremtidige brud, og på grunn av sin datters død dør Kong Kreon også. Så alt i alt er hun med på at 4 personer som står Jason nær dør for å ødelegge det kjæreste Jason har. Hun er også veldig vakker blir det sagt av de rundt henne. Hun er den sterkeste av de to, og knekker sammen da Jason går fra henne. Hun har en amme og hovmester i sitt hjem som viser at hun er høyt oppe i samfunnet – høyere enn de andre borgerene i byen, men under kongefamilien.

 

b) Jason er sønn av Kong Aison som regjerte i Iolkos før han ble drept av sin bror. Han gifta seg med Medea, som han traff på øya Kolkis da han var på jakt etter det gylne skinn. Sammen har de 2 barn som bor hos Medea. Da de bosatte seg i Korint stakk Jason av for å gifte seg med Kong Kreons datter. Han er en maktsyk person og bruker Medea for å komme oppover i rekkene. Han er av natur stor og sterk, og gjør for det meste som Medea ber han om. Han påstår at barna er det kjæreste han eier, og at han skal be om at de får bo sammen med han på slottet. Om alt han sier er sant er det opp til hver og en å bestemme. Han bryter sin ed for en ”bedre” kone som er yngre og for mer makt. I og med at han er mann og at menn kunne gjøre ganske som de ville i samfunnet, utnytter han denne goden maksimalt.

 

c) Miljøet rundt dramaet har en ganske høy status. Både Medea og Jason er av kongelig ætt, og i tillegg er Medea i slekt med Gudene. På denne måten er det i de kongeliges samfunn tragedien holder plass. Gudene spiller en stor rolle i deres liv og de gjør hva de kan for å følge deres måte å leve på. Ved å gjøre Gudene tilfreds vil de få en høyere status i samfunnet, og ved døden.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil