Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Sværmere" (K. Hamsun)

"Sværmere" (K. Hamsun)

Bokanmeldelse av Knut Hamsuns "Sværmere".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.03.2004
Tema
Sværmere

Den nye presten er ventet til det lille kystsamfunnet Rosengård i Nordland. Nede ved brygga har bygdas folk samlet seg. Det har gått ord mellom de fattige menneskene at presten skal være en rik mann som ikke teller hver skilling han gir fra seg. Dit kommer også Rolandsen, stedets telegrafist, med knoppet seljekvist i knapphullet og stiv i blikket av brennevin. Prestens medhjelper, Levion, bærer prestefruen i land, og Rolandsen viser presten og fruen veien til prestegården, der hans forlovede, Marie van Loos, er husjomfru. Forholdet mellom Rolandsen og jomfru van Loos er ikke harmonisk, og var heller aldri oppriktig ment fra Rolandsens side. Det var snarere en trassig reaksjon på at den hovmodige Elise Mack, datter av bygdas store mann, avviste hans frieri.

 

Bygdas store mann og velgjører er Mack som bor med sin sønn Fredrik og sin vakre datter Elise. Han eier flere fiskebåter og den innbringende fiskelimsfabrikken på stedet. Rolandsen har i skjul oppfunnet et fiskelim som er bedre og billigere å produsere enn Macks. Nå ønsker han å selge sin oppfinnelse for selv å starte fabrikk, men mangler startkapital. Han vil be presten om et beskjedent lån. Prestens rikdom er imidlertid bare et rykte som har oppstått fordi prestefruen er vant til rikdom og gir inntrykk av at de er velbeslåtte.

 

Et innbrudd hos Mack skaker opp den vesle bygda. for å vise sin rikdom og generøsitet utlover Mack en belønning på det dobbelte av tapet; belønningen skal også tilfalle tyven hvis han melder seg. Ingen melder seg, og sladderen går om at det er Mack som selv har begått innbruddet. Det er ellers store og små hendelser i bygda. Fredrik har kastet sine øyne på klokkerdatteren Olga, og det ryktes at Elise skal gifte seg med kaptein Henriksen på kystbåten, beileren hun har latt vente så lenge. Den strenge presten er ikke fornøyd med sin medhjelper Levion som er så taktløs å frakte en kalveskrott sammen med kisten da han skal gravlegge sin hustru. I stedet er det den enfoldige Enok med sin kroniske øreverk som blir ansatt.

 

Ronaldsen er fortvilet over at presten slett ikke er rik. I desperasjon går spilloppmakeren og oppfinnergeniet til Mack og tilstår tyveriet. Han mister sin stilling og anseelse i bygda, men har nå penger til å søke patent på fiskelimet sitt. Jomfru van Loos reiser fra stedet. Kort tid etter blir det avslørt at Enok er den riktige tyven. Avsløringen kommer svært upassende på Rolandsen som gjemmer seg bort i et fiskevær. Etter en tid blir han funnet og bragt i land. Samtidig er det kommet et telegram som forteller at Rolandsen er blitt rik på sitt fiskelimpatent. Mack ønsker at Rolandsen skal arresteres, men Elise setter seg i mot. Rolandsen tilbyr Mack partnerskap, noe Mack går med på. I et stort selskap på Rosengård bryter Elise forlovelsen med kaptein Henriksen. Hun forlater selskapet sammen med Rolandsen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil