Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Beatles

Beatles

Bokanalyse av Lars Saabye Lars Saabye Christensens bok 'Beatles'.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2000
Tema
Beatles


Oppgave 1:

 

"Beatles" skrevet av Lars Saabye Christensen handler om fire gutter av årgangen 1951 som vokser opp i Oslo fra våren 1965 til høsten 1972. Det hele begynner med de fire guttenes morsomheter med å stjele bilmerker på bilene rundt omkring i Oslo. Det blir grundig forklart at man behøver bare å vri Mercedes-merket tre ganger rundt, og merket er ditt!

 

Gjennom disse syv årene av Osloguttenes liv får vi oppleve mye rart. Kim Karlsen som flyr rundt med to damer (Nina og Cecilie), flipper fullstendig ut i fylla, og havner delvis på kjøret. Det blir liksom aldri noe ut av livet til Kim. Gjennom disse syv årene, er det popgruppa "The Beatles" som holder dem sammen. De har nemlig planer om å starte et eget band som skal hete "The Snafus." Men dette blir det ikke noe av. Alle fire hadde regnet med at de skulle få penger til instrumenter til konfirmasjonen, men det måtte de se lenge etter. Sebastian hadde også hoppet av hele konfirmasjons-kjøret tidlig i boka.

 

Hver gang de fikk en ny "Beatles"-plate var alle samlet for å høre gjennom plata en åtte til ti ganger i løpet av en og samme kveld. Og jeg skal love deg at det ble diskusjoner og leven når det gikk rykter om at "Beatles" skulle oppløses og at Paul McCartney var død.

 

En tredje kvinne i Kim Karlsens liv var Henny, vennen til onkelen hans Hubert. Dette var ikke et forhold som med Cecilie og Nina, men en fryktelig god venn av Kim som også klarte å få Hubert til å tenke klarere og løse opp "knutene" i livet hans. Henny og Hubert flyttet etterhvert til Paris, men dette gikk ikke lenge, da de fant ut at de ikke passet sammen. Hubert flyttet da for seg selv.

 

Etter at Sebastian flyttet ut etter at mora hadde fått en ny type, gikk det fullstendig rett på trynet for Sebastian. Han havna på kjøret, inntil han skulle møte faren i Paris. Faren ventet og ventet, men så aldri noe til sønnen sin Sebastian og måtte derfor reise uten sønnen. Ingen hadde en anelse om hvor Sebastian befant seg, og Kim, Ola og Gunnar jobbet nesten en hel sommer for å tjene penger til å komme til Paris. De letet på kryss og tvers over hele Paris, og skulle til å gi opp da de tilfeldigvis traff på Sebastian som spilte munnspill for å tjene penger til dagens opphold.

 

Han hadde havna skikkelig på kjøret. Det så nesten ut som en tatovering alle de sprøytestikkene han hadde på armen. De fikk dratt ham med hjem etter et rømningsforsøk og avvent ham med denne narkotikaen. Da de alle var samlet igjen og hadde fått noe å gjøre igjen, fikk Ola plutselig brev fra Kirsten i Trondheim om at hun var fire måneder på vei med Ola’s sønn. Ola hadde blitt pappa! Derfor ble de splittet igjen og spredd for alle vinder.

 

Etter mange dårlig forsøk på å få dagene til å gå, endte Kim Karlsen opp på Gaustad Sykehus etter et mentalt sammenbrudd i Oslo’s gater.

 

Oppgave 2:

 

Temaet i boka er enkelt og greit oppvekst. Boka skildrer en generell oppvekst som alle vil kjenne seg igjen i uansett når man har vokst opp, selv om dette har handling i tidsrommet 1965-1972. Det er som sagt en oppvekstsroman, som mange i pubertetsalderen vil kjenne seg igjen i. Lars Saabye Christensen bruker egne erfaringer og minner til å skrive denne boka, men det er som han igjen og igjen poengterer ikke en selvbiograf.

 

Boka vil også fortelle oss hvor lett det er å havne på kjøret med de rette kameratene og venneflokken, og hvor vanskelig det er å komme inn på rett kjøl igjen.

 

Oppgave 3:

 

Kim Karlsen blomsterbudet, med tilnavn som "Paul McCartney", "Karlsen på Taket", "Karlsens lim" osv. er en rappkjefta askeladd som ingen kan målbinde. Kim Karlsen er en som øvrig har en finger med i det meste. Den munnrappe Kim Karlsen er nemlig "jeg- personen" i boka. Han havner til slutt på Gaustad sykehus etter et mentalt sammenbrudd uten at boka gir noen særlig overbevisende forklaring på det.

 

Kim er en som aldri får bestemt seg for hvilken dame han skal satse på, for når den ene forsvinner av en eller annen grunn, og det dukker opp en ny, kommer alltid den forrige plutselig opp igjen og ødelegger det meste. De to jentene som det står mellom er Nina, som smaker epler og som alltid sitter der på fontenene i Gyldenløves gate og Cecilie, med uforståelig fjern bakgrunn fra Bygdøy og en far som heter Alexander den store.

 

Hovedproblemene med disse to jentene, er at Nina flytter til Danmark og senere havner på kjøret rundt omkring i Europa. Hun blir funnet i Afghanistan av faren som jobber på ambassaden. Cecilie flytter til Reykjavik på Island for å studere.

 

Oppgave 4:

 

Hovedpersonens forhold til det andre kjønn var vel noe av det som det ble skrevet mest om i "Beatles." Helt i begynnelsen av boka var ikke jentene av interesse i det hele tatt, men det tok ikke lang tid før det var jenteprat som var prio 1. Kim Karlsen, kjent som bl.a. "Karlson på taket" hadde for å si det pent to damer omtrent på den samme tiden i nesten hele boka. Den ene flyttet til Danmark, og da han ble sammen med den andre, dukket den første plutselig brått opp igjen, og kjærlighets-livet til Kim Karlsen knakk sammen. Slik holdt det på hele boka, helt til Kim ble innlagt på Gaustad Sykehus etter et mentalt sammenbrudd i Oslo. Til og med der møtte både Nina og Cecilie opp. Til slutt ble Nina gravid, med Kim Karlsen!

 

Oppgave 5:

 

Det er en hel liste med historiske begivenheter vi møter i boka "Beatles" av Lars Saabye Christensen. Jeg kan nevne begivenheter som Vietnam-krigen, ungdomsopprør i Paris, Nixon som blir valgt til USA’s president og romskipet "EAGLE" som lander på månen med første amerikaner på månen sommeren 1969. Cuba-krisen i 1962 blir også nevnt i boka.

 

I sammenheng med Vietnam-krigen er det en masse oppstyr i Oslo med demonstrasjoner o.l. som ender opp i slagsmål mellom ungdommen og politiet. Eksempler på plakatene som ble brukt under demonstrasjonene er;

 

"Vietnam for vietnamesere"
"Stans terrorbombingen"
"Fred i Vietnam nå"
"Bomb Hanoi"

 

Oppgave 6:

 

DESSERTGENERASJONEN

 

Ungdommen i 80-åra har blitt kalt dessertgenerasjonen. Ungdommen får sydd puter under armene, heter det. Det er ikke tvil om at norsk ungdom stort sett har det bra. Materielt lider vi ingen nød. Pengebruken forteller tydelig nok om et samfunn med økende velstand. Det vi alle må huske på er at dagens ungdom skal bli morgendagens voksne, og det er dagens ungdom som skal styre Norge videre. Mange påstår at dagens ungdom tilhører "dessertgenerasjonen" og har det mye enklere enn forrige generasjon hadde det.

 

En viktig forskjell man bør tenke på før man beskylder oss for å være "bortskjemte" er at vi får ikke alle den utdannelsen vi kunne ønske oss, og for ikke å snakke om at vi vet ikke om vi i det hele tatt kommer til å få en jobb etter endt utdanning. Foreldregenerasjonen sukker tungt over pengebruken og luksusvanene til ungdommen, mens de selv koser seg med nedbetalte lån og kan boltre seg i nye biler, pelser og andre materielle goder.

 

Forrige og tidligere generasjoner kunne bare velge og vrake blant de jobbene de kunne ønske seg, og spanderte ikke en tanke på at de var heldige som fikk den jobben de ville ha, for ikke å snakke om å få en jobb i det hele tatt. De kunne også etablere seg til en meget rimelig penge. (Hus, bil osv.)

 

I dag kan ikke alle få den utdannelsen de ønsker da de enten ikke kommer inn på skolene, eller at de ikke har økonomi til det. For å etablere seg i dag, må man ut med en masse penger, eller låne penger til forferdelige vilkår, og slite med dette i flere år framover.

 

Oppgave 7:

 

Lars Saabye Christensen er blant Norges mest populære samtidsforfattere, og ble født 21. september 1953. De første årene av forfatterskapet hans ble finansiert gjennom Statens lånekasse for utdanning. Han debuterte i 1976 med diktsamlingen "Historien om Gly", og har siden utgitt flere samlinger; "Kamelen i mitt hjerte" (1978), "Jaktmarker" (1979), "Paraply" (1981) og "steder" (1986). Lars fikk Tarjei Vesaas’ debutpris for "Historien om Gly" som han skrev i 1976.

 

Men det er som romanforfatter han er best og mest kjent. Det gjelder bøker som "Amatøren" (1977), "Billettene" (1980), "Jokeren" (1981) og "Blodets bånd" (1985), alle spennende bøker med thriller-preg. Hans romaner utspiller seg i Oslos ungdomsmiljøer, og "helten" er som oftest en nokså mislykket individualist.

 

"Beatles" (1984) er hans mest kjente bok, og gir en munter- vemodig skildring av gutters oppvekst i 1960-årene. Boka gir et godt innblikk i 1960-årenes Oslo og i en hel generasjons idealer. "Beatles" er blitt oversatt til mange språk, og er solgt i mer enn 100.000 eksemplarer. Oppfølgeren til Christensen’s "Beatles" heter "Bly", men skal etter det jeg har hørt ikke være på lang nær så bra som "Beatles." Boka "Herman" har også blitt filmatisert. Dette skjedde i 1988. Filmen fikk Kritiker-prisen for 1988. Lars Saabye Christensen har også utgitt en bok om grafitti og gjendiktet rockesangeren Jim Morrisons tekster. Han har også skrevet stykker for radio og fjernsyn.

 

De utmerkelsene som Saabye Christensen har fått som ikke er nevnt ovenfor er Riverton-prisen og Cappelen-prisen.

 

Oppgave 8:

 

"Beatles" er en lettlest og meget interessant bok som drev meg framover i boka som et ekspresstog. Når man først har begynt på denne boka til Lars Saabye Christensen, er det vanskelig å legge den fra seg igjen før man er ferdig med alle 538 sidene. Boka er etter min mening velskrevet og jeg forstår inderlig godt at den er solgt i mer enn 100.000 eksemplarer og oversatt til flere språk! Det eneste som jeg vil pirke på er at slutten er ikke helt bra. Det at hovedpersonen, Kim Karlsen, havnet på Gaustad Sykehus etter et mentalt sammenbrudd, får leseren ikke en overbevisende forklaring på, og det er dårlig!

 

Copyright: (C) 1994 Ken-Arild Kristiansen

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil