Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Skyskraperengler" (T. Nilsen)

"Skyskraperengler" (T. Nilsen)

Bokanalyse av "Skyskraperengler" av Tove Nilsen.

Karakter: 6 (10. klasse)

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.03.2004


Romanen ”Skyskraperengler” kom for første gang ut i 1982. Den er skrevet av Tove Nilsen. Boka regnes som Tove Nilsens store gjennombrudd, og er solgt i mer enn 100 000 eksemplarer. Tove Nilsen ble i 1983 tildelt Språklig samlings litteraturpris.

 

Boka er en såkalt oppvekstroman. Dette er en sjanger som var veldig populær på 80-tallet. En annen kjent bok innen denne sjangeren er ”Beatles” fra 1984 av Lars Saabye Christensen. Denne sjangeren legger vekt på personlig utvikling hos karakterene, og hvordan miljøet rundt påvirker dem.

 

”Skyskraperengler” handler om Tove og hennes to venninner, Siri og Rita, og deres oppvekst i en av Oslos første drabantbyer. Drabantbyen heter Bøler og tidspunktet for boka er lagt til 1950- tallet. Der flyttet jentene og deres familier inn i en av høyblokkene da denne var bygd. I blokka har alle slags mennesker flyttet inn, barn og voksne. Nederst i blokka bor de med dårligst råd, øverst de med best råd.


 

De tre jentene lurer alle på hva som skjer med kroppen i puberteten. De vet en del, men lurer på mye. Derfor prater de mye om det, og dette opptar også en stor del av boka. De tre jentene går ofte inn i skogen bak kirken og forteller hverandre oppdiktede sexhistorier. En annen sentral person i boka er også opptatt ting som har med dette emnet å gjøre, nemlig Goggen. Han liker å klå å jenter, noe jentene ikke liker. Kameraten Silda er også opptatt av dette temaet, men i ikke like mye.

 

Litt inn i boka blir Urmaker ”Migen” Myhrdahl introdusert. Han er en stille og rolig, men mystisk person. ”Migen” har alltid med seg en dokumentmappe som han bærer under armen. Hver kveld står ”Migen” å på verandaen sin i tolvte og ser utover. En dag mens jentene hopper hoppetau uten for blokka begår ”Migen” selvmord, han kaster seg i døden. Senere i boka får man servert rykter om ”Migens” såkalte hemmelige liv som transvestitt. Videre ut i boka følger mobbing og krangling.

 

Hovedperson(er):

- Tove: elleve år og hennes jevnaldrende venninner Rita og Siri. Tove oppleves som en ganske usikker og søkende person og hun prøver ofte å utgi seg for å være tøffere enn hun egentlig er. Hun er en person som følger ”saueflokken” selv om hun egentlig ikke vil. Hun er en person som blir med på det meste.

 

- Siri: elleve år, bestevenn med Tove. Siri er litt sjenert og ”pysete”. Hun blir mobbet av de andre i ”gjengen” fordi hun ikke like tøff som Tove utgir seg for å være. Siri må ta mye ansvar hjemme fordi far drikker (hele natta Kristiansen) og mor er syk.

 

- Rita: elleve år hun òg. Venninne med Siri og Tove. Hun opptrer sjefete og dominerende. Tove og Siri er litt redd for at Rita ikke skal like det de gjør, f.eks. lesingen av de litt dramatiske og erotiske klosterbrevene til Tove.

 

Bipersoner:

- Goggen: tolv år og veldig tøff. Han bruker det meste av tiden sin til å klå på jentene og være ”tøff”/plage andre. På denne måten oppnår han status hos kameratene. Han er et offer for farens dårlige behandling av seg (Goggen) og moren. Goggen er i motsetning til andre, verst når han ikke er sammen med kameratene.

 

- Silda: Vi får ikke vite alderen hans, men han er nok sannsynligvis 11 eller 12 år. Hans ordentlige navn er Per Erik. Familien hans bor i en kommunal leilighet i første etasje. Silda er, som det blir sagt i boka, et lite bøllefrø. Han er en litt mindre brutal utgave av Goggen.

 

- ”Migen”/Markus Myhrdahl: Ingen kjenner han ordentlig. Han er urmaker og går med dokumentmappe under armen. Alle lurer på hva han har i den. Hver kveld står han på verandaen sin i tolvte, helt alene og ser utover. Leiligheten hans er alltid stille. Når ”Migen” tar selvmord, blir det funnet ut at dokumentmappen inneholdt hekleutstyr og bilder av småbarn.

 

- Mai-Liss: elleve år, passer ikke inn i venneflokken. Hun er bortskjemt og prøver og kjøpe seg venner med godterier og andre ting. Moren til Mai-Liss er misfornøyd med livet.

 

Resten av personene boka forteller om er enten foreldre, venner av foreldrene, naboer eller folk i nabolaget. Eksempler på disse kan være Herr og Fru Kristiansen, Herr og Fru Dahl osv.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil