Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tegneseriene Donald Duck og Pondus

Tegneseriene Donald Duck og Pondus

Et originalt særemne om hverdagslige problem i Donald og Pondus.

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.03.2004
Tema
Tegneserie

Forord

 

Alle barn over hele verden, vet hva tegneserier er for noe. Det stemmer også med meg, siden jeg var liten har jeg lest tegneserier, og da spesielt Donald Duck. Med årene vart lesingen av Donald sakte men sikkert trappet ned, men lesingen er der fortsatt ved venterom hos tannlegen, på bussen og ved søvnløse netter.

 

Etter mye om og men å skifting mellom temaer, så kom jeg fram til et uvanlig særemne tema: Donald Duck, og hans by oppfattelse på omverden. Men siden Donald Duck tegneserien ikke er norsk, ble jeg nødt til å ta med også en norsk tegneserie. Valget falt da på Pondus av Frode Øverli. Isteden for å lese og analysers store tykke bøker, har jeg nå jobbet med et svært morsomt tema. Etter all lesingen av Donald Duck og Pondus nå, så har jeg tatt et skritt tilbake til barndommen. Jeg håper du som leser av dette særemnet sitter i en god stol, og selv minnes barndommen.

 

 

Innledning

 

Donald Duck

I et brev som sendes til alle som skal tegne for Disneys tegneserier står det: ”alle våre serier unngår alt som kan irritere offentligheten. Ingen voldshandlinger, ikke sex, ingen simple foretningstriks, verken av raser, kjønn, sosiale forskjeller, eller kroppslige lyter. Unngå vin og øl, bruk sodavann og limonade og unngå tobakk…”

 

Poenget med dette er som vi alle vet at Donald Duck blir lest av foreldre til sine unger, og de skal kunne lese Donald bladet til dem, uten av det plutselig skal stå noe som er uakseptabelt. På 50-tallet stod det i en reklame for Donald Duck: ”man kan trygt gi et barn et Disney hefte uten å ha lest det selv”.

 

I løpet av denne oppgaven skal jeg av Donald Duck at alt som er av seksuelle handlinger i Donald Duck er fjernet, og at alt de ikke skal ha med, faktisk er der i det skjulte.

 

Pondus

Pondus tegnes bare av en person, det er Frode Øverli.

Øverli har to typer dager, den ene er skrivedager, den andre er tegnedager. Hans tegning begynner alltid med skriving. Først skriver han hele manuset, det hender seg dette kan ta noen dager. Ved skrivingen lar han figurene få sitt eget liv, for at de ulike situasjonene han tegner de i skal bli lettere. Når Manuset er ferdig, setter han seg ned for å bearbeide stoffet.

I min Pondus oppgave, skal jeg finne ut hvordan det er med språket der, om det er noe vold/rasisme, hvordan kvinnediskrimineringen er, og hvordan sexen er. Til slutt i min oppgave, skal jeg sammenligne disse to tegneseriene.

 

 

Om Walt Disney og Donald Duck

 

I 1901 ble det i Chicago født en liten gutt som ble døpt Walter Elias Disney. I en alder av fire, flyttet han og hans familie til en bondegård. Det var her Disney lærte seg å tegne. Det hele begynte med at han tegnet dyrene som var på bondegården. Lite viste han da, at det var nettopp tegninger av dyr som kan kom til å slå igjennom med noen tiår senere. I begynnelsen av 1930 årene reiste Disney i en alder av 30 til Hollywood for å søke arbeid. Først søkte han hos de store filmskaperne, og var villig til å jobbe som hva som helst, så lenge det hadde med film å gjøre. Men filmskaperne møtte han med null respons, og viste han døra.

 

Omsider greide han til slutt å låne nok penger til å starte med å lage sine egne tegnefilmer. Det var ikke noe suksess, bortsett fra en liten figur som nesten gav Disney et gjennombrudd. Det var den artige lille kaninen Oswald. Men denne ideen ble stjålet, og Disney var nok en gang blakk. Men Disney gav ikke opp så lett. Disney bestemte seg for å ta utgangs punkt i en liten mus som han hadde boende i en skuffe under sin første jobb. Det var også denne musen som var grunnen av han fikk sparken fra denne jobben. Han prøvde å tegne denne musen så godt han kunne huske den, og døpte den Mikke mus. Det var Mikke mus som ble Disneys første publikumsfavoritt. Disney satset alt han hadde og enda mer til, for at denne musen skulle få stemme. Alle menneskene i rundt Disney var sikker på at han nå var blitt gal. Hvem i alle verden ville vell betale for å se idiotiske dyr snakke?. Men det skulle vise seg at de tok grundig feil. Disney sine lydfilmer vekket stor oppsikt hos publikum.

 

Endelig var tiden for Disney her. Han hadde nå greid å sikre seg økonomisk. Men en liten mus, var ikke nok til sine tegnefilmer, han trengte flere figurer. Han tegnet fram en kvinnelig venninne til Mikke mus, som ble døpt Minni mus. Ikke lenge etterpå kom også Klara ku, Klaus Knegg og skurken svarte Petter. Men enda var det noe viktig som manglet. De alle manglet enda en personlighet. Disney kunne ikke komme på hva han skulle gjøre, og det hele endte med at Disney grublet på seg et nervesammenbrudd.

 

En formiddag når Disney satt og hørte på radioen, hørte han noe som fikk han til å spisse opp ørene. Det han hørte var en dyreimitator som lagde en merkelig stemme som hørte ut som en krysning mellom en sint sau og en forkjølet and. Disney vart så begeistret av denne stemmen, at han med en gang ringte opp radiostasjonen, for å høre hvem som hadde denne utrolige stemmen. Etter mye om og men, greide han å overbevise sentraldamen om at han ikke var fullstendig gal, og fikk telefonnummeret til denne mannen. Denne personen var Clarence Nash. Disney ringte han med en eneste gang, og ville ansette han. Men, Disney hadde glemt en viktig ting. Han hadde ingen figur som ville passe til stemmen til Nash. Så det hele ble bare til at Nash gikk rundt i rundt hos Disney uten at han hadde noe spesielt å gjøre. Etter et års tid, begynte Disney å tenke, Disney grublet, å grublet over hvordan han skulle få bruke Nashs spesielle stemme. Til slutt kalte Disney inn til et krise møte, åre var nå 1932. Selv om dette møte ble holdt på fredag den 13, skulle det vise seg at dette slett ikke vart en ulykkesdag. På dette møte var Disney og alle hans medarbeidere, de satte seg ned å hørte på Nash stemme, mens de tegnet etter beste emne. Etter et døgn med tegning, hadde de kommet fram til at figuren måtte bli til en fugl, og gjerne en and, siden Nash hadde en slaks kakling i sin stemme. Det første Disney prøvde å tegne, var en ande jente, men Disney kom fort fram til at Nash sine kaklelyder passet bedre til en han and. Han tegnet en han and men svømmeføtter, siden ender liker vann. Det var i den forbindelsen at han kom til å tenke på den berømte matrosdressen Donald Duck har. Så etter et døgn med konstant tegning å prøving, ble vår alle onkel Donald født.

 

I motsetning til hvordan Mikke mus var, tegnet han Donald som en figur som var hissig, lat og lang sur. Det som var meningen med Donald, var at han bare skulle brukes til morsomme innslag i Mikke mus seriene. Men dette måte forandres på, siden Donald Duck ble den mest populære figuren verden hadde sett. Donald gjorde sin debut i filmen ”the wise little Hen” (den kloke lille høna) i 1934. Men enda hadde ikke Donald fått noe navn, og gikk bare under navnet ”Anda”, og det eneste han hadde var en liten birolle. Hans eneste rolle i denne filmen var å finne på unnskyldninger når noen spurte han om å hjelpe til med noe. Hans eneste replikk var: ”Jobbe? Hvem? Jeg? Nei! Jeg har vondt i magen jeg”.

 

Donalds merkelige utseende, var stikk i strid med alle fuglebøker, med omvendt storkenebb, svane hals, rundt mage, fingrer av vingefjær og svømmeføtter med tre tær. Med tiden, så dukket Donald Duck opp i små striper i avisen. Etter en da en stund, kom det en ny figur, som ble oppfunnet på samme måte som Donald. Det var en av medarbeiderne til Disney som humret på en svært spesiell måte, dermed ble figuren Langbein tegnet.

 

Donald Ducks popularitet vokste stadig og denne ”Anda” ble mer om mer etterspurt av publikum. Disney bestemte seg for å legge mye mer vekt på Donald Duck i serien sin. Donald hadde ikke noen familie i rundt seg, så Disney begynte å tegne en liten verden rundt Donald og ikke lenge etter ble Andeby grunnlagt.

 

I en utgave av Donald Duck i 1938, får Donald et brev i fra en fetter, om at han må passe på tre av hans nevøer fordi deres far var blitt for syk. I brevet ble disse ungen skildret som engleunger, noe Donald ikke helt finner ut å være enig i. Uansett så var disse ungene kommet for å bli, samtidig med de kom også Donalds kommende kjæreste Dolly Duck. I løpet av 1940 årene økte Andebys befolkning betydelig, med innbyggere som: Bestemor Duck, Guffen, Fetter Klodrik, Fetter Anton, Petter smart, Onkel Skrue, og B-gjengen.

 

Året 1966, døde Walt Elias Disney, men verden Disney skapte, vokser stadig den dag i dag.

 

 

TEMA 1) Hvilket språk er det i Donald Duck, Hvilket budskap er det?

 

Språket i Donald Duck, er et lett språk, som alle forstår. Det skal være fullt mulig å gi et Donald Blad til barn, uten å ha lest det selv. Donald Duck har kapret lesegrupper i alle slags aldersgrupper. Walt Disney har med Donald skapt en fantasiverden, som er fint å lese om for å stenge ute hverdagen en stund. Walt Disney. Å vise oss at man skal vise respekt ovenfor andre mennesker, at konflikter skal løses uten vold, at man skal være snille med sine barn og gi dem en god oppdragelse. Donald duck prøver så godt han kan å være snill mot sine nevøer, prøver å gi dem en best mulig oppdragelse. Men, guttene er som gutter flest, de må finne ut av ting ved feiling og prøving. Det følger ikke med brusanvisning til livet. Prøving og feiling må til for å lære. Donald har ikke så mye penger, han har fire munner å mette, han tror han kan bli lykkelig om man har mye penger. Men da kan vi se på onkel Skrue, som har penger så det holder. Men han er ikke bestandig lykkelig. Andeby er som vår egen verden, med ulike hverdags problemer og hendelser. Men siden Donald Duck også er beregnet på barn, er Andeby samfunnet et trygt og godt samfunn å bo i, hvor alle tar vare og bryr seg om hverandre.

 

 

TEMA 2) Vold/rasisme i Donald Duck

 

I det skjulte, er det et par elementer som kan minne om rasisme i Donald Duck. I Andeby bor det ingen mørke raser. En gang, har jeg lest om at en mørkhudet kom til Andeby. Han het Torsdag, og ble sendt som pakkepost til Mikke mus, av sin bror Fredag. Torsdag var blitt sendt til Andeby for å lære mer om sivilisasjon. Med Torsdag i byen, ble det bare bråk. Først og fremst spiste Torsdag opp Mikke sin gullfisk. Torsdag stikker senere ned til byen, og går til angrep på en dørvakt ved et hotell. Han bryter seg inn i hotellet, der inne ser han ei dame i pels, Torsdag kaster så sitt spyd etter henne, for han tror hun er et dyr. Etter at Torsdag har gjort mye ugang i byen, blir han arrestert og sendt bort på ryggen på en elefant. Det er godt kjent at alle som kommer til Andeby, kommer dit for å lage bråk. Alle som er kjent for å lage bråk i Andeby, holder til utenfor bygrensen. Magica fra Tryll bor på et stort svart fjell like utenfor Andeby, i skogen utenfor bor Storeulv. En annen plass hvor vi finner skurker er nede ved havnen, men denne havnen er også like uten selve by grensen. Som det beste eksemplet, så finner vi en tønne like utenfor grensen, hvor B-gjengen bor. De er hele tiden på jakt etter å tømme onkel Skrues pengebinge. Onkel Skrues pengebinge er et symbol på kosms i Andeby, når B-gjengen går til angrep på den, er det selve opprettholdelsen av kaos som trues på det sterkeste.

 

En ting er at det ikke finnes noen negrer som bor i Andeby, men heller ikke i resten av Andeby verden finnes det siviliserte negrer. Negrer blir i Andeby sett på som en trussel mot ro og orden. Som et godt eksempel, vil jeg vise til når onkel Donald og guttene drar på frimerkejakt for onkel Skrue i Corombia i 1972. De indianerne vi møtes her, vil kun ofre Donald og guttene for sine guder. Et annet godt eksempel er i 1963 når Donald blir sendt for å sivilisere indianerne i Amazonas-jungelen i historien ”Onkel Skrue på Musejakt”. Onkel Donald er sendt dit for å lære indianerne å drive jordbruk, noe de nekter. De vil kun spille tromme og lage sjokoladepudding. Det blir godt gjort klart at det ikke er at Donald ikke klarer å lære bort noe, men at de har for lite intelligens. Det er også andre typer utlendinger i Donald Duck. Vi har latinamerikanere som er rimelig late. Og arabere som bare er røvere. Alle utlendingene som er i Andeby, er alle beskrevet på en negativ måte. Så om vi skal høre på hva Donald Duck serien sier om innvandrere, så er de noen late bråkmakere hele gjengen.

 

Vold i Donald Duck

Som alle andre tegneserier, så er det også en del vold i Donald Duck. Figurene sloss, springer gjennom vegger, uten at de tar noen vesentlig skade av det. I Donald Pocket 211, er Donald Duck ute og går i snøstorm. Imot han kommer det en hestevogn som er uten kotroll. Donald rekker ikke å komme seg av veien i tide, så hesten feier han utenfor veien, hvor han ruller ned en skråning, å lander på en elv, hvor han slår hull i isen med hodet sitt å ramler i vannet. Hestesjåføren får stoppet hesten og spør Donald om det går bra. Donald svarer ”frisk som en fisk”. Denne historien, kommer jeg tilbake til i temaet om sex.

 

Det er sjeldent å få se at det brukes våpen i Donald Duck men når Mikke Mus er ute å jakter på skurker, ser man ofte at skurkene har en pistol eller to. Selv om det skytes mye i Donald, er det aldri noen som blir truffet. Om B-gjengen angriper onkel skrue, bommer de på han, eller treffer flosshatten hans. I nyere Donald blader, kan vi få oppleve at Donald blir truffet av en bil. Men da aldri så hardt at det blir sår av det. Bilen treffer da på samme plass som alltid, nemeli i baken hans. At de aldri får sår, har med at Disney ikke kan bruke blod, noe som kan føre til negativ respons fra leserne. Så blod får man aldri se. Litteratur forskeren Jon Gisle mener i sin bok Donalismen fra 1973 at dette kan det være to grunner til ”Enten har Disney-figurene unormalt tykk hud, som elefanter, ellers så er blodet deres helt gjennomsiktig”.

 

 

TEMA 3) Kvinnediskriminering i Donald Duck.

 

Nesten alle kvinnene i Andeby, er så å si helt like. I et Donald blad fra 1950 årene, står det at Dollys oppgave i serien, er at hun mest bare skal handle klær, og komme for sendt til alle møtene med Donald. Kvinnenes oppgave i Andeby, er at de skal være pene for alle han-figurene. For å vise til et eksempel, vil jeg bruke Dolly, som er den mest kjente kvinnelige figuren i Andeby. Veldig ofte er Dolly i situasjoner hvor det gjelder å være så pen som mulig, å at Donald og fetter Anton kjemper mot hverandre om Dollys nærvær. I Andeby holdes årlig en stor strandfest (”strandfinnernes”). På denne dagen, samles alle damene i Andeby på stranden med store matkurver, så skal mennene springe rundt på stranden for å finne den vakreste gaven til sin kjære. Dette bare for at mannen skal få lov til å spise samens med henne, også i denne hendelsen som mange andre, er Dolly en premie for mennene. I Donald bladet nr. 12 fra 1964 arrangeres det en stor skjønnhetskonkurranse, som selvklart Dolly vinner, skjønnhetskonkurranser, er de eneste konkurransene Dolly deltar i. I samme nummer, arrangeres det et billøp, som selv sakt bare er for mennene, vinneren av denne billøp konkurransen, får æren av å gi vinneren i skjønnhetskonkurransen et kyss på kinnet. Dette er ikke bare en stor ære, men også en stor vågal risiko, i forhold til de seksuelle reglene.

 

I Donald nr.18 fra 1962, tror jeg det mest ekstrem eksemplet. I dette bladet er det en fortelling om ”nistekurvfesten”. I denne festen er det Dolly og hennes klubb ”strikke og snakkeklubben” som står bak. Kvinnene i denne klubben og mennene deres, drar på tur på landet. Som alltid så har også her kvinnene med sin egen nistekurv. På denne festen skal mennene kjøpe nistekurven av kvinnene, og den som byr høyest, får anledning av å spise samens med den vakreste kvinnen. Det er kanskje unødvendig å nevne at dette Dolly. Dette kan fort minne om noe som ikke skal forekomme i Andeby, nemmelig prostitusjon. Her framstilles ikke bare som deilig, men også dum, Dolly sitt hode blir ikke brukt til annet enn å bære sine fjollete hatter på.

 

En annen vesentlig ting Dolly mangler, er teknisk innsikt. I blad nr. 14 fra 1956 tar Donald med Dolly på biltur, og så heldig som Donald er, så punkterer de. Dolly forstår ikke hva som er galt, og Donald må etter beste evne forklare at bilen ikke kan kjøre om ikke alle hjulene er like store. Donald går i vei til nærmeste bensinstasjon, for å få låne en jekk, men når Donald kommer til bake, sier Dolly at han ikke trenger noen jekk, for hjulene er nå like store. Når Donald kommer nærmere bilen, ser han at Dolly har punktert de tre andre hjulene.

 

Den sterkeste kontrasten av Dolly, er bestemor Duck. Hun bor på landet, og driver sin egen bondegård. Bestemor Duck representerer de svunne tider, da samfunnet bygde mer på jordbruk og da også kvinnene var arbeidere. Hun og Onkel Skrue, er de som representerer opprinnelsen til familien Duck. Også her i Andeby finnes det så klart et sterkt unntak. Andeby har også en kvinne som er veldig ulik de andre. Ei som er aktiv, målbevist og vakker. Denne kvinnen er ei ond heks som heter Magic fra Tryll. Hun er konstant på jakt etter onkel Skrues lykketiøring, en tiøring som er den aller første onkel Skrue tjente. I denne tiøringen bor det fantastiske krefter, den er grunnen til at onkel Skrue greier å holde seg så rik som han er. Andebys kvinnesyn har ikke forandret seg mye med tiden. Det beste eksemplet i nyere tid, befinner seg i Donald Duck Pocket nr. 211 fra 1998.

 

I denne Pocketen har vi en historie som heter ”Donald Duck og vredens Druer”. Her skjer handlingen i romertiden, og Donald er hjemme og besøker en senator. Slik som mange andre ganger, får han sparken fra sin nåværende jobb, og bestemmer seg for å reise til Roma. Etter en del handling, befinner Donald seg hjemme til en mann. Denne mannen har en datter, som Donald faller for, dette er Dolly. Alt som står at er Dollys oppgave i denne historien, er at hun skal først lage mat for sin far, for så å bli kapret av Donald, det er det.

 

Sammendrag av Kvinnediskriminering i Donald Duck

Kvinnediskriminering i Donald Duck er ikke å komme foruten. Kvinnene er passive kvinner som bare går hjemme og passer på huset. De pynter seg for å vise seg for mennene, og lager mat for dem. Man kan noen få ganger se kvinnene i jobber, da er det som en sekretær (for en mann) eller som kassadame i en butikk, å da helst en klessbutikk. Andeby har et unntak med heksen Magica fra Tryll, men hun er framstilt som en ond kvinne som ingen mann vil ha, om hun ikke har fortryllet dem.

 

 

TEMA 4) Sex i Donald Duck

 

I reglene for å tegne Donald Duck, står det at tegning av sex er uaktuelt. Vi får heller ikke se noe til at figurene får barn i Andeby, ungene er der bare fra før av. I gamle Donald Duck blader, var det ingen som hadde unger, det var bare niser og nevøer. Alle barna må jo ha en plass de kommer fram, men fra hvor er ubevist. I Andeby bor ingen av det motsatte kjønn i samme hus, det er en måte å ta bort all tenkingen om sex på. En onkel har bare nevøer som bor til seg. En tante har bare niser. Men, et unntak er det også her, det er på gården til bestemor Duck, hvor hun og Guffen bor i lag. Men Bestemor Duck er for gammel til at vi tenker at hun er seksuell aktiv, og Guffen er for lat.

 

I boken ”Donald Duck- 365 historier fra 1936- 1945” fant jeg et godt eksempel på side 67. Der er en historie hvor Donald kjøper misteltein for 50 kroner, som på den tiden er mye penger. Donald henger opp alle rundt om i huset hjemme, og venter på at Dolly skal komme på besøk. Donald greier på et vis å ramle gjennom vinduet, og må bandasjeres over alt. Når Dolly kommer på besøk, kan ikke Donald gjøre noe, mens Ole, Dole og Doffen kysser Dolly etter tur. Slik så kraftig blir en uskyldig kjærlighet, når alt av seksualitet blir rensket bort. Fordi om alt av selve tegning av sex er utelukket, er det mange ganger det blir vist et godt hint om hva som kommer til å skje. Nå vil jeg nevne det eksemplet jeg skrev om tidligere i denne oppgaven. Altså Donald pocket 211. I historien ”Donald Duck og Vredens Druer”. Helt til slutt i denne historien, når alle skurker er overvunnet og Donald har kapret Dolly, sier Donald ”Og nå får dere unnskylde oss, men vi skal på bryllupreise…”. Vi alle vet hva en bryllup reise innebærer, og hva som kommer til å skje der. På Walt Disney sin tid, var å skrive nå slikt fullstendig utelukket, jeg vedder på at Disney har snudd seg i graven, har han vist om det.

 

Sammendrag av sex i Donald Duck.

Alle tydninger til at det kan foregå sex i Andeby, er helt borte. Med i nyere tid, har Donald Duck tegnerne slakket litt opp på denne sexregelen. Om det er noe som tyder på at to figurer har et seksuelt forhold i Andeby, er det to personer som bor i lag, og de er godt gift. Men små barn forstår ikke hva det å reise på bryllup innebærer, så det er ingen fare ved å gi et barn et Donald Duck blad den dag i dag.

 

 

 

Konklusjon av Donald Duck

 

Donald Duck ble en suksess fra første stund, å suksessen er her den dag i dag å. Å lese et Donald Duck blad er morsomt, lettvindt, å bra for å koble ut alt stresset i hverdagen. Alle de temaene jeg har tatt opp i min oppgave, er der, men er for godt lukket bort for at et lite barn skal forstå det.

 

Min jobbing med Donald Duck har vært svært morsomt. Donald Duck er med tiden blitt oversatt til utallige mange språk, jeg trur det er fåtallet av barn rundt om i verden som ikke har hørt om Donald Duck og hans venner i Andeby. Donald Duck en tegneserie som garantert er kommet for å bli.

 

 

Om Frode Øverli, Pondus skaperen

<bilde>
Frode Øverli ble født 15. August 1968 i Bergen. Han er fortiden skilt, men har tre barn.

 

Allerede i 1982 mens han enda gikk som elev ved Laksevåg Gymnas i Bergen begynnte han å prøve seg som tegner. Han begynte da å sende inn tegninger til Fantomet bladet, men det kom ingen presentasjon av Øverli i Fantomet bladet før i Fantomet blad 13/14 i 1986. Det var det samme åre han også prøvde seg som tegner for det ny oppstartet bladet Pyton. I pyton tegnet han både The deep shit Junkies, Birger-Egil og mye annet humor. Men hans karriere som Pyton tegner var ikke noe som var kommet for å bli, siden bladet ble nedlagt i 1996. Det var først i 1996 Øveri begynte å tenke på å gjøre sin egen karriere.

 

Pondus blir til

Øverli hadde for en tid tilbake allerede begynt å tegne sin egen serie. Denne serien ble hetende A-laget og var grunnen til selve fødselen av Pondus. Selve problemet i denne serien, var at den kun omhandlet fotball og ble ikke utgitt. En tid senere var en ny tegneserie et faktum. Den skulle også omhandel fotball, men ikke til den grad som A-laget gjorde. Denne tegneserien fikk navnet Pondus. I denne serien, ble det lagt mer vekt på familien og vennene til hovedpersonene. I 1966 fikk denne serien en plass i humor bladet Ernie. Med tiden er Pondus tegneserien blitt en suksess, og den selger mot hundre tusen eksemplarer hver måned. Øverli har i dag en fast spalte i Dagbladet, men ellers tegner han for fullt Pondus. En viktig merkning, er at Frode Øverli har fått tildelt Sproing prisen for Pondus, som er Norsk Tegneserieforums høyeste utmerkelse, som årlig deles ut til beste norske og utenlandske tegneserier.

 

 

Figurene i Pondus

Hovedpersonene:

 

Patrick

<bilde>
Er hovedpersonen i serien, han blir kalt pondus, men det kommer fram i et blad at hans egentlige blad er Patric. Pondus er i 40-åren, og jobber som bussjåfør og er en dagdrømmer. Som oftest kjører han på gamle damer som ikke har høreapparat i orden, og mange små skrikeunger. Disse passasjerene, har mage ganger ført til at Pondus nesten dør. Pondus er gift med en sykepleier med navn Beate, som han har to unger med. Pondus er så gal etter fotball, at på selveste bryllupet sitt, hadde han på seg fotball sko.

 

Beate

<bilde>
Beate er Pondus sin kone, hun jobber som sykepleier og er klok på både godt og vondt. Beate og Pondus har barna Påsan og sneipen, som er 1 og 14 år. Beate er den eneste i familien som kan å vaske klær. Etter at hun og Pondus fikk Sneipen, har Beate hatt permisjon fra jobben, men denne går hun tilbake til i senere tid. Av venninner har hun Selma, som er sammen med Harold, og en del personer som ikke er navn gitte.

 

Bjarne

<bilde>
Bjarne er Familiens elskede hund som regelmessig blir barbert av Påsan. Han er ikke en videre pen hund, og er ofte blitt kastet ned fra fjell klipper, eller satt på en buss for at Påsan skal slippe å gå tur med han. Ellers liker Bjarne å ligge og slikke seg selv å ligge og bite i halen sin.

 

Påsan

<bilde>
Er sønn av Beate og Pondus. Påsan er fjorten år og har en mindre søster som heter Sneipen. Hans bestevenn blir kalt Kjakan, men heter egentlig Kjell-Kristian. Påsans inntresser er fotball og jenter.

 

Sneipen

<bilde>
Sneipen er datter av Pondus og Beate og er rundt 1 år. Hun ligger mye i sengen, og om kvelden grubler hun på hvorfor hun fikk akkurat Pondus som sin far. Om dagene går hun i Soppen barnehage hvor Kari er hennes barnehage passer. Sneipen liker å tegne og å ligge og leke.

 

Else

<bilde>
Er gift med en kortvokst dverg med navn Günther. Else er tre ganger så stor som sin mann. Else har også en sønn med navn Jokke. Else er i slutten av 60åra og er kjent for å være seriens feteste person. Hun har briller, grått hår og går alltid i morgenkåpe.

 

Günther

<bilde>
Günther er mannen til Else, og han kan ikke å utale bokstaven –S. Elses sønn Jokke, har aldri vært særlig begeistret for denne tyske lille dvergen. Som regel sover Günther i vasken å elsker å krangle med sin kone Else.

 

Joacim Jacobsen

<bilde>
Joacim Jacobsen går under kallenavnet Jokke, han er 35 år og bor hjemme med sin mor Else og den tyske stefaren Günther. Else og Günter går ofte Jokke på nervene og han vurderer ofte å flytte hjemmefra. Jokkes far var lenge ukjent, men kommer frem i album nummer 5 ”jakten på Jokkes pappa”. Faren er en tidligere bankraner men starter nå opp en platebutikk med sin sønn, Jokke. Jokke interesserer seg for damer, fotball og øl.

 

Kjell Kristian

<bilde>
Blir ofte kalt Kjakan, og er bestekamerat med Påsan. Han går som oftest med lue og er sett en del med skjerf. Han er fjorten år, og ren i fjeset. Men som oftest når noe skal til å skje, dukker det opp en stor kvise, og det er mange ulike varianter Kjakan og Påsan får fjernet den på. Kjakan og Påsan gjør mye jævelskap, noe som ofte går utover naboens ruter. Ellers er også Kjakan veldig opptatt av fotball.

 

 

Hvilket budskap og språk er det i Pondus?

 

Pondus er en bussjåfør som dagdrømmer, han er glad i fotball og spiller old boys fotball. Spørsmålet om Pondus serien gir et budskap var vanskelig for meg å finne til å begynne med, det virket som det ikke var noen mening med serien i det hele tatt. Men det jeg kom fram til at serien er, er at den skildrer hvordan det er å være en norsk gift mann med barn. Jeg vet Øverli også er glad i fotball, så det hele kan egentlig virke som om det er en selv biografi. Selve språket i Pondus er morsomt skrevet. Selve morsomheten er lagt til egenskapene figurene har. Men om man vet noe om serien, om hvordan personene er, blir selve lesingen en del morsommere. Man bør for eksempel vite at Jokke prøver alltid å sjekke opp damer, men at han bare ender opp med kvinner som har hår overalt. Hvis man søker å søker, etter en dypere mening med Pondus, så må det være hvordan livet til en bussjåfør er, hvordan det er muligheter for at det kan bygge seg opp med morsomme og tragiske historier.

 

 

Vold/Rasisme i Pondus.

 

Pondus er et tegneserieblad som ikke er egnet på små barn, derfor er ikke temaet særlig utelukket i Pondus. Nå særlig til rasisme har jeg ikke møtt på i Pondus. Vi har tyske Günther, som er en fast beboer i Pondus sin verden.

 

Det som sies at hovedgrunnene til at Pondus er så populær, er språket det er der og at du kjenner deg godt igjen i historiene. Pondus er i motsetning til Donald Duck, ikke et blad for små unger. Pondus preges mye av øl, sex og vold. Siden serien skildrer en voksen mann sitt liv, sier det seg selv at det kommer inn en del elementer som det ikke passer seg for barn å lese om.

 

 

Tema) Kvinnediskriminering i Pondus

 

Som jeg har fått med meg, er det lite med kvinnediskrimineringen i Pondus, kvinnene passer bare ikke på huset, men har også vanlige, normale jobber. De er ikke bare en pyntegjenstand for mennene, men har egne sterke meninger. Vi har flere ganger sett at Jokke får seg en smell av jenter han stadig prøver å sjekke opp. Øverli har med Pondus tatt et steg lengre en hva Disney gjorde, og innført likestilling i tegneserien. Det er heller litt manns diskriminering i Pondus, hjemme hos Pondus og familien, er det bare Pondus sin fru, som kan det å vaske klær i huset. Mennene blir sett på som litt dumme og late menn.

 

 

Tema) Sex i Pondus

 

Med tanken på at Pondus er for oss litt eldre lesere, fokuseres det ikke så mye på at en mann og kvinne deler hus, og heller ikke om de har barn. Nå er det ikke slikt at de seksuelle senene er tegnet i serien, men det er lett å tenke seg til hva som må å blitt gjort siden de har barn. Men det er ikke noe jeg henger meg opp i siden Pondus ikke er rettet mot barn.

 

 

Sammenligning mellom Donald Duck og Pondus

 

Walt Disney skapte på sin tid en verden beregnet på alle aldersgrupper, hans Donald Duck serie ble en suksess og fortsatt den dag i dag vokser befolkningen betraktelig. Pondus, er i forhold til Donald Duck, en ny oppstartet tegneserie. Den er ikke så stor å Øverli er den eneste som teger for Pondus. Pondus er ikke beregnet som et blad for barn. Men problemene og temaene i de to bladene, kan til tider være ganske like. Det er vanlige hverdagsproblemer, som også vi som mennesker kan komme borti. Mens Donald tar opp temaer som barn kan forstå, satser Øverli på temaer som kan dukke opp i de voksnes hverdag. I Donald Duck er alle figuren tegnet som et eller annet dyr, noe som har med hvordan Disney først begynte å tegne, da han var liten og bodde på en bondegård med sin familie. Øverli tegner figurene sine mer lik vanlige mennesker. Donald Duck har eksistert en stund lengre en Pondus, og satser på alle aldersgrupper, det kan være en av grunnene til at Donald Duck har slått mer igjennom en hva Pondus har gjort fram til nå.

 

 

Kilder

(Kildene har jeg satt i rekkefølge, etter når jeg bruker de i oppgaven.)

 

Donald Duck:

Donald nr. 12/1964

Donald nr. 18/1962

Donald nr. 14/1956

Donald Duck Pocket nr. 211 fra 1998

http://www.daria.no/skole/?tekst=198

http://www.dagsavisen.no/kultur/1998/12/136707.html?string=donald

http://www.home.no/erldahl/DDavED%20filer/andebyinfo.html

Boken Donalismen fra 1973 av Jon Gisle.

Donald Duck- 365 historier fra 1936- 1945” side 67.

Et par esker med Donald Blad som jeg selv har hjemme.

 

Pondus:

http://www.forum.pondus.net/viewtopic.php?topic=766&forum=9

http://home.no.net/pondus1/main.htm

http://www.start.no/pondus/

http://www.pondus.net

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil